Frilansare: dags sluta frilansa för Egmont förlag

Det är nog dags för frilansare att sluta frilansa för Egmont förlag. Typ bojkott. Varför? Jo saken är rätt enkel. Egmont tänker inte betala för återanvändning av illustration, manus och annat kreativt arbete. Inte heller är det en positiv kapitalism. Egmont i detta fall, och andra bokförlags praktiserar numer rå elak kapitalism. Och Svenska Tecknare, fotografernas förbund, journalistförbundet är för tandlösa. Svenska Tecknare, tyvärr, de verkar inte ha all tuffhet, out of the box tänk som krävs.

Och den kapitalism förlagen praktiserar, i den finns det ingen plats för andra än det egna egot. Det är dåliga affärer helt enkelt. Egmont, Bonnier, Aller och andra förlag, passar på ren svenska på att utnyttja den svagare parten. För det finns väldigt lite respekt. En del kanske anser att så länge den starke vinner allt, så är det synonymt med bra kapitalism och bra affärer. Jag anser den vara dålig och egoistisk. Som att sparka på den man just fått att ligga ned.

I min kapitalism så ska båda parter känna att de tjänar på affären. I dag är det är det tvärtom.

Enkel jämförelse : Ni hyr en hyrbil av OKQ8. Ni betalar. Men nästa gång vill ni inte lämna tillbaka hyrbilen, alternativt aldrig betala mer hyra när ni vill hyra. Ni bestämmer att det ska vara gratis. Ni skiter i vad OKQ8 anser i frågan. För ni är ju, herregud, Egmont förlag. Oberoende av vad OKQ8 anser. I praktiken har ni stulit hyrbilen. Och anser det vara korrekt. Där har ni Egmont förlag. De vill inte längre betala skäligt för illustratörer och fotografers arbete.

Det började med Bonnier, sen har det bara gått utför. Varför ska man frilansa för sådana svenska bokförlag. 

Några  hederliga förlag finns säkert kvar, men som det ser ut så blir det svårare att se en positiv förändring. Alla går säkert denna vägLäs mer här, från Svenska Tecknare, Egmont tänker inte betala för återanvändning 

http://www.svenskatecknare.se/medlem/2016/11/07/egmont-tanker-inte-betala-ersattning-vid-ateranvandning/

Att tänka på: bokförlag och andra förlag, lever på sina leverantörer. Utan leverantörer blir det inga affärer, och således går förlagen i konkurs.

Deras leverantörer i dagens samhälle i allra högsta grad, innefattar illustratörer, journalister, författare, skribenter, fotografer, formgivare. För att nämna några.

Inget du som konsument konsumerar,  kommer finnas utan dessa leverantörer: frilansare i dagens Sverige, för att hålla oss lokalt. Men du förstår också att detta är globalt.

Om bokförlag idag bara återanvänder material ur sin så kallade backlog, som är så viktig för dem,  så stagnerar dem till slut. Konsumenter vill få nytt material hela tiden. Och de som skapar detta nya material är frilansare. I större grad än någonsin. 

Dessvärre tror många frilansare att de måste böja sig för att få jobb. När istället det bästa sättet att tjäna pengar, är att våga förlora en kund. I förlängningen.

Stefan Lindblad

Similar Posts