Uncategorized Gott & Blandat

Skapa e-böckers omslag & storleken räknas

Jag gör bokomslag yrkesmässigt både som illustratör och grafisk formgivare. Tryckta böcker på papper förlagen ibland släpper som e-böcker. Så vad ska man då tänka på format, storleksmässigt etceter när man göromslag direkt eller i efterhand till e-böcker.

E-bookREADERS3Kindle, Ipad and Nokia Lumia Windows Phone, läsarenheter av e-böcker av idag

Alla vet vi vid det här laget att bildförhållandets ”aspect ratio” är viktigt. Eftersom den faktiska storleken på en skärm kan vara satt i inches, millimeter, centimeter och stora skyltar i meter. Så att titta närmare på olika läs-enheter är viktigt. En enhet som du ska kunna läsa en e-bok på, vare sig det är en roman eller e-comic: Kindle, Nook, Ipad, Surface eller helt enkelt en app i din iPhone eller Nokia Lumia Windows smartphone, måste därför bli uppmätt på något sätt för att få rätt bildformat, aspect ratio, inte sant?

Ja och nej. Eftersom varje skärms enhetstillverkare tycks göra sina enheter utefter sina egna bildförhållande, måste göra omslag för e-bok romaner och e-comics till att fungera i flera märkens enheter, standarder om man så vill.  Men det behöver inte vara så svårt.

Om det var så att det bara skulle göras omslag Kindle enheter från Amazon, skulle man kunna nöja sig med det använda deras rekomendationer. Men om man riktar sig mot en bredare publik utanför Kindle världen, måste man ha flera sorters tumregler att gå efter.  Och några hårda fakta att förlita sig på, eller hur?

Men så händer det, tillverkarna börjar göra nya bildformat och nya standarder och du måste helt enkelt vara lite uppdaterad? Precis!

Så istället för att jag skriver en massa inställningar och mått länkar jag vidare till guidlines direkt från källorna.

Barnes & Nobles/Nook
http://pubit.barnesandnoble.com/pubit_app/bn?t=support

Smashworld
http://www.smashwords.com/books/view/52

BookBaby
http://www.bookbaby.com/help/preparing-for-conversion

Apple Discussion thread
https://discussions.apple.com/thread/2593583?start=0&tstart=0

Amazon Kindle
http://www.amazon.com/gp/feature.html?ie=UTF8&docId=1000765211&tag=vglnk-c1533-20

 

Stefan Lindblad
Illustratör & grafisk formgivare
www.canvas.nu

Similar Posts