|

E-bokläsare med epub filformat tappar mark, läsplattor tar över?

Jag läste en liten notis i tidningen Grafiskt Forum AGI, nummret för PRINT 2013, att E-bokläsarna börjar tappa mark.

Men vad betyder det för Content Providers, författare och publicister. De som skapar det som läses på E-bokläsarna, och i högsta grad filformatet som e-pub. Vad är är det för filformat som komer gälla nu och i framtiden. Kommer e-pub försvinna helt som filformat eller kommer det finnas kvar i allra högsta grad. Kommer alla vilja läsa deckarromaner på ipads. Kommer epub som filformat att användas på enheter som smartphones, läsplattor som ipads, Surface etcetera?

För E-Comics så betyder det inte så mycket då Epub inte är det förstvalda filformatet, då E-comics gör sig bättre på enheter som visar bilder och text ihop på bästa sätt.

Enligt Grafiskt Forum AGI magasinet så refererar dem till IHS iSuppli, som i sin tur tydligen kommit fram till att försäljningen sjunkit med 36 procent under år 2012, att jämföras enligt AGI / IHS iSuppli med året 2011 då antalet enheter som såldes var 23,2 miljoner. Och för året 2013 tros försäljningen hamna på 10,9 miljoner enheter.

IHS iSuppli som det refereras till anser att läsplattor kommer ta över mer och mer, och att det år 2016 enligt IHS iSuppli beräknas säljas ca 340 miljoner läsplatts enheter.

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk formgivare
www.canvas.nu

Similar Posts