| |

Coronan kanske förändrar likt Deng Xiaoping världens ekonomiska landskap som vi känner den

Illustration teckning Stefan Lindblad

Ju fler företag som flyttar hela eller delar av sin ekonomi från Kina, som ett resultat av Corona pandemin, ju mer kommer vår världs ekonomiska balans förändras.

När Deng Xiaoping öppnade upp Kina, och tillät kapitalism i ett hårt kinesiskt diktaturland, förändrades vår värld. Det Deng Xiaoping startade var början på Kinas resa. I supersonic fart. Och det var på 80-90-talet.

För den som tycker 80-talet låter så länge sedan, tänk på hur snabbt en dag passerar egentligen. Det Coronan startat i Kina kan mycket väl vara starten på en ekonomisk maktförskjutning. Som inom 10, 20, 30 år förändrat jordens ekonomiska landskap lika snabbt, eller snabbare än Deng Xiaoping.

Deng Xiaopings teori ”Den öppna dörrens politik” öppnade upp Kina. Och en sorts revolution i sig. Ryssland har inte lyckats med samma resultat bli en ekonomisk stormakt. Om man nu ska se några sorts jämförelser. Där Kina växte ekonomiskt och maktsfär territoriellt, så förlorade Ryssland sitt Soviet unionen, och warzawapakt.

Dengs Kina gick från enorm fattigdom med människor som klädde sig i samma blå urtvättade uniformsliknande kläder. De hade just tagit sig ur sin galna kulturrevolution. Ett samhälle där alla cyklade eller gick. Inte bilar som idag. Knappt någon hade en bil. Och knappt någon fick lämna landet.

Under samma period var Albanien Europas fattigaste land. Och kalla kriget var på väg mot sitt slut – och Sverige och världen trodde Ryssland var på väg att bli en lika fri demokrati som resten av Europa, USA och Japan. Sverige lade ned sitt totalförsvar och började sälja ut och kasta sina krislager – de vi säger att vi kunnat behöva idag under Coronans pandemi. De nu fria gamla östeuropeiska länderna med en gruvindustri som förorenat även Sveriges luft, (Polen) sålde sina förorenande maskiner för brunkolsförbränning till Kina. Och byggde en ekonomisk stormakt och medföljande klimatförändring.

Så, om man tittar lite lätt på Deng och hans kollegor de dagarna han sålde in sin idé. Där sitter den kanske sista Maoisten. En av de som var med om att förvandla Kina till en kommunistdiktatur och sade: vi ska öppna upp oss till världen. Tänka kapitalistiskt. Sälja vår arbetande befolkning billigt. Och bli en ekonomisk stormakt. Typ. Och sen satte hjulen igång med raketfart.

Mer läsning om Deng Xiaoping https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Deng_Xiaoping

Här en av många artiklar om hur företag och länder just nu planerar att flytta ut från Kina. Det gör Kinas regering mycket nervös ju mer denna utflyttning pågår. Om den sker.

https://asia.nikkei.com/Editor-s-Picks/China-up-close/Xi-fears-Japan-led-manufacturing-exodus-from-China

Stefan Lindblad

Illustratör

Similar Posts