Visitkortet lever ännu med QR code och vCard funktionen

Posted on Leave a commentPosted in Blandat, CorelDRAW, CorelDRAW utbildning i CorelDRAW Graphics Suite, Illustration - tips, Logotypdesign, Logotyper, Tryck & Media, Uncategorized

Fler och fler säger sig ha slutat använda det traditionella visitkortet. En del säger sig aldrig ens skaffat sig ett till att börja med. En del ser inte ens nyttan med det traditionella visitkortet i vår digitaliserade värld. Lösningen – skaffa ett pappers visitkort med digital funktion!

Det det finns fortfarande många tillfällen då visitkortet på papper fungerar alldeles utmärkt. Och ibland utklassar det digitala, just för att det är så enkelt och snabbare ge till den man möter. Det är också mer personligt att ge den man möter ett visitkort på papper med all kontaktinformation. Man får något i handen. Som någon tagit sig tiden att trycka, för att ge till någon. Visst, jag gillar också Linkedin, sociala medier och min egen webbsida. Och jag använder dessa i mitt nätverkande. Men att få ge någon mitt visitkort på papper, eller att få ett visitkort är fortfarande speciellt. Och i dagens digitaliserade samhälle kanske detta visitkort på papper blir något exklusivt.

 

Lösningen för dagens digitaliserade samhälle är enkel:  lägg till en digital funktion tryckt på ett pappers visitkort. Möjligheten finns ju redan i sin enklaste form: QR-Code.

Mina pappersvisitkort börjar ta slut. Och det är korrekt att jag delar ut färre pappersvisitkort idag än för bara 3-5 år sen. Men eftersom jag fortfarande tror på visitkortet på papper, ser jag de möjligheter en enkel QR-code ger – en digital funktion. QR Code fungerar lite som en streckkod. Och du kan scanna, läsa av den med din smartphone. Skapa en QR-Code med de uppgifter och funktioner du vill att mottagaren ska få. Du kan exempelvis skapa en vCard eller meCard funktionalitet, som gör det digitalt nedladdningsbart till din smartphone, och din adressbok i din mobiltelefon. Du placerar en helt enkelt en QR Code på ditt tryckta visitkort, se bilder i bloggen som exempel. Det är vad jag själv placerar på mitt visitkort när jag trycker upp nya.

Om du inte vill att det ska vara adress och kontaktuppgifter, kan du skapa en direktlänk till din hemsida istället. Du kan även skapa en QR Code med enskilda funktioner istället för en full vCard/meCard funktion: URL (hemsida eller den sida du vill länka till, exempelvis din Linkedin), Contact, Email, Telefon, SMS, Text, Kalender event och en GEO-plats (Geografisk plats). Du kan skapa vilka trycksaker med din QR-Code. Du kan enkelt använda den för olika kampanjer. Vissa kafferosterier har QR Code, som tar en till just den specifika kaffeproduktens informationssida. Du kan göra likadant. Det här är helt utmärkt för pappers visitkorten.

Skapa QR-Code med vCard, meCard funktioni CorelDRAW. Bild av Stefan Lindblad 2017

Jag är ju illustratör och grafisk designer, och använder CorelDRAW Graphics Suite. I exempelvis det versionen CorelDRAW 2017 finns QR-Code funktionen. Jag skapar helt enkelt ett visitkort på traditionellt sätt med text och bild samt min QR-Code. I CorelDRAW går jag till Object – / Insert QR- Code. Markera och gå till Dockningsfönstret (paletten), och välj Object Properties. Därefter välj ”Contact”. Därefter kan du enkelt skriva in alla dina kontaktuppgifter. vCard är förvalt och meCard kan du välja om det fungerar bättre för dina behov. Skicka sedan detta som ett tryckoriginal, PDF, till ditt tryckeri. Och nästa gång du delar ut ditt visitkort kan de som får kortet välja om de vill scanna av kortets QR – Code och importera kontaktuppgifterna till sin adressbok som ett vcard eller meCard till sin mobila enhet, smartphone.

