Ett av miljoner inlägg om Disneys köp av Lucasfilm

Över hela världen kommer reaktioner om Disneys köp av Lucasfilm, med alla rättigheter till STAR WARS. Det blir säkert inte sämre av att det ägs av Disney – om de sköter varumärket korrekt och varsamt. Det är gigantiska summor vi talar om och det visar bara hur gigantiskt Lucasfilm är. Allt skapat av en mans dröm om en film som han kallade STAR WARS, som ingen trodde på när den först presenterades i idéstadiet. Och som han redan back in the days nämnde var tänkt att bli 6 filmer. Redan på 70-80 TALET. Och hur han var tvungen att skapa ett företag för att kunna skapa de effekter som behövdes för att göra hans filmer – ILM, Industrial Light and Magic. Allt skapades av George Lucas och idag har hans företag påverkat alla andra efterföljande filmer och företag i den branschen.

Jag älskade STAR WARS när jag kom in på biograf Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm 1978. Det var något som aldrig tidigare gjorts eller setts innan dess.

George Lucas och historien om hur han fick kämpa för att få sin film gjord, och hur han redan från början förhandlade till sig alla rättigheter till kringprodukter – merchandise,  det var musik i en ung mans öron. Att själv som ung vid den tiden redan ha konstnärsdrömmar och drömma om något annat, i ett land där alla tyckte att konstnär endast var en dröm och inget annat, blev George Lucas en sorts hjälte. Inte som ett fanatiskt fan, utan för min del som en inspirationskälla.

Det är därför jag med blandade känslor läste att George Lucas sålt sitt Lucas Film till Disney. En ensam kreatörs framgång vs. stora ”big corp”. George Lucas har gjort något som ingen trodde var möjligt, inte ens han själv säkert, när allt började.

Det blir nog okey i slutändan, och mina känslor i schock har lagts sig och allt känns okey nu. Ett par sekunders ”NEEEJ”, till ”OK”. Ser fram emot vad Geroge Lucas ska göra nu med alla pengar och sina projekt.

 

Stefan Lindblad
Illustratör, Grafisk form
www.canvas.nu

 

 

Similar Posts