Fyrverkerier, smällare och vår hund Bella

Posted on Leave a commentPosted in Uncategorized

I somras, juli, sköts ett fyrverkeri av vid midnatt. Det är ljust svenska sommarkvällar. Bella, vår hund, rusade i panik hem och vågade inte gå ut för att pinka ens på dagen. Hon stod vid porten, tittade ut och vände tillbaka in.

Efter mycket tränande och att vi åkt med bil bort från hemmiljö så kom Bella till ett bättre lugn. Men inte helt återställd.

Nu är vi i november. Tre eftermiddagar/kvällar i rad flera smällare. Bella springer rakt hem eller till bilen. Snart jul och nyår. Först i mars 2018 högst troligtvis, så har svenska folket lugnat ned sig lite med smällare. Då börjar vi om igen och om igen och om igen med vår träning. Som för övrigt pågår varje dag året om.

Jag har tappat tron på folks empatiförmåga. Deras själviskhet står mig upp i halsen.

Ni som gillar fyrverkerier och går omkring och smäller, ni står inte högt i kurs från och med idag och till mars 2018, eller någon annan dag om året. Ett par år sen försökte jag få Bella att pinka och rasta sig, varje timme mellan kl 15:00 – 03:30. Varje gång, varje timme, drog någon ut med raketer och smällare. Inte förens kl 03:30 kunde hon pinka. Det var 12 och 1/2 timme som hon inte vågade pinka eller göra nr 2. Sen svarade dåvarande S & MP inrikesministern att han inte ansåg fyrverkerier vara ett samhällsproblem. Att hästen Helge flydde och dog var inte ett problem tydligen. Den empatilösa och själviska arrogans en står mig upp i halsen.

 

Stefan Lindblad

I somras, juli, sköts ett fyrverkeri av vid midnatt. Det är ljust svenska sommarkvällar. Bella, vår hund, rusade i panik hem och vågade inte gå ut för att pinka ens på dagen. Hon stod vid porten och vände tillbaka in. Efter mycket tränande och att vi åkt med bil bort från hemmiljö så kom Bella till ett bättre lugn. Men inte helt återställd. Nu är vi i november. Tre eftermiddagar/kvällar i rad flera smällare. Bella springer rakt hem eller till bilen. Snart jul och nyår. Först i mars 2018 högst troligtvis, så har svenska folket lugnat ned sig lite med smällare. Då börjar vi om igen och om igen och om igen med vår träning. Som för övrigt pågår varje dag året om.

Jag har tappat tron på folks empatiförmåga. Deras själviskhet står mig upp i halsen.

Ni som gillar fyrverkerier och går omkring och smäller, ni står inte högt i kurs från och med idag och till mars 2018, eller någon annan dag om året. Ett par år sen försökte jag få Bella att pinka och rasta sig, varje timme mellan kl 15:00 – 03:30. Varje gång, varje timme, drog någon ut med raketer och smällare. Inte förens kl 03:30 kunde hon pinka. Det var 12 och 1/2 timme som hon inte vågade pinka eller göra nr 2.

Sen svarade dåvarande S & MP inrikesministern www.twitter.com/ygeman att han inte ansåg fyrverkerier vara ett samhällsproblem. (Antar att hans chef, vår Statsminister www.instagram.com/stefanlofven och riksdag tycker detsamma, och de andra som inte heller gjort något i frågan: https://twitter.com/annieloof www.instagram.com/centerpartiet www.instagram.com/nyamoderaterna www.instagram.com/moderatsthlm www.instagram.com/miljopartiet www.instagram.com/vansterpartiet www.instagram.com/buschebba www.instagram.com/kristdemokraterna www.instagram.com/liberalernas ). Att hästen Helge flydde och dog var inte ett problem tydligen. Den empatilösa och själviska arrogans står mig upp i halsen.

 

Stefan Lindblad

Inktober 2017 teckning nr 5

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer, Skissblocket, Teckningar

Inktober 2017 teckning nr 5 kom till utifrån en av rutorna som jag ritade och tänkt för en annan sorts bil.

