Skaffa lösenords konto

I dagens läge har vi inte endast ett digitalt konto av något slag. Vi har flera. Så hur gör vi för att komma ihåg alla våra lösenord till alla våra digitala konton och maskiner. Skapa ett lösenords konto för alla dina lösenord enkelt och tillgängligt på en plats.

Du kan skapa ett gratis konto eller premium. Själv använder jag numer ett Premiumkonto. Det kostar mindre än 100 kronor för ett år. Priset för en billigare lunch.

Det går att skapa ett vanligt textdokument på din dator, eller ett textdokument på din mobil med alla dina olika lösenord. Men då kommer du endast åt dem via att först logga in på dessa maskiner.

Vad händer om du tappat bort lösenordet till maskinen med alla lösenord…

Jag rekommenderar starkt ett konto hos någon av de olika tjänster som finns, såsom Bitwarden, Lastpass och så vidare. De kallas “Password managers” på engelska och den termen är enklast att använda för att hitta dem på nätet. En artikel i UK PC Magazine listar flera av de mest använda, här >.

Varför använder vi en password manager – för att inte tappa bort våra lösenord. Att skriva på en lös post-it lapp är ok, så länge du vet var den post-it lappen är någonstans, och har tillgång till den när du behöver den.

Personligen föredrar jag i dagsläget Bitwarden och Lastpass just för att de finns både som mobilapp och tjänst via en vanlig dator. Du behöver i dessa två inte heller koppla dina lösenord till en hemsida som öppnas via ditt Password manager konto, även om det är uppbyggt för att fungera precis så. Det räcker med att endast skriva in den information du vill spara och så är det bra med det.

Som exempel, om du har ett lösenord till din dator, en windows 10 pc, och ett annat lösenord till en iPhone eller Mac Book laptop och så vidare så är de lösenorden kopplade till den maskinen och det Apple eller Windows konto du skapat. Med andra ord ingen hemsida i vanlig mening. Detta öppnar för en flexibilitet.

I vilket fall som helst, skapa ett konto på en lösenordstjänst hemsida och installera en app på din smartphone. Då kommer du alltid åt dina lösenord.

Det enda du dock måste komma ihåg är lösenordet för att logga in på ditt Password manager konto. Gör det enkelt och luta dig tillbaka.

Stefan Lindblad

Illustratör och Graphic Artist

Similar Posts