Uncategorized Gott & Blandat

Sorgligt med svenska företags prisdumpning för egen vinning

Vektorillustration av Stefan Lindblad, Copyright 2016

Ganska sorgligt. Jag är på Facebook medlem i lite olika företagsnätverks grupper. Jag hjälper till med att svara på frågor om företagande, utifrån mina egna erfarenheter, när jag har en kafferast. Jag tycker om att dela med mig, om det kan hjälpa någon annan.

Så flashar ett nytt inlägg till. En fråga på en av grupperna på Facebook. En företagare, som är psykolog med snygg ljus webbsida. Med positivt budskap. Värnande om andra. Rättvisemärkt känns det nästan som. Lite lyxigt också. ”Fräscht” helt enkelt.

Och så läser jag frågan: ”Någon som använt sig av sajter som Freelancer och Fiverr?”. I det ögonblicket tappar jag lusten att hjälpa andra företagare. Luften och glädjen liksom pyser iväg.

Varför?

Dessa internationella frilanssajter var en gång i tiden en plats där man kunde få tag i ett frilansuppdrag som just frilansande egenföretagare. Och man blev helt okey betald. Rimligt betald.

De är alla en kanal för företagare och andra, att finna all sköns frilansare, egen företagare, som erbjuder sina tjänster. Det är det fortfarande. Och upplägget är ju helt okey på så sätt. En hel värld därute kan finna varandra, och göra affärer.

Men så hände något väldigt snabbt och fort på en del av dessa sajter som förstörde marknaden. Helt plötsligt så erbjöd sig frilansare runt om i världen att göra samma jobb, för kaffepengar. Pris-dumpning helt enkelt. Där dog seriositeten. Och där dog den möjligheten för seriösa frilansare. Som ville ha åtminstone rimligt betalt. Inga överpriser. Idag finns sajter som Fiverr, Freelancer där du kan få tag i en designer, frilansare, som gör din logga för fem pund. Hur mycket är 5 pund, jo cirka 55 kronor. Och då är inte skatter, moms och sociala avgifter inräknade. Hur många timmar har lagts ned i kommunikation med uppdragsgivare. Hur många timmar har lagts ned att komma fram med förslag, och slutligen färdigställa uppdraget. Det är inte rimligt att tro att en designer, illustratör i ett I-land skulle kunna leva på de arvodena. Det finns de i i-land som tar dessa uppdrag, men de är inte seriösa. Det går ju helt enkelt inte att leva på de arvodena. Säg att du jobba en 40 timmarsvecka med en logga, och så får du 55 spänn. Det säger ju sig själv.

En svensk designer, illustratör skulle säkert debitera från 700 – 1500 i timmen + moms. Därefter räknar de in, eller lägger till, sociala avgifter. Troligtvis skulle de ta ett fast grundarvode. Och efter några korrundor, 2-5, så skulle timpenning tillkomma.

En marknadschef, account manager och så vidare, som arbetar på ett svenskt storföretag, och går på kundbesök, och kanske är ombedd att hålla en presentation, debiterar deras företag säkert minst 1000 kronor + moms i timmen. Om vi tar 1000 + moms, det vill säga 1250 ink moms, i relation till Fiverr designerns £5, blir det alltså 55 kronor i dagens valuta, 24 januari 2017.

Skamligt egentligen. Om det är en designer i ett fattigt land, så är £5 åtminstånne någonting. Och för en del mer än vad de skulle få betalt i vissa fabriker.

Det borde få företagaren att tänka till, när de frågar andra företagare hur de tycker det fungerade med fiverr och Freelancer. Men det gör de inte tydligen. De vill ha ett bra pris. Men vad är ett bra pris. Det DU vill betala, eller där du och den som säljer, båda tjänar rimligt på det.

Antar att samma företagare aldrig skulle föreställa sig att arbeta för dessa arvoden i Sverige. Men att låta någon annan göra det, är tydligen helt ok. Trots vad sin egen företags hemsida vill förmedla

Stefan Lindblad

Illustratör och grafisk designer

 

Similar Posts