Hur smart som helst, och hur personligt som helst.

Call to Action

Om du istället för QR-Code vill ha en Call to Action, kan trots allt även en QR-Code fungera som en Call to Action också. Det ena utesluter inte det andra. Alal följer inte samma mönster och beteenden. Om du skriver en kort uppmaning på ditt visitkort, som fungerar bra just för att det triggar nyfikenheten, och får människor att göra exakt det du uppmanat dem att göra på visitkortet, utesluter inte det en QR-Code i sig. Principen för visitkort är att du vill ha kontakt, nätverka, försäljning eller vad det nu kan vara som du vill få ut av ditt visitkort.

Ps. Ett tips är att förklara för den som får visitkortet att de kan scanna av och importera dina uppgifter. QR-Code har funnits ett tag, men alla kanske inte förstått hur det fungerar ännu.

 

Stefan Lindblad

Illustratör & grafisk designer
www.stefanlindblad.com
www.canvas.nu

 

Sitter på Bredäng Centrums café

Posted on Leave a commentPosted in Uncategorized

Det är tidig morgon i Bredäng. Jag har lämnat i bilen, vår Ford, för en liten reparation med en dörrlist som föll av. 797 kr kommer det kosta. Har dragit ned till Caféet i Bredängs Centrum medans jag väntar på att det ska bli klart.  Vad gör man i Bredäng egentligen?

Rätt mycket faktiskt. Man kan som jag gör just nu titta på de andra cafégästerna, som liksom mig tar en morgonfika och funderar över dagen som varit, och dagen som just börjat. Förorten har vaknat och folk har börjat samla sig runt caféet och tunnelbanans Pressbyrå för att köpa morgonfika, bullar, smörgåsar. En del tar tuben in till stan, eller mer söderut. En del cyklar medans andra tar sin bil. Och sen de som tar sin fika där jag sitter, i Centrum på cafeet.

cof

Tre unga kvinnor: blond, brun och brunare hårfärg ler till varandra, och talar om livet. Allvarliga saker. Som om de reflekterar över något tungt som hänt. Om något de nu kunnat lägga bakom sig och kan le åt. En man tar sitt wienerbröd och sippar på sitt bryggkaffe. Han njuter av morgonens lugn. En kvinna ler och tackar för att jag drar undan stolen så hon kommer förbi, och kan sätta sig vid sitt bord. Hon tar upp lite papper att läsa, och skriva på något annat. Hon tittar på människorna som kommer in. Och skriver något i ett av sina papper. Hon böjer sig plötsligt fram. Lutar pannan på bordet. Trött. Samlar kraft. En annan kvinna kommer förbi, och de går vidare.

Tre företagare sitter vid ett annat bord, två män och en kvinna. Troligtvis två hantverkare, och en som sköter deras ekonomi förklarar läget medans papprena gås igenom. Det verkar som deras företag fungerar som de ska. Redovisningskonsulten – jag chansar på att det är det hon är – tack, säger hej och går vidare.

Nu ringde telefonen: bilen är klar. Jag sitter kvar en stund till. Tar upp mitt skissblock, Moleskine, och mina tuschpennor. Ritar av miljön till den här blogg texten. Dricker upp sista kaffet. Och drar iväg till verkstan.

 

 

Stefan Lindblad

Illustratör, grafisk designer

www.stefanlindblad.com

 

 

Tecknings upptäcktsfärd på Orust

Posted on Leave a commentPosted in Illustrationer, Kaffe, Nya illustrationer, Skissblocket, Teckningar

Jag stannade nyligen nästintill en vecka på Orust, ön norr om Göteborg. Min sambo Mia och vår hund var på hundläger. Då tog jag chansen att göra dagsutflykter med bilen runt ön, med mitt Moleskine skissblock och pennor.

