| | | | | |

Porträttillustration i färg eller svartvitt en illustratörs val

Att teckna en porträttillustration, ett porträtt, byggnad, bokomslag eller till artikel i en tidning kan tolkas och beskrivas så olika beroende på ibland till synes små förändringar.


Det här tecknade porträttet på Xiuhtezcatl Martinez, illustrationen, gjorde jag till en norsk tidning “Infinitum” formgiven och producerad av Klintberg Niléhn i Stockholm, art director utmärkta Kai Ristilä.

Vi började med färg för flertalet av de olika porträtt av miljöaktivister som inte var Greta. I slutänden blev det en svartvit illustration med skugga i gåskala. Jag slogs av hur erfaren han kändes i sitt ansiktes uttryck trots sin unga ålder. Det fick mig att försöka få honom att se lite äldre ut än han var år 2019. Ta fasta på det som troligtvis kommer få honom att få ett lite utmejslat framtida ansikte. Porträttillustration för tidningar och tidskrifter är något man ofta inte får så lång tid på sig att slutföra bilden innan det går till publicering (tryck eller digitalt). Till detta uppdrag över flera sidor blev det sammanlagt 7 digitala teckningar.

De övriga var: Anuna De Wever, Farai Mubaiwa, Isable Melati, Jack Harris, Ramon Badoya, Varshini Prakash.

Illustratör, illustration, porträtt, miljöaktivist, Content marketing, lifestyle illustration, Stefan Lindblad, tecknare, porträttillustration, Xiuhtezcatl Martinez
Porträtt på Xiuhtezcatl Martinez, tecknad illustration av Stefan Lindblad, 2019

Illustrationerna som gjordes var till en artikel om att lyfta fram unga miljöaktivister i världen, som inte fick samma uppmärksamhet som Greta Thunberg 2018-2020.

När Norska tidningen Infinitum ville lyfta fram fler unga aktivister som kämpade för sina intresseområden och miljöprojekt var det ofta dessa viktiga personer inte fick synas. Det var inte Gretas fel, utan istället att media har svårt att fokusera på flera olika som gör liknande saker.

Stefan Lindblad
Illustratör

Similar Posts