Installera och använda flera wordpress bloggar på samma domän

Jag har försökt att lösa det här så många gånger – lägga till en extra blogg på min WordPress-webbplats. Och jag lyckades för länge sedan gör det, om än inte som jag först föreställt mig det.

Jag använder WordPress som hemsideslösning och visar upp min portfolio, bildgallerier, och en blogg. Det är viktigt för mitt företag som Illustratör och grafisk designer att både visa en stor galleriportfolio som inte är en blogg utan just en vanlig hemsida, där en blogg finns med där jag uttrycker idéer, tip och övriga slumpmässiga ämnen, till inlägg med nya illustrationer och ämnen runt min yrke. Kolla på webbplatsen här. Klicka och surfa runt på sidorna.

Varför två bloggar?

Enkelt svar är – jag skriver på två språk: svenska och engelska. Medans andra företag kanske skriver om olika ämnen och vill separera dem. Ibland skriver jag om frågor som enbart riktar sig till en svensk publik exempelvis.

Men min hemsida i sig är också tvåspråkig. Jag har mina sidor på min hemsida som inte är blogginlägg. Sidor som en sida om mig, tjänster jag erbjuder och så vidare. På två språk.Så, i grund och botten behöver jag två bloggar separerade från varandra.

Vad skulle göra bloggare som mig med flera språk och målgrupper lyckligare?

Det enklaste skulle vara att logga in på en administrationssida, se två bloggavsnitt på WordPress dashboardsidan. Och helt enkelt välj och börja blogga. Inga krångel. Enkel, direkt och användarvänlig. Enkel.För närvarande är det inte så fallet eller möjligt – när du loggar in via en webbläsare som Firefox, Chrome, Edge etc.

Lösningen

Det finns en lösning som jag använder. Och det fungerar bra faktiskt. Alldeles utmärkt rent av. Det är bara inte det sätt som jag föredrar, vilket är WordPress Dasboard, Administrationen i en webbläsare.Problemet i dag är att alla som har en lösning som de föreslår på olika bloggar och WordPress-communityforum, föreslår användning av kategorier. Eller något plugin och så vidare. Men som någon skrev på ett WordPress-forum: ett plugin är inte ett bra alternativ.Dagen då plugin-utvecklarna bestämmer sig för att inte uppdatera, eller lägga ned verksamheten, gör att det i princip inte skulle vara möjligt att använda längre.Min egen lösning utgår från att WordPress är databasdriven. Särskilt uppenbart om du installerat WordPress-installation på en webbhotellstjänst – ett webbhotell.Min lösning har därför varit att använda två olika WordPress-databasinstallationer. Installera en på svenska och en annan på engelska. På min hemsida, domän, länkar jag båda WordPress-databaserna menyer till varandra. På webbplatsens meny står det ”svenska” och ”english”.Det är fortfarande inte det sätt jag föredrar, jag vet. Men det fungerar.

WordPress för mobil och skrivbord är en bra lösning

Det fungerar verkligen okey när du använder WordPress App för stationär eller mobila enheter. Android, IPhone och Windows-telefonen eller App for Windows 10 eller Mac. Du loggar bara in på din telefon eller din dator och växlar mellan WordPress-databaserna som om du var inloggad på en WordPress Dashboard-webbplats.I framtiden skulle det vara trevligt om flera databaser inte behövdes, men det är där vi är idag.En hel människor gillar att ha en webbplats med flera bloggar på den. Får fortsätta informera och inspirera WordPress-teamet på Automatic att lösa detta, och acceptera som det är för tillfället.Låter inte det poetiskt!Stefan LindbladIllustratör, konstnär och grafisk formgivare