Vi var stationerade vid Orust lite större stad Henån. Det är där kulturhuset Kastanjen och turistbyrån ligger. Jag tog mig till och från Henån, Ellös fiskehamn och bageri, Dösar fornminnen, Svanesunds färjeläge bryggan. Bukten Västra Kilen vid brofästet, Krogane blomsterhandel, Rosies B&B Bed and Breakfast Gyllpeng. Varekil och Morlanda brygga. Fiskelägen såsom inland på ön. Henån och dess bensin mack Circle K blev ett naturligt vattenhåll. Ett spännande kriss krossande.

Orust är en vacker ö. Nästan lite för vacker när man kör runt med bil. Det är kossor överallt. Bokstavligen överallt. Och det böljande landskapet med höga kullar och berg, och djupa sluttningar är vackra, och jag nästan bara väntar på att DCI Barnaby ska komma gåendes som vore det hans grevskap i brittiska landsbyggden. Men de saknar dock en sak – platser att stanna på. Fler platser än idag att enkelt stanna med ens bil och njuta av utsikten och kanske bara sitta ned en stund, eller ta upp kamerian och ta ett foto. Inandas luften längs med stränderna, eller känna lugnet vid kossornas ängar. Man ska ju inte behöva stanna till på en busshållplats med hopp om att ingen buss kommer.

Trots bristerna på att bara kunna stanna till, så där helt Impromtu, när andan faller in, och utsikten och den spännande miljön bjuder till, så hittade jag platser. Exempelvis en lite halvt dold parkeringsplats, för att kunna besöka fornminnen. Bortsett från en vit vägsskylt som det stod Dösar på, så fanns nästan inte en endaste skylt. Det kan ju både ses som bra och mindre bra. Förståeligt som oförståeligt. Men inte desto mindre spännande att gå ut i skog och mark på upptäktsfärd. på jakt efter 2500 före Kristus. Det blir 4500 – 5000 år gamla spår från människor. Stenåldern.

 

Teckningar av Stefan Lindblad, Målarboken The Eclectic Colouring Book. Adlibris, Bokus, Amazon och Book depository

 

En vacker ö som är värd ett ytterligare besök i framtiden. Mina turer runt ön betydde att jag tog fram mitt Moleskine skissblock och tuschpennpr. tecknade det jag såg, där jag fick möjlighet att sitta ned. Här ett urval av de teckningar som kom till under upptäcktsfärden runt Orust, Juni 2017.

Se fler teckningar, illustrationer från Orust på mitt Instagram.

 

Stefan Lindblad

Illustratör, tecknare och grafisk designer

www.stefanlindblad.com

Musik, Playlist när jag arbetar och hur jag jobbar som

Posted on Leave a commentPosted in Illustration - tips, Illustrationer, Kaffe, Musik, Om Stefan
Foto, selfies av Stefan Lindblad
När jag jobbar: tecknar och designar, illustrerar och annat kreativt, så lyssnar jag ofta på musik. Här en playlist jag lade upp via Youtube. Scrolla ned på min ”Om Stefan”, se-hur-jag-jobbar-som-sida så ser ni Youtube rutan. Eller klicka på länken nedan. Pop, rock, jazz, klassiskt och så mycket mer. I den här playlistan pop och rock. Och två filmmusiks italienare. Lyssnar mer än gärna på hela James Bond Skyfall soundtrack om ni får möjlighet, galet bra. Beethovens 5 är sällan fel. Jazz självklart. Free your mind som det heter. Gå emot vad omgivning eventuellt förväntar av dig. Eller det du kanske tror de förväntar dig. Lyssna på musiken, och dra strecken och färgen som du själv vill.

 

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk designer

Dags att jobba: Music Maestro!

Posted on Leave a commentPosted in Corel PAINTER, Illustration - konst, Illustration - tips, Illustrationer, Kaffe, Musik, Teckningar

Time to work some. Music Maestro! Dags att teckna lite (och fixa med uppdateringar på hemsidan). Nu skissar jag med pennorna i mitt digitala illustrations program Corel Painter. Njuter av Beethovens 5:a. Det är fantastiskt vad Beethovens musik hjälper mig att komma in i rätt läge känslomässigt. Och så en god nybryggd fika! det blir ju verkligen inte fel med dirigenten Daniel Barenboim.

