| | | |

Krig, pengar & makt

Illustratör, Stefan Lindblad, illustration, editorial, redaktionell, magazin, tidningsillustration, war, arms deal, war cemetery

När jag gjorde den här teckningen (2019) slog det mig återigen hur mycket krig och elände är sprunget ur maktbegär. Kontroll över andra och såklart pengar. Det var inte någon ny upptäckt 2019, bara att det fick mig att sätta mig ned och teckna och illustrera.

Häromdagen, 11 juli 2021 för att vara exakt, passerade en man mig, och stannade till då jag frågade om han behövde hjälp med att hitta. Han pratade perfekt Svenska efter tre års studerande. Han hade en jacka med logotyp från ett företag som levererar mat hem till folk, som arbetar hemma i närheten där jag själv bor och arbetar. Han visade sig vara från Afghanistan.

Vi hade aldrig träffats tidigare men kom att snabbt utbyta tankar över situationen i Afghanistan. Det faktum att Talibanerna krigar på och vinner mer mark i landet, allt medans västmakterna – USA och andra länder – snabbt lämnar. Och de reguljära Afghanska militära styrkorna tar över ansvaret och de gamla militära baserna och förläggningarna.

Illustratör, Stefan Lindblad, illustration, editorial, redaktionell, magazin, tidningsillustration, war, arms deal, war cemetery

“Du vet, Talibaner är som ett varumärke, ett paraply för olika grupper. De kallar sig talibaner men är olika grupperingar”.

Nej, det tänkte jag inte på, även om jag minns att jag läst det någonstans, sade jag till honom.

“Amerikanerna har betytt mycket för oss i Afghanistan i att hålla Talibanerna borta. Nu blir det snabbt mycket sämre. Det kommer bli för jävligt och rasa samman – igen” delade han med sig till mig.

Vi pratade vidare och han fortsatte

“De som gör det möjligt för Talibanerna att ens existera, är länderna utanför Afghanistan. Såsom Pakistan, Indien, Iran, och andra länder runtomkring. Till och med Ryssarna. Du vet, Usama, de fann honom inte för inte i Pakistan”

“Om Pakistan och de andra ville stoppa allt, så skulle de kunna få stopp på det. Framförallt Pakistan skulle kunna få stopp på allting – om de bara gjorde sitt jobb. Men de har bara sina intressen att tänka på”.

Vi fortsatte prata om situationens allvar för landets framtid och människorna. Jag berättade för honom om en gammal lärare jag hade haft, som en gång i tiden – innan Ryssarna första gången invaderade Afghanistan – i ett friare lugnare land kunde resa från Pakistan in i Afghanistan på sena 70-talet med sin fru och två barn. De mötte längs vägarna i bergen mot Iran, Irak, Turkiet i bergens byar människor som bjöd dem på mat innan de drog vidare i riktning Europa.

En annan tid helt enkelt innan krigen startade som raserade ett helt land och satte världen i brand. Vi skakade hand – vi lät våra knytnävar mötas snarare, i sann Corona-hälsnings-manér. Log till varandra och tackade för samtalet. Han skyndade vidare att leverera mat till nya kunder. Medans jag själv gick till lokala pizzerian och köpte två pizzor.

Det fick mig att minnas en engelsk dokumentärfilmare, Dan Cruickshank, brittisk historiker, som gjort flertalet dokumentärer, om bland annat gamla tiders civilisationer i bland annat Irak.

Han stod år 2003 och blickade ut mot öknen. Pratade med de omkring sig in i tv kameran och sade något i stil med: “Och nu får vi se hur det blir med Amerikanerna och britterna och om se om de kommer invadera Irak eller ej. Och vad händer då” . Typ så. Det har aldrig lämnat mig, de orden och den insikten han delade med sig.

Pengar, makt och vapenhandel – makt korrumperar.


För mer läsning om vapenhandel och Afghanistans tragiska närapå eviga konflikt

Sipri databas

Utrikespolitiska institutet

Kan inte säga säkert, men eventuellt kan documentaären från 2003 heta: “The Lost Cities of Iraq”. Och det är i slutet av den documentären i sådana fall.

Stefan Lindblad
Illustratör

Similar Posts