Köpt ny Samsung Galaxy S10E, tack Huawei för 2 år som varit

Jag köpte häromdagen en helt ny Smartphone, Samsung Galaxy S10E. Och jag känner det lite som att jag kommit hem.

För mig som illustratör är kamera alltid viktigt på en smartphone. Jag tar många referensbilder. Jag måste se hur saker ser ut helt enkelt. Dessutom tar jag bilder på saker som jag får inspiration av. Och annat jag behöver få en bild av i mitt arbete med illustration och grafisk design. Och så vidare.

Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

I lite över 2 år har jag haft en egentligen mer än okey Huawei P10 smartphone. Inte mycket att klaga på. Bortsett då från att det så kallade batterilocket böjdes innan 3 månader passerat. Vilket för alltid gjort mig besviken på Huaweis svenska kundservice. Läs mer här på min blogg.Huawei P10 ger ganska omedelbart en nästan artistisk känsla till sina monochromer. Det uppskattar jag forfarande med den. Dess monochrome-läge är toppen. Prova om ni inte gjort det ännu. Det är en bra smartphone.

Trots en bra Monochrome och kamera så är jag fortfarande inte imponerad av dessa färg-svartvit-kameralins-kombo.

Huawei P10 är bra med svartvita bilder, men just kombon med färg skapar en vit fringe, en halo-effekt, runt olika delar i foton. Syns ofta runt människor, ljur och objekt. Där ljus och mörkt kontrast är mer markant. Och det ser ganska bedrövligt ut. Zooma in och titta.

Likadant är det med Samsung och andra smartphone tillverkare dessvärre. Det är just denna mix av kameralinser – färglins och svartvit lins och deras mjukvara. Ofta är områden i kort som borde vara i färg i en färgbild helt enkelt svartvitt. Det hävdas att det ska ge en bättre skärpa, bättre bild. Men jag är inte imponerad.

Än så länge känns resultaten i Galaxy S10E bättre. En rapp och snabb mobil. Men även här ser jag antydan till detta. Samsung Galaxy S10E har också två kameralinser. Men skapar inte lika mycket fringe, halo.

När jag använt foton i illustrationer ochvskapat double exposure kompositioner, är det viktigt att ”skräp” som inte ska vara med, inte heller är det.

Utvecklares förkärlek för denna teknik måste ta detta med fringe, halo, på större allvar. Detta är ju något man aldrig skulle se i en riktigt professionell kamera. Och telefonerna är ju inte billiga direkt. Inte heller kan jag minnas att det fanns i smartphones innan detta uplägg introducerades. Det dök upp mer eller mindre med Huawei P10, och kanske någon annam modell. Nu har mer eller mindre varje flaggskepps smartphone detta.

Men det om detta. Jag är nöjd så här långt med nya Samsung. Min smartphone används mycket, inte bara foto, utan även bloggande och mycket annat jag som egenföretagande frilans måste ha tillgång till. Och det känns bra att ha en snabb mobil med 6 GB ram och 128 Gig storage. Och snabb alert processor med lite kraft skadar inte heller.

Visst är den ganska fin i alla fall, Samsung Galaxy S10E. Jag gillar den redan.

Stefan Lindblad

Illustratör