Sommarens boktips och tecknar tips 2017

Posted on Leave a commentPosted in Böcker, Målarböcker för vuxna, Målarbok för vuxna, Marker pennor, Teckningar, Uncategorized

Det är sommartider och med det kommer böcker att läsa, musik att lyssna på, pennor och skissblock att teckna och måla i. Och en och annan målarbok att färglägga i. Både för små och stora. Allt detta ihop med en härlig badsommar, och en och annan glass. Sommar 2017: här kommer vi!

 

Vektor illustration av Stefan Lindblad

Det är ingen hemlighet att mina två målarböcker kom ut förra året. Alla teckningar jag gjorde har visat sig populära både bland barn, unga och vuxna. Och det är jätteroligt. Och att generationer kan dela på nöjet. Min kompis Steven Savile är en rätt fantastiskt bra författare, tillika Best Selling Author för boken Silver. Här några andra av hans välskrivna och spännande böcker. Perfekt läsning året runt.

 

Steven Savile’s ”Parallell Lines”. Hur långt är du beredd att gå, för att rädda ditt barns framtid.

Köps fraktfritt till Sverige via utmärkta Book Depository , samt Amazon, pocket och även Kindle ebok

 

 

Jag vill också slå ett slag för min kompis Steven Savile och exempel på några av de böcker han givit ut. Ett axplock då han författat så mycket. Riktigt mycket.

Sen har vi en ny kille på scenen, John Johnsson i Colorado USA, som gav ut sin allra första bok. En debutant. Spännande!

Här är listan samt annat gott och blandat.

Köp / läs mer om The Eclectic Colouring Book 

 

Köp / läs mer om Stockholm Urban Mix

 

 

Köp / läs mer om Steven Savile boken ”Sunfail”. Finns som Pocket & Kindle.

 

Ska ni som jag även teckna, här lite tips på pennor och skissblock. Går enkelt att köpa från bland annat Penstore som har det mesta i penväg och skissblock.

Touch-Twin markers

 

Pensel pennorna från ZIG Kuretake.

Mjuka att teckna och måla med. Säkert en favorit bland de flesta tecknade illustratörer. Jag köper endast den svarta färgen i just denna penserien från Kuratake.  Den kompletterar perfekt  en vanlig Pigment Fine Liner tuschpenna. Och Touch Twin självfallet.

 

Ett självklart tips för sommaren, två olika skissböcker. Moleskin skissblock med lite tjockare papper.

Och det andra utmärkta skissblocket, och anteckningsblocket från LEUCHTTURM. Med tunnare papper i anteckningsboken men utmärkt för att skissa i. Går som anteckningsbok olinjerat. Papperskvalitet många professionella illustratörer, konstnärer och annat löst kreativt folk använder.

Från LEUCHTTURM

 

Så gott folk, hoppas dessa tips fått er inspirerade och ger er en inspirerande sommar!

 

Stefan Lindblad 

Illustratör och grafisk designer

Tog mig förbi Rugby planen och tecknade

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer, Nya illustrationer, Skissblocket, Teckningar, Uncategorized

På min tur till Årsta Partihallar tog jag mig på tillbakavägen förbi Årsta fältet och Rugby planen. När jag själv var aktiv och spelade rugby, gjorde jag det på en riktig skitplan på Gärdet i Stockholm. Nått helt annat idag. Numer hålls tydligen en av de största, eller en av de mer välrenommerade Rugby 7 turneringarna här på Årsta fältet. Min gamla klubb Exiles arrangerar. Jag har själv ingen kontakt med någon i den klubben numer. Det var alldeles för länge sen. Men när jag cyklar förbi, promenerar och ibland tar bilen, gör att jag ofta ser planen. Ett McDonald’s ligger lämpligt i närheten. Där brukar det hänga en del spelare när det är match och turneringar.

