Grundera dukar och göra egna spännramar

Är du konstnär? Målar du tavlor, oljemålningar, akryl?

Jag fick en fråga idag via email, och efter lite email fram och tillbaka tyckte jag det kunde vara intressant för andra också. Att få lite tips och tankar om grundering av dukar, göra egna spännramar, att måla med olja och akryl på.

Frågan var ursprungligen om varför en duk som grunderats skrynklat sig efter torkning, och varför spännramarna i furu blivit böjda.

Gällande grunderingar skulle jag inte använda tapetklister som limgrundering om dukarna ska bli släta och hålla över tid. Inte heller skulle jag använda vanlig billig vit väggfärg numer. Jag gjorde detta själv för en herrans år sedan, när jag först började göra egna grunderingar, och testade mig fram.

Tapetklister tycker jag själv blir för hårt och inte elastiskt när det är torrt. Vilket man vill att det ska vara. Och en duk som dessutom spänns upp på en ram är ett levande material, där duken dels ska isoleras från Oljan. Speciellt om det är en oljefärgsmålning bör man skydda linnets fibrer från oljan. Det är ett av skälen till varför man använder lim mellan duken och grunderingsfärgen. Dessutom med all den oljefärg, eller akrylfärg, man målar med väger en hel del. Vilket skapar en hel del tryck på duken och dess fibrer. När en duk dessutom behöver spännas om från tid till annan. Nej rekommenderas inte.

Tapetklistret kan vara en av anledningarna till att en duk skrynklar sig. Jag rekommenderar hellre en Gesso primer. Om inte en Gesso används, (vilket jag använder) då är det bättre att använda trälim och en bättre vit grundfärg som gamla V-Slip eller Scotte 3. Själv använder jag inte alls vare sig vanlig vit grundfärg eller scotte 3, v-slip och liknande. numer. Scotte 3 går inte att få tag i längre, men brukar nämnas i litteratur som har en hel år på nacken. V-Slipen har dessutom inte samma kvalité, blandning, om jag minns rätt. V-slip var annars en riktigt bra färg för grundering med moderna material. Men idag använder jag som sagt en Gesso som lämpligast köps från en konstnärsmaterial affär.

När jag grunderar brukar jag själv först spänna upp duken, lägga på lim, torka, lägga på grundfärg och sen torka igen. Om duken fastnat på träramen under grunderingen tar jag försiktigt av duken från träramen, och spänner om duken. Eller använder en specialram, annordning, för att grundera dukar helt enkelt.

Om jag använder en spännram

Jag spänner den råa linneduken först med ett styck häftklammer som fästning i vardera långsida av träramen, för att sedan arbeta mig utåt sidorna för att sedan avsluta med hörnen. Viker därefter duken ordentligt bakom ramen så att det inte skapas en puckel av textil i hörnets kanter. Ser inte bra ut, men inte heller bra om tavlan ska få en ram etcetera.

Spännram som krängt sig

Att spännramen krängt sig kan ske av flera olika skäl. Dels beroende på hur man sågat sina hörn. Spännramens 45 grader och definitivt träets kvalitet. Många kanske använder en geringssåg. Gör inte det. Jag rekomendera det inte inte för det går helt enkelt inte att få till perfekta 45 graders hörn med en geringssåg. Tro mig, jag har provat många gånger. Köp istället färdiga spännramar. Numer när jag skapar spännramar så använder jag en professionell sågmaskin.

Fasta hörn med halvplattingar är att föredra när man gör egna spännramar. I Björn Hallströms bok beskriver han vad det är och hur man gör. Se sidan 97. http://www.bokborsen.se/Bj%C3%B6rn-Hallstr%C3%B6m/M%C3%A5leriets-Material/2438514

Idag skulle jag bara använda ett speciallim som finns i hinkar som limgrund och specialvit grundfärg I detta fall en Gesso. http://www.kreatima.se/produkter/malarmedier/ovriga-medier/grundering/w-n-galeria-gesso-allgrund-543649

Kolla närmaste konstnärshandel som exempelvis Jordi Konstnärshandel eller Kreatima i Stockholm. Båda har fysiska butiker på gatan och säljer via internet/skickar efter beställning. Jordi är en liten men charmig konstnärshandel med trevlig personal. Jordi är en klassiker i Stockholms konstnärsmaterial butiker. Rekomenderas. Så även med Kreatima.


De som arbetar där brukar ha koll på sina material. Så en liten signal per telefon eller email och tala med någon som arbetat där en tid, är rekomenderat.
http://www.konstnarshandelnjordi.se/sortiment.htm

En bra bok att ha som referensbok och defakto läsa och lära sig från är en äldre bok av Björn Hallström ”Måleriets material, ISBN 91-46-15099-1. ISBN nummret kan ha ändrats sen min utgåva av boken. Den kan eventuellt finnas i vissa konstnärshandlar, annars rekommenderas antikvariat. Han tar upp bra viktiga basala saker och kan sin sak. Han var en gång Professor och föreståndare för Konsthögskolans materialkunskap.

I boken tar han upp dels spännramar, tillverkning och dels grunderingstekniker. Men det finns säkert nya böcker i ämnet också.

Om man ska kunna måla på duken med både olja och akryl, rekomenderar jag inga oljegrunderingar, då akrylen kan ha svårt att färsta ordentligt.

Här en länk till som kan vara intressant att läsa i ämnet, skrolla ned lite på sidan ”Så hur målar man med med 2000-talets fina oljefärger?” http://www.colart.se/Olja-2.html MEN SE UPP i texten, en liten varning gällande texten i länken http://www.colart.se/Olja-2.html!
De nämner lösningsmedel. Jag skulle i dagsläget inte använde den minsta droppen av terpentin, Balsamterpentin eller lacknafta eller ”Essence de petrole (White spirit)”. Alla är livsfarliga lösningsmedel för hälsan – håll er borta från dem. Rätt slarvigt rekomenderas just Essence de petrole (White spirit) som alternativ till Balsamterpentin, men är på sitt ännu farligare då den inte luktar lika mycket – men är minst lika farlig. Dessa lösningsmedel nämns dels för att förtunna färg etcetera samt tvätta sina penslar, och ibland helt galet även sina händer från oljefärg – fullständigt Galet! Istället Rekomenderar jag användande av vanliga Yes diskmedel eller Grön såpa för att tvätta alla penslar och händer med helt enkelt.

Lycka till och ha roligt skapande!
Stefan Lindblad
Konstnär, illustratör & grafisk formgivare
www.canvas.nu


Similar Posts

One Comment

Comments are closed.