Den växte sedan fram organiskt a la minute. Tecknad I mitt Moleskine Skissblock. Den tog snabbt fram form av en replicant, robot varelse inspirerad av att Blade Runner 2049 fått premiär. Inte en blade runner i sig, mer att jag fick en känsla av rymd, science Fiction.

Stefan Lindblad

Illustratör

 

Inktober 2017 teckning nr 4

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer, Skissblocket, Teckningar

Min inktober 2017 teckning nr 4 tog mig till andra ändan av samma tågbron som i teckning nr 3.

Denna gång lät jag mig inspireras av utsikten från bron med vy över vattnet, kanalen vid Årstadal, Liljeholmen, Söderort, Stockholm. Med vetskap om att en ny säsong av Walking Dead och Blade Runner 2049, blev jag inspirerad att göra det hela lite dystopia KTH. Och lägga till en byggnad som inte ens finns i verkligheten, den gul till höger.

Årstadal, Liljeholmen, Dystopia, Blade Runner 2049, Walking Dead, StefanLindblad, illustratör, Inktober2017

Stefan Lindblad

Illustratör

Inktober 2017 teckning nr 3

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer, Skissblocket, Teckningar

Min inktober 2017 teckning tog mig med cykeln över bron mellan Södermalm till Årstaberg, Årstadal Söderort i Stockholm.

Det är en hel del att titta på i områdena runt den här bron och vattnet. På väg precis efter Södermalm brofäste stannade jag till och tog fram skissblocket. Detta är både den nya och den gamla bron. Portalerna i bilden tillhör den gamla bron.

Teckning, tågbron, Moleskine sketchbook, Inktober, Inktober2017, Stefan Lindblad
Teckning av tågbroarna, Stefan Lindblad

Stefan Lindblad

Illustratör

Inktober 2017, teckning nr 2

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer, Kaffe, Marker pennor, Skissblocket, Teckningar

Inktober 2017, teckning nr 2 gjorde jag på plats på Espresso house i Hornstull, Södermalm Stockholm.

En äldre man, som visade sig vara professor, satt i en skön avslappnad ställning och pratade i telefon.

Tecknad i skissblocket, Moleskine sketchbook.  Inktober och tecknade på plats ger en verkligen tid för reflektion. Och det finns inget Ctrl+Z.

Jag drack en lite bryggkaffe och chokladbit.

Inktober, Inktober2017, Stockholm, Hornstull, Stefan Lindblad
Teckning Stefan Lindblad, Espresso House in Hornstull

Stefan Lindblad

Illustratör

Inktober 2017, teckning nr 1

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer, Skissblocket, Teckningar

Inktober 2017 är igång och självklart tar jag tillfället i akt att teckna lite extra bilder. Här är min inktober nr 1.

Vi var ute i skogen i Naturreservatet och gick med vår jycke, när jag fick syn på en av många flugsvampar. Upp med Moleskine sketchbook och lite pennor.

Stefan Lindblad

Illustratör

Och nu lite reklam: Ny teckning och ny t-shirt

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Butik, Illustrationer, Kaffe, Skissblocket, T-Shirt, Teckningar, Uncategorized

T-shirt, create, relax, procrastinate, digital, nomad, Stefan, Lindblad, spreadshirt, designers t-shirt

”Create, Relax, procrastinate”

Ny teckning jag gjorde igår i mitt skissblock och nu idag tillgänglig direkt på en dam och herr t-shirt. Kvalitet när den är som bäst! Den perfekta t-shirten för alla digitala nomader, frilansare och allt annat löst folk. Vi som både jobbar, skapar, fikar, slappar och tillåter oss lite prokrastinering. Och gärna på det lokala fiket.
 
Jag tecknade den här illustrationen för Inktober 2017 medans jag satt på Espresso House, Hornstull på söder i Stockholm. En ganska cool sittställning som var så avslappnad en lite äldre man hade, medans han engagerat och ändå avslappnat hade en konversation på telefon.
Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk designer

Svära är okey

Posted on Leave a commentPosted in Uncategorized
Stefan Lindblad framför sina illustrationer som vykort I Transdev AB:s monter på Persontrafik 2016 i Göteborg

Jag svär relativt ofta. Aldrig skämts. Men jag vet när det inte är lämpligt. Ett vackert ord kan skada lika mycket.