Rugby planen Årsta fältet. Teckning av Stefan Lindblad, 2017, www.stefanlindblad.com

 

Stefan Lindblad 

Teckning, illustration

www.stefanlindblad.com

Utflykt, cykling och tecknings bonanza

Posted on Leave a commentPosted in #inktober, Illustrationer

Då min sambo drog iväg med sin kompis hela lördagen med vår jycke, och mötte upp med hennes kompis och dennes hund, drog jag ut på cykel- upptäcktsfärd med skissblocket och ett gäng tuschpennor.  En kuretake penselpenna, ett gäng Touch-Twin markers och en Stadtler fine liner. Skissblocket med lätt gulnat papper. Svart pärm.

Årstakliniken, Partihallar, långtradare, teckning, illustration, tuschpennor, Stefan Lindblad, Stockholm
Teckning, illustration av Stefan Lindblad © 2017, Årstakliniken Partihallar, långtradare

Att bara ha en cykel och ett skissblock med pennor, är ett utmärkt sätt att upptäcka spännande miljöer. Jag bestämde mig från start att jag skuta mig till denna plats. Allt däremellan dit och hem igen, gav möjlighet till fler upptäckter. Men just att få utforska en plats, på cykel och fot, skönt lugn.

Cyklade via gamla årstalänken, nedlagda motorleden längs årstafältet, och hamnade i Årstalänken partihallars område.

Lutade cykeln mot en lyktstolpe, och såg hur en långtradschaufför pulade mer med annat i förarhytten än att titta framåt. Glad att jag stod still, inte blev påkörd och att han stannade till. Blev en rätt bra teckning på plats.

Spejade runt omkring på cykeln efter motiv att teckna av. Man skulle vilja tro att en lördag var en lugn arbetsdag. Men inte där. Fullt liv bland småföretagen, där de lossade av varor och fyllde på sina lager.

Kom tillbaka till där jag tecknade av långtradaren, där var motiv nummer två. En parkeringsplats med utsikt.

 

Bland lite roliga karaktärer som gick omkring, bland annat en man utanför Brunnby Hotel, försökte jag få tag i en glass hos en grosshandlare. Det slutade med att jag tecknade klart och tog mig ned till etablissemanget Burger King nedanför.

Stefan Lindblad

Illustratör, tecknare

www.stefanlindblad.com

 

Uppdatera er företagssida på Linkedin via Mobilen

Posted on Leave a commentPosted in Uncategorized

Om ni som jag och en del andra försökt uppdatera er företags profilsida på Linkedin via Mobilen, då vet ni att det i dagsläget inte är så lätt. Via mobil appen det vill säga. Man får använda en ”workaround”. En annan väg än Linkedin Mobilapp.

I ANDROID

Lösningen heter internet browsern. Gör så här! Använd i er smartphone antingen Chrome, Firefox eller Safari. Skriv www.linkedin.com. Och logga in på ert konto. Obs, inte Linkedins mobilapp, glöm inte det 😉

Därefter väljer ni ”Skrivbordsläge/Desktop” i internetbrowsern. Klicka i högra övre hörnet på de de tre prickarna i Chrome och Firefox. Där hittar ni Inställningar för Chrome, Firefox, Safari. Och som sagt, välj skrivbordsläge, desktop.

På det sättet får ni tillgång till mer funktioner som annars bara finns i Linkedin via datorn, Skrivbordsläget.

Skriv ert namn, företagsnamn i sökrutan, sökikonen, och klicka på er profil, företagssida.

Väl inne i er företagssida, klicka på knappen/ikonen bredvid profilbilden som heter ”Manage page”.

I iPhone

I IPhone starta Safari, internet browsern. Surfa till www.linkedin.com. Scrolla nedåt. Nu framträder ett gäng ikoner. Välj ikonen med en dataskärm och klicka på ”Begär Webbversion”. Svep er fram med fingret sidledes tills ikonen syns. Alternativt ikonen med prickar: ”mer” och välj ”Begär Webbversion”.

Gör er uppdatering

Nu är ni inne i er företagssidas Admin Tools. Välj fliken ””Updates” i det vänstra hörnet. Därefter är det bara att sätta igång att skriva och uppdatera.

