Mer skäl till att hjälpa Grekland

Läste en av så många artiklar om Grekland just nu. Kaoset. Ekonomin. Korruptionen. Och att allt alltid är Greklands eget fel. Aldrig någon annans. Aldrig ens eget fel. Allting hör dock ihop. Och framtiden och nuet berörs vi alla av. Vare sig vi är greker eller ej så är vi alla här på samma Planete Tellus.

Bloomberg artikelns journalist anser att Grekland inte är värda samma hjälp som Tyskland 1953. Och läser man hans få exempel så ser det ju först ut som att allt stämmer. Och skit i Grekland, ungefär så.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-27/germany-deserved-debt-relief-greece-doesn-t-i5fdca2y

Och alltings problem och lösning ligger i ekonomins och korruptionens förfall. TI’ll viss del korrekt. Men hur långt kan man dra åt en kran innan allt tryck gör att sakernas tillstånd exploderar. Hur långt ska man be det vanliga folket att lida utan att se ett hopp om en snar bättre framtid. Om allt hopp känns som bortblåst så finn det snart inget skäl att kämpa på. När siffror och matematik endast handlar om pengar, som i Bloomberg artikeln, så säger matematiken om människans natur att inget skall dras för hårt. Aldrig dras så till den grad att allt hopp känns meningslöst. Det är där vi är nu i Grekland.

Det finns referenser artikelns journalist gör men som han är oförmögen att se i Greklands fall, och världens.

När man glömmer bort det mänskliga. Det som visar på allt förfall när hoppet försvinner, då har man inte förmågan att se konsekvenserna.

Varför har Europa översköljts av fascism,  nazism och blåögdhet och skygglappar? Vad är det som skapar en galen situation? Desperationen. Känslan av maktlöshet. Detta skapar en än värre situation. Det skapar en odjur ingen av oss vill ha.

Ge istället folk ett hopp och incitament att orka kämpa på. Och hjälp i fallet Grekland att institutioner som exempelvis skatteverket i Grekland utför sitt arbete ordentligt utan politikers påtryckningar. Hjälp dem och genomför att att de starka institutionerna står på folkets sida.

Få ordning i böckerna.  Och ge folket hopp. Octt ekonomi de kan leva med.

 

Similar Posts