Att jag svär betyder inte att jag inte kan artikulera mig, eller prata med folk från alla samhällslager. Det betyder bara att starka känslor i viss tid som otid vill få uttryckas. Det finns de som ser på serietidningsläsande som fördummande, samtidigt är det en stor del till vad som inspirerat mig till att uttrycka mig i bild. En sorts skola som liten.

 

Stefan Lindblad

Illustratör

Kundeservice och kundbemötande är centralt så varför slarva

Posted on Leave a commentPosted in Huawei, Uncategorized

Ni kanske kommer ihåg iPhone ”Bend-Gate” där Apple först inte ville ta ansvar för böjda telefoner. Yep, min smartphone Huawei P10 har böjts, skruvat sig och det efter bara några månader. Och jag fick betala 488 kr helt i onödan.

 

Huawei p10, böjd, skruvad, smartphone, telefon, mobiltelefon, kundservice, kundsupport, huaweip10, huaweimobile, huaweiSverige, huaweikundservice
Min Huawei P10 böjd, skruvad

Huaweis svenska kundsupport fallerade.

På samma gång som detta är min egen personliga besvikelse över hur Huaweis personal på Huaweis kundsupport betett sig så är det något som egentligen inte borde ske ur ett rent kundservice perspektiv. Varför ska en kund behöva betala pengar helt i onödan på grund av personals bristande kompetens. Vilket jag råkat ut för. Det som hände mig borde inte ske och ändå sker det om och om igen hos många företag. Både etablerade och helt nystartade företag borde tänka på hur viktigt det är med korrekt information från början. Att den information man ger är korrekt och till att hjälpa kunden att göra ett bra beslut. Om kunden får en bra upplevelse så kommer kunden tillbaka. För i grunden är det precis det vi själva vill när vi är kund. Så hur svårt ska det behöva vara egentligen.

Fler användare med samma böjda telefon

Upptäckte att några andra på nätet råkat ut för samma sak: böjd skruvad Huawei P10. Det tog min egen Huawei P10 smartphone 2.5 till 3.5 månader att bli böjd, skruvad i övre högra hörnet. Anyone else have their p10 bend?”. Jag förstår fortfarande inte hur det gick till. Men frågan är inte hur det gick till utan hur supporten valde att bete sig.

Egentligen är jag fortfarande glad i telefonen i sig från Huawei. Allt är inte toppen men det är en i grunden bra telefon – om det bara inte var för att den böjt sig, skruvat sig. Jag ser den där böjda, skruvade telefonen varje dag. Och ja, det är inte upplyftande direkt. Det är direkt irriterande.

Jag köpte telefonen via Comvig. Jag betalar 245 i abonnemang + 100 kronor för telefonen. Och får 8 GB datatrafik. Helt okey.
Jag kontaktade Comviq kundservice via deras Chat support samt Huawei Kundservice, Support via Huaweis svenska Facebook. Efter andra påstöten på Facebook så svarade äntligen Huawei.

Huawei p10, böjd, skruvad, recension, review, smartphone, telefon, mobiltelefon, kundservice, kundsupport, huaweip10, huaweimobile, huaweiSverige, huaweikundservice
Min böjda Huawei P10

 

Hur Huawei supports nonchalans och inkompetens kostade mig 488 kr i onödan

Både Comviq och Huawei sade att jag kunde skicka in telefonen. Ingen sade att garantin aldrig skulle gälla för min telefons skada. Comviq skulle ta 390 kr ink moms. Medans Huawei sade: ”…några hundralappar om det inte går på garantin. Det kostar att skicka tillbaka telefonen”. Jag valde därför att gå direkt till Huawei. Det lät ju billigare utifall garantin inte skulle gälla. Några hundralappar tolkar man ju alltid som 200 kr.