Klart! 🙂

 

Stefan Lindblad

Illustratör, teckningar, vektorillustrationer
och grafisk design.

www.stefanlindblad.com

Inspirerande möten på Litteraturmässan, kulturhuset i Stockholm

Posted on Leave a commentPosted in Böcker, Konst & kulturpolitik, The Eclectic Colouring Book, Uncategorized

 

På förmiddagen plingade det till i min nya Huawei P10, min Instagram app: “snart börjar det! “. Det var Lena Andersson, förläggare på Berghs Förlag, som lade upp en bild på Berghs förlags Instagram. Från kulturhuset där mässan hölls i dagarna två, 5-6 maj. Jag drog dit!

 

Berghs förlag, Lena Andersson, Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad
Lena Andersson, förlagschef Berghs förlag, och basist i Syster Diesel

 

Väl där mötte jag upp med Lena vid Berghs förlags bord, författare Bengt Engholm som också var där visade sig vara en trevlig bekantskap. Samtalet gick snabbt från hej, till CorelDraw, öl, rockstjärnan Lena, som även är basist i bandet Syster Diesel, litteratur, böcker, bokomslag, nya bokutgivningar och hur jag såg en fiktiv bild framför oss, där Lena som rockstjärna trashar hotellsviten i en småstads hotellrum, och slänger ut TV:n genom fönstret. Som det anstår en rockstjärna. Bara för att. Men som Bengt sade, det går ju inte med en platt TV. Jag föreslog att vi transporterade dit en 42 tums TV som Lena kunde få slänga ut genom hotellfönstret. Så det blev lite rock och stil på det hela. Tillbaka till böcker och verkligheten: årets böcker Berghs förlag visade upp såg spännande ut. Tänkte hur spännande den sommar kan bli, för de barn som får drömma sig bort en sommar med en av de böckerna omgivna av naturens magiska ljud.

 

Tidningen 00-tal Litteraturmässan, , Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

Litteraturmässan började dock först med ett trevligt möte på magasinet 10 TALs bord. Där stod Linnea från redaktionen. Utgivaren Madeleine var inte där själv. Alla tidningsomslag var lika snygga som alltid. Det är en riktigt snygg och bra tidning helt enkelt. 1995 frågade magasinets redaktion, som då kallades 00 Tal, om jag kunde måla en oljemålning i deras utställningsmonter på Stockholms Konstmässa i Sollentuna. Javisst sade jag. Kort därefter stod jag och målade en oljemålning LIVE. Allt medans besökare kommenterade min målning som om jag inte ens var där. Speciell upplevelse det där. Jag missade att komma med på TV. Precis när jag anlände för att börja måla gick nyhetsteamet från SVT därifrån. De missade att jag började måla. Det hade säkert gjort sig bra på TV. Det blev en notis i tidningen 00-Tal i alla fall.

 

Anders Lundberg, Peqoud Bokförlag, Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

Bok med ett alltid lika aktuellt ämne, depression, och snyggt drömskt dramatiskt omslag, med författaren på plats. Alltid trevligt att få möjlighet att få prata med författaren till boken, och självupplevda berättelse: “Storm i den pelare som bär”, författare Anders Lundberg, Peqoud Press. Värt att stanna till inför i bokhandeln, om ni är ute efter en viktig bok. Som recensionen beskriver en bok som kräver sin läsares känslomässiga uthållighet.
1995 gick Kary H. Lasch bort. En av Sveriges viktigaste fotografer. Som jag lärde känna och blev god vän med. Trots vår åldersskillnad. Han var från Prag. Slog sönder en fiol när hans fiolläraren slog till honom för sista gången, när Kary spelat fel. Enligt Kary hade han sagt: ”slå en gång till och jag går”. Han spelade alltid klassisk musik i sin studio på vinden på Östermalm.

Kary blev kvar i Sverige. När han 1939 var på turistresa i Stockholm inte kunde återvända till Tjeckoslovakien och Prag: Nazi Tysklands arméer hade invaderat hans land.

