Uncategorized Gott & Blandat

Konstnärslön vara eller icke vara

Är konstnärslön något staten ska stå för? Är det andra löner staten ska stå för också, eller redan nu står för. Och vad får staten för den lön de betalar.

Läste artikel i expressen nu på morgonen om den eviga diskussionen om konstnärslöner http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/marklig-klagosang-om-konstnarsloner/

Jag har svårt att gråta med Stig Larsson och andra kulturpersonligheter som får konstnärslön på livstid. Jag gråter och känner medlidande om de inte kan försörja sig själva, det är fruktansvärt om så är fallet. Samtidigt, jag är själv illustratör, konstnär och kämpar på för att betala min hyra och räkningar som alla andra. Det finns de som lever  minst sagt knapert  utan bidrag, och verkligen hankar sig fram, enkom för att kunna hålla på med sin konst, måleri, skrivande etcetera. Hela den klassiska konstnärs myten med andra ord in action.

Alla inom kultursvängen får inte heller statliga pengar för att utöva sin konst, om nu någon får för sig den befängda idén. Många dubbelarbetar medans de arbetar med sin konst, och kör buss, jobbar på kontor, skriver, sliter och gör sånt som många andra vanliga människor gör – för att sen hålla på med sin konst.

Det finns de illustratörer som har andra jobb samtidigt som de illustrerar, och det finns de som illustrerar, formger, och arbetar med sin egna firmor som vilken som helst. Jag har aldrig fått någon konstnärslön, och heller aldrig bett om någon.

Vad föranleder en person att få konstnärslön. Vad är det som gör att just de är mer förtjänade att få konstnärslöner?

Förlåt Stig Larsson och alla andra men när jag läser i Expressen att Stig Larsson kallat sig geni, och undrar hur han ska klara sig nu, då hör jag hur en person satt på Skavlan, som jag såg på www.SVTplay.se och ansåg att Odd Nerdrum är ett geni, och om norska staten sätter honom i fängelse för skattebrott så kommer vi alla förlora en stor konstnär bla bla. Ja verkligen bla bla.

Odd Nerdrum är en jäkligt bra konstnär, eller var i alla fall, men hallå, vet folk om vad han har tjänat på sin konst i europa och USA de senaste årtiondena? Ska vi tycka synd om honom för att han försökte skattefuska?

Folk sliter ut sig varje dag för att få ihop pengar.

Nej jag röstar inte på Moderaterna eller vänsterpartiet heller för den delen, det har jag aldrig gjort och kommer aldrig göra, men vad är detta egentligen med konstnärslön.

När konstnärer genom århundradena fått konstnärslöner från mecenater, furstar, kungar, drottningar och påvestater så har de fått prestera något, ofta för att försköna och få åtminstone furstar och potentater att kunna visa på sin makt. Å ena sidan kan vi tacka mecenater för att stor konst kunnat skapas, då de gett ekonomisk möjlighet till att konsten kunnat skapas. Och mycket konst är också ett hårt arbete som i många fall kräver hårt arbete över just tid – Sixtinska kapellet exempelvis >>, men att vissa individer betalas av staten som en sort konkubiner på livstid? Om det dessutom är som Expressen säger, citerar ” …Stig Larsson på att han inte både får behålla sina välförtjänta inkomster och – och! – konstnärslönen.” då har något verkligen gått snett.

Är det vad Stig Larsson vill, och är det vad vi alla som sysslar med något kulturellt vill.

 

Stefan Lindblad

 

Similar Posts