Dataverktyget – inget nytt under solen

Vi illustratörer som delar lokal satt och jobbade på som vanligt en dag mitt i veckan. Allting hade en lite laid back atmosfär. Då störtar mannen in, trevlig, men störtar in. Ingen av oss hade någonsin träffat honom förut. – Fán va skönt och se några som jobbar med papper och penna, datorn är skit! Ursäckta? kommenterade jag. – Jo jag såg ritborden i fönstren och förstod att ni jobbar utan datorer här! Nja, det är nog inte riktigt sant sade jag. Vi använder datorer hela dagarna men du ser dem bara inte. – Okey, men de har ingen själ! fortsatte han utfallen.

Jag gjorde honom säkert än mer ledsen när jag sade att jag gillar min dator och mina program, i det här fallet CorelDRAW Graphic Suite, och min Wacom digitalpenna. Men det tar inte bort själen från mitt arbete, de dagar jag har universum med mig! Dessutom har inte de traditionella pennorna, pappret, kritorna och så vidare försvunnit. Tro mig, datorn skänker frihet 😉 Inget föll i god gjord av mina kommentarer. Det var ingen idé jag försökte.

Jag bär alltid med mig mitt skissblock och mina pennor i min väska varje dag. De är mina bästa vänner. Så är även mina digitala kreativa verktyg. Varför reagerar människor så här? På grund av en känsla av otillräcklighet i dem själva? En rädsla för det nya? Det okända? Påminner lite om när jag har haft konstutställningar och besökare jag aldrig tidigare träffat kommit fram till mig när jag ställt ut realistiskt måleri och sagt: – Det HÄR är riktigt konst det! Inte kul att höra. Att jag sen tycker att min konst ÄR riktig konst det har liksom inte med saken att göra.

Jag gillar alla mina verktyg!
Att jag sen föredrar Corels grafiska programsvit före Adobes är en annan sak 😉

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär

Kommentera gärna! - Comment, yes!