Nya loggan är nästan densamma för SF Bio Filmstaden & Fotbollskanalen

Vi skriver år 2018, SF Bio köptes upp, och genast var det plötsligt viktigt att slänga ut ett av de mest ikoniska och kanske älskade logotyperna och vinjetter som Sverige har haft. Otroligt.

Enligt SF Bio, Filmstaden själva är det för att man skulle kunna stå på egna ben. Okey…

När TV4 Fotbollskanalen 2015 gjorde om sitt inarbetade varumärke, bestämda man sig för att göra om både sin hemsida – den tidigare var inte så snygg eller märkvärdig, men den fungerade. Samt göra en redesign av sin logga.

Något är så otroligt märkligt med hur dessa två nya loggor kom till, för hur har man tänkt. Brist på research? Kanske en tillfällighet över hur resultatet blev. Förhoppningsvis var det inte samma personer som stod bakom, men vem vet. Screen interaction har fått göra om Fotbollskanalen. Och Söderhavet fick göra om SF Bio, Filmstaden

Filmstaden påtalar att det är en logga som är baserad på ett prisbelönt typsnitt: SF Bio Sans.

TV4 Fotbollskanalen, som svarade på min fråga (-or) 2015 i en chatt, blev ganska putt när jag ifrågasatte deras nya logga, hemsidans mellanmjölks meny, som andades allt annat än fotboll. Ja, det ska vara det gröna och vita, då…

Han på TV4 svarade och påtalade med emfas att en av Sveriges mest erfarna och prisbelönta designers gjort loggan.

Och?

Det jag ser är att SF Bio, Filmstaden och Fotbollskanalen har indentiska logotyper – ett Stort ”F” inuti en cirkel.

De kunde likaväl använt Arial, Helvetica, Swiss som SF Bio Sans. Jag är besviken, ja. Det är en så karaktärslös logga man fått idag, i kontrast till den äldre vackra, genomtänkta och ikoniska, något man vuxit upp med i generationer över 70 år!

Sorgligt att det är så här man i Sverige ibland behandlar bland det bästa varumärken man har – krossar drömmar och eskapism och varumärken som nästan säljer sig själva. Inget är längre värt någonting. Släng allt som byggts upp. All tradition, allt historia, allt, precis allt s betytt något har förkastats.

Men nya generationer föds, och de får nya drömmar och uppleva sin eskapism på sitt sätt. Men det blir med ett F i en cirkel. En med och ett utan Italic F i en rund cirkel.

Sen kan man ha världens bästa utbildning och ekonomi i sitt bagage hur mycket man vill. Jag köper det ändå inte.

Inte direkt Saul Bass direkt.

Stefan Lindblad

Illustratör

Uppskattar ni bloggen, fått tips och vill supporta, uppskattas alltid en fika. Klicka på kaffe knappen nedan. Tack!

Prenumerera på bloggen via epost

Prenumerera på min blogg via email, lika enkelt att avsluta som att påbörja!