| | | | | | |

Sockenplan teckning i Enskede Gård

Sockenplan är en ganska tråkig plats i Enskede Gård. Den har ändå sin plats, i form av en rondell och ett litet torg. En plats alla i Enskede Gård troligtvis har en sorts relation till.

När jag tecknade denna tuschteckning i skissblocket så väntade jag på att två pizzor för take away på Planens pizzeria skulle bli klar.

Teckning, skissblocket, Stefan Lindblad, 2021

Det lilla torget med sina fina träd och bänkar, som jag tecknat sittandes på en av bänkarna, är en fin plats, trots allt. Det är bara att allt annat ser så fruktansvärt tråkigt ut, utanför torget, parken.

Den dagen ett nytt hus där Coop i dag står byggs – om det kommer ske – skulle det eventuellt kunna omvandla denna plats till något roligare, mer kontemplativt och aktivt att landa i.

Det skulle kunna klä in torget och platsen. Istället för det som idag är en gammal trött byggnad som är Coop, en trasig trött parkeringsplats vid en stor idrottsplats. Och allmänt tråkigt.

Nu säger jag inte att idrottsplatsen ska bort som sagt. Den har sin plats och sin vikt. Men torget, Sockenplan behöver något som ger torget en kram, en känsla av just ett torg värt att stanna upp i. Ett torg som inbjuder till att vilja användas.

Men, om nu en byggnad byggs och blir lite högre än det som är Coop idag, då blir det bara roligare om den byggnaden blir vacker och intressant att titta på. Och har Coop och varför inte ett litet café och annan verksamhet längs med gatorna.

Sockenplan kommer aldrig bli en plats värdig Rom och Amalfikusten i Italien. Men det kan bli en roligare och vänligare plats. Ett torg att mötas på och kanske ta sig en stund för vila innan man tar sig vidare. Och inte endast en plats för, ja, vad det nu är idag.

Stefan Lindblad

Illustratör och konstnär

Similar Posts