Här startade problemen direkt. Huaweis support, kundservice borde i det här läget informerat mig om att telefonens kropp, chassi, skal i metall som blivit skruvat och böjt sig inte omfattas av garantin alls, överhuvudtaget. Punkt slut. För det är deras policy enligt verkstan som tog emot telefonen. Om det funnits några oklarheter borde supporten på Huawei själv kontaktat Huaweis licensierade verkstad eller bett mig själv ringa upp verkstan för att få klarhet innan telefonen skickades in. Istället blev jag invaggad att det kunde vara ett garantiärende, trots att det alltså aldrig kunnat bli ett ärende när det gällde skalet. Om inte det är nonchalans vad är då nonchalans och inkompetens egentligen. Jag skulle ju aldrig skicka in en telefon om jag fått veta att min telefons skada aldrig kunde fallit inom garantin. Det faller på sin egen orimlighet.

Förlorade pengar fullständigt i onödan

Verkstan skickade tillbaka telefonen till mig utan åtgärd och jag fick punga ut med 488 kronor fullständigt i onödan. Inte  200, de där ”några hundralappar” Huawei felaktigt invaggade mig tro. När jag senare kontaktade Huawei support, kundservice på deras Facebook tog samma person inget ansvar för sitt misstag som kostat mig pengar i onödan. De helt bortkastade 488 kronor jag kunnat investera i något bättre. Tid och pengar verkstan dessutom kunnat lägga på ett riktigt garantiärende. Istället påstod Huawei att Comviq som sålt telefon skulle informerat mig vid köpet av telefon, abonnemanget att skada på skal aldrig skyddas av garantin. Vem har någonsin hört det från en telefonförsäljare. Inte jag i alla fall. Och jag har haft mobila telefoner i över 20 år.

Det är det som stör mig så mycket: Huaweis personals totala nonchalans, inkompetens och slapphet inför att ta ansvar. För vad ska man kalla det egentligen när de inte sköter sitt jobb och sedan inte vill ta ansvar för sina felaktigheter. Huawei är ju egentligen skyldiga mig 488 kronor kan jag tycka. I vilken butik på stan som helst när man köper en vara och det är fel som begåtts så får man sina pengar tillbaka. Det är så enkelt – egentligen.

Ni vet hur irriterad man blir och bestämmer sig för att aldrig mer köpa en produkt från det och det företaget igen. Ja, kanske det blir så. Kanske det blir en Sony Experia eller Nokias Android Smartphones i framtiden. Får se.

Varken min äldre Samsung Galaxy i plast eller min gamla Nokia Lumia har böjts

Om jag jämför med min äldre Samsung Galaxy S4 +4G som har ett skal i plast så har den aldrig skruvats eller böjts. Jag har haft den i över två år. Medans det tog Huawei P10 endast några månader. Och en katastrofal upplevelse av Huaweis support på Facebook.

 

Stefan Lindblad

 

Gästblogg: Daniel Wisarve från Colourpicture om 5 Give Aways som ingen slänger i papperskorgen

Posted on Leave a commentPosted in Gästblogg, Uncategorized

Daniel Wisarve från Colourpicture gästbloggar. Tryckeriföretaget Colourpicture finns i Helsingborg. Här kan ni läsa mer av Daniel Wisarve & Colourpicture blogg!

Daniel Wisarve, Colourpicture,Tryckeri, Helsingborg, Give aways, Presentreklam
Daniel Wisarve, Colourpicture

Telefon: 042-13 77 00
www.colourpicture.se

 

5 Give aways som inte slängs i papperskorgen

Att giveaways är populärt behöver väl egentligen inte poängteras. Det är något med gratissaker som får varje person att aktivera ögonen i nacken. En annars obetydlig plats kan plötsligt bli händelsernas centrum så fort det uppdagas att det finns något gratis att få. Knepet är att ha produkter som  under lång tid påminner folk om budskapet som förmedlas. Här kommer fem giveaways som definitivt kommer att behållas.

