Uncategorized Gott & Blandat

Ansvarslösa föräldrar låter sina barn smälla smällare

​Ansvarslösa föräldrar låter sina barn köpa smällare, så de kan gå och göra oskyldiga bustreck – som att smälla av sina smällare i tid och otid. 

De går längs en lokal gata, längs med en av Stockholms närförort/söderorts tunnelbane stationer. Jag går på andra sidan spåret, passerar pizzeria Lombardis. De två  grabbarna är runt 11-13 år gamla. Slänger smällarna runt omkring sig. På folks tomter. Och på tunnelbanans spår och tåg.

Jag, och visar det sig en kvinna med sin hund som inte hör så bra, hinner upp dem. 

JAG: ”Hej, kan jag få fråga er en sak? Varför smäller ni av de där smällarna medans ni går?” / DEM: ”Nä,  det gjorde vi inte”.  / JAG:  ”Okey, men jag såg er just göra det, så istället för att ljuga, det blir bara ett sånt tråkigt samtal om vi pratar på det sättet”…

5 minuter senare loomar de iväg med nedsänkta huvuden. Och inte kaxiga längre. Om de sedan förstår på djupet det jag och kvinnan med hunden just förmedlat, det är en annan sak. Det beror på deras föräldrar.

Ja, ansvarslösa föräldrar. När jag var i deras ålder var det knappt någon som fick information, så mycket, så ofta om djur och människors lidande. Och den ”lilla detaljen” tunnelbanans spår och tåg. Det är extra ansvarslöst av föräldrar idag just därför. De borde vara mer informerade. Och ha mer sunt förnuft.

Stefan Lindblad 

Similar Posts