Uncategorized Gott & Blandat

Gallerix för inte Jenny Nyström

Jag gick in i butikskedjan Gallerix för att köpa ett vykort, julkort. Jag hade fått ett traditionellt klassiskt julkort från Australien och ville skicka ett svenskt traditionellt julkort tillbaka. Gärna ett Jenny Nyström. De två unga damerna visste inte vem Jenny Nyström är. Den övre medelålders damen verkade inte heller förstå min enkla fråga; ”Har ni några julkort med Jenny Nyström?”. De svarade alla först med förvåning. Sen trots att jag höll upp julkortet föreslog de kalendrar och andra produkter, och inte med Jenny Nyströms motiv.

Jag sade att jag inte ville vara otrevlig med min förvåning över inga Nyströmbilder, men hon är en av svensk historias mest kända julkorts illustratörer.

Den yngre damens svar ; ”vi har inga svenska kort”.

Att Gallerix hela affärsidé är att sälja bilder, och att julen är en svensk turismsucce har helt gått dem förbi.

Gallerix webbsida www.gallerix.com

Tänk själva, en japan kommer till Stockholm och vill skicka ett svenskt julkort, men hittar inget. Visst det går bra så länge det är en tomte och lite snö, eller ett foto med snö, men hallå?

En svensk exportvara är delvis dess traditioner, men Gallerix missar hela poängen på deras kreativa huvudkontor, och missar att utbilda sin personal i lite basic historia.

Att personalen var svenskt konflikträdd, med ett svenskt snabbt sluta prata eller helt kommunicera med mig, och helst vänt mig ryggen till, gjorde ju i och för sig upplevelsen traditionellt svenskt.

Vi behöver införa Jan Carlssons charm/service kurser igen.

Gallerix: detta är Jenny Nyström. Håll till godo http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jenny_Nystr%C3%B6m

Stefan Lindblad
Illustratör och grafisk formgivare
www.canvas.nu

Publicerad från WordPress för Windows Phone

Similar Posts