 

Powerbank med eget tryck

Telefoner har blivit oumbärliga. Och surfplattor ett måste. Men trots detta så kan det vara svårt att hitta någonstans att ladda sin elektronik. Då powerbanks har blivit väldigt små och behändiga ger de en perfekt möjlighet att förena stor nytta med ett eget tryck.

Hörlurar med eget tryck

Omvärlden är hektisk och ställer stora krav. Att kunna stänga av en stund, koppla bort och koppla av blir enkelt om man har några hörlurar tillgängliga. Genom att erbjuda hörlurar med eget tryck i ett praktiskt fodral så blir ni en del av egentiden.

 

Stylus med laserpekare och kulspetspenna med eget tryck

Det är svårt att hitta något mer multifunktionellt än en penna som är en stylus, laserpekare och kulspetspenna i ett. Lika lämpad för att tydliggöra saker under en föreläsning som att spela valfritt mobilspel.

 

Nyckel-USB 4 GB med eget tryck

Lagringsutrymme är alltid praktiskt. Med ett litet USB-minne som kan hakas på nyckelringen ser man till att alltid ha med sig tillräckligt med lagring för att både transportera dokument och spara det man behöver ta med sig från platsen man befinner sig på.

 

Hopfällbar smartphonehållare med eget tryck

Skärmarna på mobiltelefoner har blivit tillräckligt stora för att telefonen ska extraknäcka som medieenhet. Men som människor har vi bara två händer. Och det är inte alltid bekvämt att sitta och hålla i sin telefon. En smartphonehållare kan användas för att enkelt hålla reda på var telefonen är när man inte har den i fickan, men även som ett ställ då man vill titta eller lyssna på något på sin telefon.

 

Daniel Wisarve

 

 

 

 

Stefan Lindblad gästbloggar: Det vi illustrerar är kommunikation >

 

Visitkortet lever ännu med QR code och vCard funktionen

Posted on Leave a commentPosted in Blandat, CorelDRAW, CorelDRAW utbildning i CorelDRAW Graphics Suite, Illustration - tips, Logotypdesign, Logotyper, Tryck & Media, Uncategorized

Fler och fler säger sig ha slutat använda det traditionella visitkortet. En del säger sig aldrig ens skaffat sig ett till att börja med. En del ser inte ens nyttan med det traditionella visitkortet i vår digitaliserade värld. Lösningen – skaffa ett pappers visitkort med digital funktion!

Det det finns fortfarande många tillfällen då visitkortet på papper fungerar alldeles utmärkt. Och ibland utklassar det digitala, just för att det är så enkelt och snabbare ge till den man möter. Det är också mer personligt att ge den man möter ett visitkort på papper med all kontaktinformation. Man får något i handen. Som någon tagit sig tiden att trycka, för att ge till någon. Visst, jag gillar också Linkedin, sociala medier och min egen webbsida. Och jag använder dessa i mitt nätverkande. Men att få ge någon mitt visitkort på papper, eller att få ett visitkort är fortfarande speciellt. Och i dagens digitaliserade samhälle kanske detta visitkort på papper blir något exklusivt.

 

Lösningen för dagens digitaliserade samhälle är enkel:  lägg till en digital funktion tryckt på ett pappers visitkort. Möjligheten finns ju redan i sin enklaste form: QR-Code.

Mina pappersvisitkort börjar ta slut. Och det är korrekt att jag delar ut färre pappersvisitkort idag än för bara 3-5 år sen. Men eftersom jag fortfarande tror på visitkortet på papper, ser jag de möjligheter en enkel QR-code ger – en digital funktion. QR Code fungerar lite som en streckkod. Och du kan scanna, läsa av den med din smartphone. Skapa en QR-Code med de uppgifter och funktioner du vill att mottagaren ska få. Du kan exempelvis skapa en vCard eller meCard funktionalitet, som gör det digitalt nedladdningsbart till din smartphone, och din adressbok i din mobiltelefon. Du placerar en helt enkelt en QR Code på ditt tryckta visitkort, se bilder i bloggen som exempel. Det är vad jag själv placerar på mitt visitkort när jag trycker upp nya.

