| | | | |

Illustratörer bör aldrig sluta bli bättre på att teckna

Hur man än drar ett streck så bör man till och från utmana sig själv att dra strecket annorlunda, då och då. Och hur blir man bättre på att teckna.

Om man gör det så kanske man ser att man blir bättre på att teckna. Bättre på att bygga upp en komposition. Och bättre bildberättare.

Illustration i sig betyder inte att man nödvändigtvis tecknar. Men om man är en tecknande illustratör, då bör man alltid försöka bli bättre. Och inte fastna i gamla spår. Inte heller bör man tro att man är färdig bara för att man är ung och odödlig, eller äldre etablerad med pensionen runt hörnet.Många tecknar fortfarande med penna och papper, pensel och färg. Andra har helt gått över till att jobba digitalt. Medan andra gör både ock. Oberoende så bör man alltid vara en gnutta självkritisk utan att bli nedstämd. Eller för hård mot sig själv. Mer konstruktivt.

Hur blir man bättre på att teckna

Till att börja med, man kanske inte ens blir bättre på att teckna realistiskt. Man kanske blir bättre på hur man bygger upp en komposition istället, med penstreck, färg, form, perspektiv eller något annat.

Här är vi tecknare, illustratörer sitter ihop runt bord och tecknar.

Man blir alltid bättre på att teckna om man tecknar mycket. Och varför inte teckna i sällskap med andra.

Man blir bättre om man tecknar modell. Använder fotoreferenser. Och lär sig teckna saker som de ser ut. Behöver inte vara fotografiskt. Det kan vara en bättre förståelse av hur en häst ser ut, genom att studera hästar. Exempelvis sitta utanför en hästhage ett par timmar och teckna av hästar. Dels detaljer, samt helheten. Studera hur en svans ser ut. Hur en hästs käkben ser ut, egentligen. Ta kort och som referens fotografier till hands när man vill titta på ens resultat i efterhand.

Häst i hästhagen i Sorunda utanför Stockholm. Illustratör Stefan Lindblad

Ta en teckningskurs via YouTube. Finns utmärkta videos i att arbeta med perspektiv. Och i hur man tecknar. Våga bli bättre.

Lära sig teckna ansikten, kroppar, händer och fötter. Pusha sig själv att bli bättre är något man som professionell illustratör måste utsätta sig för. Det är av godo. Och det hör till ens yrke att alltid vidareutbilda sig själv.

Det jag lärt mig ofantligt mycket av, är att alltid teckna. Och teckna av människor och saker. Samt ta inspiration av andra. Inte kopiera, utan i spireras av.

Och se hur jag kan teckna bättre. Att studera mina teckningar. Se vad som är bra och mindre bra. Och sen se vad svagheter teckningsmässigt är. Och vad jag är bra på. Och försöka göra allt bättre och bättre utan att kritisera sig för hårt. Inte tappa glädjen. För att ha kul under tiden.

En sak är säker, om man som illustratör, tecknare, stagnerar, står still, så får man till slut inga uppdrag. Man måste alltid sträva efter att bli bättre och lättare att anlita.

Ha kul!

Stefan Lindblad

Illustratör

Similar Posts