CorelDRAW–masskonvertera filer till ex. EPS. Batch Processing / File Converter

Coreldraw-batchFile-macro-manager
Jag använder ofta Batch Process i Photo-Paint när jag exempelvis behöver konvertera om bilder till ett annat filformat, och då speciellt när vi talar om flera bilder i ett svep, exempelvis när jag gjort många storyboardsbilder som behöver konverteras från Photo-Paints filformat CPT till exempelvis JPEG istället.. I CorelDRAW kallas det inte för Batch Processing och jag misstänker att det därför missas av flera användare. I CorelDRAW kallas funktionen för ”File Converter” och finns i Maco Manager dockern. Även om Batch Process är underbart att använda, det med störst möjligheter heter ändå Macros. Vare sig du spelar in eller programmer egna macros eller om du väljer att ta in externa macros, gratis eller de du betalar för. En riktigt bra resurs när det gäller macros är ”Macro Monster”. Deras webbsida är dedikerad till Corels program CorelDRAW, Photo-Paint och om jag minns rätt även Ventura. En annan klassiker när det gäller macros till coreldraw och photo-paint är OBERON, Alex Vakulenkos webbsida. Alltid värt ett besök. En del av deras macros är gratis medans andra betalas för.

Jag rekomenderar både Oberon men framförallt Macro Monster därför att 1) det är en helt utmärkt webbsida och resurs med professionella macros skrivna av riktigt kompetenta programmerare som själva dessutom använder CorelDRAW och Photo-Paint professionellt. 2) Och för att jag känner ägaren av webbsida, Jeff Harrison. Ni får ingen rabatt för att ni nämner mitt namn, det är så billigt som det är redan, men det är alltid roligt att veta vem som rekomendere ens site.

Batch-process / File Converter i CorelDRAW.
Det finns redan ett macro som installeras med installationen av CorelDRAW Graphics Suite, så för detta macro behöver ni inte gå till Macro Monster. Starta bara CorelDRAW och gå till menyn ”Verktyg”. Här nedan beskriver jag hur ni går till väga.
1. Starta Macro Manager som finns i menyn:
– Verktyg | Makron | Macro Manager
– I Macro Manager Docker, expandera ”FileConverter”, och sedan expandera ”Converter” och dubbelklicka på ”Start”

2. Välj dina källfiler
– I File Converter, klicka på knappen till höger om ”Källa/Source” textrutan
– I ”Source Selection”/val av källa”, väljer du mappen där dina filer finns. (OBS: du kan filtrera sökningen av katalogerna med ”File Type” och du kan även välja att: ”Sök i undermappar” – det kan ta lång tid om du söker en stor drive/hårddisk)
– Välj de filer du vill konvertera och klicka på ”Lägg till” och klicka på ”OK” (Det kommer vara ”konvertera” som du väljer även om du egentligen inte konverterar utan mer skickar filer till en ny mapp.)

3. Välj en målmapp, den mapp du vill att dina EPSfiler ska hamna i.

4. Välj ett filter, filformat, som du vill konvertera filerna till … ändra exportera inställningarna om nödvändigt och klicka på ”Konvertera”

Hoppas detta tips kan vara till hjälp.

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk form och konst

Tack för blogg-support!

Similar Posts