Illustratörs Artist Glove, handske för Wacom ritplattor

Du har sett dem runtomkring på olika illustratörers olika forum, sociala medier och webbsidor – Artist Illustrator Glove for Drawing Tablets (Handskar för illustratörers ritplattor). De är användbara, ser coola ut och de är ofta ganska dyra med tanke på att du i princip köper en handske och inte ett par.

Rithandske för illustratörer, konstnärer, Artist glove for tablets, Wacom, Huion, Dokiwear

Det här är historien om hur jag fick min egen rithandske för Wacom och Huion ritplattor – tänk på joggare och sportaffärer. Tänk KALENJI och Dechatlon Sports. Tänk Lifehack!

Skapa din helt egna rithandske

Ett av de vanligaste varumärkena för illustratörshandske för ritplattor är nog från Huion, digitala ritplatttillverkaren, konkurrenten till WACOM, och Dokiwear. Jag har fortfarande inte sett någon från Wacom. Och en Wacom-handske skulle troligen kännas lite coolt – om du använder Wacom-ritplattor. Andra märkena utöver Huion Artist Drawing Glove är, Dokiwear CG Art Glove, Parblo, XP-Pen, Meko. Säkert fler märken, men dessa är de jag stött på. Och egentligen edast den från Huion och Dokiwear som är intressanta.

Lifehack!

Jag gillar LifeHacks och det här är en lösning som sparar pengar och fungerar minst lika bra för digitalt illustrationsarbete. Jag använder detta själv som det vackert heter.

Den tecknade handsken jag använder är från sportbutiken Dechatlon (franska sportvaruhandlare) kallad KALENJI – löphandsken. Och i grund och botten vad du gör är att använda en sax och klipper av tre fingrar: Tummen, pekfingret och långfingret. Klipp runt tummen precis utanför och längs sömmen. Klipp inte för nära, med risk att sömmen förstörs. Alternativ 1 är den jag valde. Du kan också välja alternativ 2 och klippa längs den prickade linjen.

Jag klippte bort för pekfingret och mellanfingret och en bit ovanför klykan, som behåller dem individuellt intakta, i stället för att helt enkelt klippa bort allt. Försöker inte efterlikna dem från Huion och Dokiwear. Jag kände att det gav en bättre övergripande känsla och, inget behov att sy en ny söm längsmed.

Min Dechatlon handske, Kalenji, anpassad för att teckna digitalt med. Håller i Wacom penna.

Jämför priser, spara pengar på att skapa din egen

Jag fick tag min Running, joggings-handske på Dechatlon. Jag klippte som sagt av fingrarna själv, och skräddarsydde därmed för 59 svenska kronor med en sax. 59 kronor i dagens värde mostvarar ungefär €5,58, $6,32 och £ 4,79.

Jämför det med en direkt från onlinebutiken hos Huion, och deras Huion Artist Glove for Tablets, inklusive frakt från China och summan landar på cirka $14 – $20. Eller direkt via Dokiwears onlinebutik en Dokiwear CG-handske, Elite för $ 16, och på andra platser upp till $25 – för en handske. Med Dechatlon handsken köper du ett par, och kan därför göra en handske på en gång till två personer. EN för högerhänta eller vänsterhänta. Som sagt kanske jag köper en DokiWear handske längre fram. De ser coola ut. Valutakurser kan variera, och kan ändras hela tiden. Kolla in Dechatlon.se och sök på Kalenji handske.

Och innan alla nu rusar till närmaste Dechatlon-nätbutik eller fysisk butik (eller annan lokal sporthandlare) – de säljer inte någon specifik rithandske som sagt. Utan en handske som passar perfekt, och som tweekas lite. Materialet är mer eller mindre detsamma som varumärkena från Huion och Dokiwear – Polyester och Elastan.

Tecknar flow på ritplatta

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Materialet för ett nästan perfekt resultat för en Drawing Glove for Tablets, Dechatlons jogginghandske är 91% Polyester och 9% Elastan. Och tvättbart vid 30 grader och ingen torktumlare efter tvätt. Perfekt material och mycket bekvämt för handskar för digital illustration och bildredigering helt enkelt. Fritt flöde, flow och friktionsfritt. Och den andra är att få ett perfekt grepp som håller Wacom pennan – därav avskurna fingrar. Du vill inte snubbla på ritplattans rityta med pennan. Det du vill ha är en sommarlätt bris, flyt, friktionsfitt.

Historien bakom handskar för konstnärer

Handskar kom till för tecknare, konstnärer som inte tyckte om att få sina teckningar eller händer täckta med blyerts eller kritor som smetade ut sig på ett papper. Betydelsen för digitala tecknare, illustratörer är den tydliga skillnaden i ytan, där den ena är äkta papper och den andra är digitala ritplattor. Ganska stor skillnad.

Om du fortfarande vill ha märkesprodukterna och inte sitta och klippa önder handskar så rekommenderar jag att du tittar närmare på dem från Dokiwear och den från Huion. De andra märken idag är inte tillräckligt bra. De sitter inte bra, och en del har inte ens rätt material. Exempelvis rekommenderas inte bomull eller annat tyg. Utan för digitalal ritplattor från Wacom , Huion och andra liknande märken så är det elastan, polyester osv som gäller.

Ha kul!

Stefan Lindblad
Illustratör och grafisk designer