Aspekt förlag, Litteraturmässan, , Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

Bokförlaget Aspekt ger ut Tjeckisk litteratur, flera med illustrationer, översatta till svenska. På seriemässan förra året gjorde jag en lika trevlig bekantskap med tjeckisk serielitteratur. Aspekt förlag ger ut intressant litteratur och med utsökta bokomslag. Tjeckisk litteratur har alltid haft sin plats i Sverige. Sök efter deras böcker, ett besök till deras webbsida, ett köp av en bok, det kommer ger er en inspirerande läsupplevelse i sommar.

 

Strosade vidare bland borden, som en upptäcktsresande fram till Carlsson Bokförlag, hörn med utmärkt utsikt över resten av mässgolvet.

 

Carlssons förlag, Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad
Carlsson Bokförlag trevliga och glada gäng.

 

På deras bord viktiga spännande berättelser. Ämnen som borde engagera oss alla. Minns böckerna : ”Boris Jeltsin” av Stig Fredriksson, ”Den skötsamme arbetaren i Tidningen Kulturen”. Historier som är både tidlösa och dagsaktuella på samma gång. Och vilket glatt gäng de var!

När jag såg böckerna de publicerade, en del berättelser om människor som tyvärr påverkar allas våra liv och samhällen på ett negativt sätt. Det är samtidigt ämnen som i de bästa av stunder får de positiva krafterna att ta krafttag. Lite som när Princess Leia i Star Wars vägrar låta Darth Vaders kejsare få vinna. I vår tid behöver vi inte drömma oss bort i Star Wars universum, det finns dessvärre alldeles för mycket verkligt att bekämpa i vår egen tid.

 

Bokförlaget Winzhi,Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

“Huawei!”. Visst kan jag ta ett foto med er tre. Jag har också en Huawei, just skaffat min Huawei P10. En av männen hade en Huawei Honor 8, och den andre hade vad jag tror var en Huawei Mate. Och hon hade en Samsung tror jag. Så, där stod vi och jämförde Huawei smartphones. Jag tog ett kort av dem, med  Huawei Mate.Sen skratt och prat om böcker. Jag hade kommit till Bokförlaget Wanzhi:s bord. Där låg den röda kinesiska boken Lyckan skriven av Jia Pingwa, översatt av Anna Gustafsson Chen. Som har en Samsung, tror jag. Jag erkänner att jag inte läst någon av deras böcker, men böckerna verkade inte mindre lustfyllda för det. Jag visade hur jag själv inspirerats av kinesisk illustration när jag skapade min egen andra målarbok: “The Eclectic Colouring Book”. Hur jag färglade mina egna teckningar med inspiration från kinesisk färgskala.
Det var dags att dra vidare. Det blev en tur ut till Ågesta med Mia och vår bästa jycke Bella, och vår kompis Eva, tillika illustratör. Det blev en dag med olika spännande intryck. Från stadens och mässans intensitet, till naturens upplevelser.

 

Stefan Lindblad

Illustratör

Intervjuserien: Joachim Wernersson grundare av HeyWork

Posted on Leave a commentPosted in Café, Illustrationer, Intervjuer, Kaffe, Teckningar

I min intervjuserie har jag intervjuat människor från olika länder inom samma bransch som jag; illustration och design. Idag möter jag en företagare som gör något helt annat: möt Joachim Wernersson, grundare av HeyWork.

Text & bild, illustration: Stefan Lindblad

Företaget HeyWork, grundat av Joachim Wernersson, slog an en sträng hos mig. Det är något genuint trevligt, mysigt och nästan revolutionärt över det hela. När jag själv startade mitt frilansande och registrerade mitt företag, trodde de flesta att jag var student där jag satt med skissblock och pennor. Det är verkligen annorlunda mot idag. Nu befolkas ställen som Espresso House, Waynes Coffee, Starbucks och independent kaféer, av allt från tonåringar och studenter, till illustratörer, turister, designers, författare, löst affärsfolk och entreprenörer. Ofta med Laptops, ipads, smartphones. Och kundmöten är inte ovanliga på stadens kaféer. Joachim och HeyWork hyr ut arbetsplatser i folks lägenheter.
Joachim tar en smoothie och en gul halstablett. Själv tar jag en bryggkaffe med lite mjölk och en Chocolate Chip Cookie. Vi sitter i hörnet på fiket, i två sköna läderfåtöljer.
Stefan Lindblad, illustration, Porträtt Joachim Wernersson, HeyWork
Joachim Wernersson på Espresso House, Hötorget. | Illustration, teckning av Stefan Lindblad.