Om du inte vill att det ska vara adress och kontaktuppgifter, kan du skapa en direktlänk till din hemsida istället. Du kan även skapa en QR Code med enskilda funktioner istället för en full vCard/meCard funktion: URL (hemsida eller den sida du vill länka till, exempelvis din Linkedin), Contact, Email, Telefon, SMS, Text, Kalender event och en GEO-plats (Geografisk plats). Du kan skapa vilka trycksaker med din QR-Code. Du kan enkelt använda den för olika kampanjer. Vissa kafferosterier har QR Code, som tar en till just den specifika kaffeproduktens informationssida. Du kan göra likadant. Det här är helt utmärkt för pappers visitkorten.

Skapa QR-Code med vCard, meCard funktioni CorelDRAW. Bild av Stefan Lindblad 2017

Jag är ju illustratör och grafisk designer, och använder CorelDRAW Graphics Suite. I exempelvis det versionen CorelDRAW 2017 finns QR-Code funktionen. Jag skapar helt enkelt ett visitkort på traditionellt sätt med text och bild samt min QR-Code. I CorelDRAW går jag till Object – / Insert QR- Code. Markera och gå till Dockningsfönstret (paletten), och välj Object Properties. Därefter välj ”Contact”. Därefter kan du enkelt skriva in alla dina kontaktuppgifter. vCard är förvalt och meCard kan du välja om det fungerar bättre för dina behov. Skicka sedan detta som ett tryckoriginal, PDF, till ditt tryckeri. Och nästa gång du delar ut ditt visitkort kan de som får kortet välja om de vill scanna av kortets QR – Code och importera kontaktuppgifterna till sin adressbok som ett vcard eller meCard till sin mobila enhet, smartphone.

Hur smart som helst, och hur personligt som helst.

Call to Action

Om du istället för QR-Code vill ha en Call to Action, kan trots allt även en QR-Code fungera som en Call to Action också. Det ena utesluter inte det andra. Alal följer inte samma mönster och beteenden. Om du skriver en kort uppmaning på ditt visitkort, som fungerar bra just för att det triggar nyfikenheten, och får människor att göra exakt det du uppmanat dem att göra på visitkortet, utesluter inte det en QR-Code i sig. Principen för visitkort är att du vill ha kontakt, nätverka, försäljning eller vad det nu kan vara som du vill få ut av ditt visitkort.

Ps. Ett tips är att förklara för den som får visitkortet att de kan scanna av och importera dina uppgifter. QR-Code har funnits ett tag, men alla kanske inte förstått hur det fungerar ännu.

 

Stefan Lindblad

Illustratör & grafisk designer
www.stefanlindblad.com
www.canvas.nu

 

Sitter på Bredäng Centrums café

Posted on Leave a commentPosted in Uncategorized

Det är tidig morgon i Bredäng. Jag har lämnat i bilen, vår Ford, för en liten reparation med en dörrlist som föll av. 797 kr kommer det kosta. Har dragit ned till Caféet i Bredängs Centrum medans jag väntar på att det ska bli klart.  Vad gör man i Bredäng egentligen?

Rätt mycket faktiskt. Man kan som jag gör just nu titta på de andra cafégästerna, som liksom mig tar en morgonfika och funderar över dagen som varit, och dagen som just börjat. Förorten har vaknat och folk har börjat samla sig runt caféet och tunnelbanans Pressbyrå för att köpa morgonfika, bullar, smörgåsar. En del tar tuben in till stan, eller mer söderut. En del cyklar medans andra tar sin bil. Och sen de som tar sin fika där jag sitter, i Centrum på cafeet.

cof

Tre unga kvinnor: blond, brun och brunare hårfärg ler till varandra, och talar om livet. Allvarliga saker. Som om de reflekterar över något tungt som hänt. Om något de nu kunnat lägga bakom sig och kan le åt. En man tar sitt wienerbröd och sippar på sitt bryggkaffe. Han njuter av morgonens lugn. En kvinna ler och tackar för att jag drar undan stolen så hon kommer förbi, och kan sätta sig vid sitt bord. Hon tar upp lite papper att läsa, och skriva på något annat. Hon tittar på människorna som kommer in. Och skriver något i ett av sina papper. Hon böjer sig plötsligt fram. Lutar pannan på bordet. Trött. Samlar kraft. En annan kvinna kommer förbi, och de går vidare.

Tre företagare sitter vid ett annat bord, två män och en kvinna. Troligtvis två hantverkare, och en som sköter deras ekonomi förklarar läget medans papprena gås igenom. Det verkar som deras företag fungerar som de ska. Redovisningskonsulten – jag chansar på att det är det hon är – tack, säger hej och går vidare.

Nu ringde telefonen: bilen är klar. Jag sitter kvar en stund till. Tar upp mitt skissblock, Moleskine, och mina tuschpennor. Ritar av miljön till den här blogg texten. Dricker upp sista kaffet. Och drar iväg till verkstan.

 

 

Stefan Lindblad

Illustratör, grafisk designer

www.stefanlindblad.com

 

 

Tecknings upptäcktsfärd på Orust

Posted on Leave a commentPosted in Illustrationer, Kaffe, Nya illustrationer, Skissblocket, Teckningar

Jag stannade nyligen nästintill en vecka på Orust, ön norr om Göteborg. Min sambo Mia och vår hund var på hundläger. Då tog jag chansen att göra dagsutflykter med bilen runt ön, med mitt Moleskine skissblock och pennor.

Vi var stationerade vid Orust lite större stad Henån. Det är där kulturhuset Kastanjen och turistbyrån ligger. Jag tog mig till och från Henån, Ellös fiskehamn och bageri, Dösar fornminnen, Svanesunds färjeläge bryggan. Bukten Västra Kilen vid brofästet, Krogane blomsterhandel, Rosies B&B Bed and Breakfast Gyllpeng. Varekil och Morlanda brygga. Fiskelägen såsom inland på ön. Henån och dess bensin mack Circle K blev ett naturligt vattenhåll. Ett spännande kriss krossande.

Orust är en vacker ö. Nästan lite för vacker när man kör runt med bil. Det är kossor överallt. Bokstavligen överallt. Och det böljande landskapet med höga kullar och berg, och djupa sluttningar är vackra, och jag nästan bara väntar på att DCI Barnaby ska komma gåendes som vore det hans grevskap i brittiska landsbyggden. Men de saknar dock en sak – platser att stanna på. Fler platser än idag att enkelt stanna med ens bil och njuta av utsikten och kanske bara sitta ned en stund, eller ta upp kamerian och ta ett foto. Inandas luften längs med stränderna, eller känna lugnet vid kossornas ängar. Man ska ju inte behöva stanna till på en busshållplats med hopp om att ingen buss kommer.

Trots bristerna på att bara kunna stanna till, så där helt Impromtu, när andan faller in, och utsikten och den spännande miljön bjuder till, så hittade jag platser. Exempelvis en lite halvt dold parkeringsplats, för att kunna besöka fornminnen. Bortsett från en vit vägsskylt som det stod Dösar på, så fanns nästan inte en endaste skylt. Det kan ju både ses som bra och mindre bra. Förståeligt som oförståeligt. Men inte desto mindre spännande att gå ut i skog och mark på upptäktsfärd. på jakt efter 2500 före Kristus. Det blir 4500 – 5000 år gamla spår från människor. Stenåldern.

 

Teckningar av Stefan Lindblad, Målarboken The Eclectic Colouring Book. Adlibris, Bokus, Amazon och Book depository

 

En vacker ö som är värd ett ytterligare besök i framtiden. Mina turer runt ön betydde att jag tog fram mitt Moleskine skissblock och tuschpennpr. tecknade det jag såg, där jag fick möjlighet att sitta ned. Här ett urval av de teckningar som kom till under upptäcktsfärden runt Orust, Juni 2017.

Se fler teckningar, illustrationer från Orust på mitt Instagram.

 

Stefan Lindblad

Illustratör, tecknare och grafisk designer

www.stefanlindblad.com