 

Stefan Lindblad
Hej Joachim, tack för att du tog dit tid att sitta ned en stund. Vi sitter på ett fik på stan, Espresso House i biljetthallen i Hötorgets tunnelbanestation, 10 meter från spärrarna. En arbetsmiljö jag som frilansare med eget företag är mycket van vid, att jobba och fika samtidigt. Det är ljud av kaffekvarnar och espressomaskiner i bakgrunden. Dofter av bullar och ibland lite för hög musik. I vårt fall även lite ljud av människor som kommer och går precis utanför till och från tunnelbanan. På väg någonstans.

Med ditt företag HeyWork företags tjänster så har du lagt till en dimension till, för frilansare och entreprenörer: hyra arbetsplats i människors privata hem. Jag gillar verkligen idén, samtidigt är den ju nästan lite crazy egentligen. Underbart!

Hur kom du på idén med att hyra ut arbetsplatser i andra människors hem?

Joachim Wernersson
Jag flyttade till USA för 3 år sen. Det var brytpunkten för när jag kände att jag ville gå all-in, och starta företag. Jag fick CSN pengar och upptäckte att det gav mig möjligheten att gå på föreläsningar på kvällarna, och jobba med företagsidéer på dagtid, utan oro för hyran. Det gick kanske två veckor, då jag upptäckte att det var ganska tufft att sitta helt själv. Det var inspirerande, men ensamheten gjorde det tufft. Då provade jag med att sitta på kaféer i området i LA där jag bodde. Men det var ändå inte helt optimalt. Det var lite störande miljö, och jag satt inte så bekvämt. Då upptäckte jag något som kallades Coworking space.

 

Stefan Lindblad, illustration, Porträtt Joachim Wernersson, HeyWork
Joachim Wernersson på Espresso House, Hötorget. | Illustration, teckning av Stefan Lindblad.

 

Stefan
Vad är ett Coworking Space?

Joachim W
Coworking space kan vara en stor kontorslokal, där alla som går dit är independants. Alla har sitt eget. Betalar ett medlemskap. Och istället för att alla har egna lokaler, delar man arbetsplats med andra i ett kontorslandskap. Men prismässigt var det inte ens i närheten av hur vårt HeyWork fungerar. Coworking medlemskapet kostade ungefär 4000 kronor, och det är ju en hel del. Speciellt om man är nystartad företagare och kanske inte har så mycket omsättning och inkomster. Speciellt om man inte vet om man egentligen har en produkt man tjänar några pengar på. Och jag kände att jag själv kanske kunde lägga max 1000 kronor i månaden. För annars skulle jag inte haft råd att äta och leva. Och då kände jag att just det här är det sämsta med att driva företag, i en tidig fas. Jag kan tänka mig att äta och bo billigt, men just ensamheten var det tuffaste av allt. Sen något år senare, på besök i USA, upptäckte jag en lösning där folk hyrde ut sitt boenden. Det var i praktiken ett kollektiv där man var tvungen att bo och arbeta tillsammans.

Då slog det mig att om man kunde ta bort boende kravet ur ekvationen skulle det vara ett utmärkt sätt att utnyttja lokaler som står tomma – det vill säga folks lägenheter som stod tomma dagtid. Det slog det mig att det då borde kunna gå att komma ned till de prisnivåer som jag hade råd med. Och jag kände direkt att om någon hade byggt upp något sånt, så skulle jag varit första personen på deras sajt. Kände direkt att detta var det jag själv behövde. Efter en del letande på Google och andra söknings-sätt fann jag ingen som erbjöd just den lösningen. Det blev mitt Eureka moment. Det kändes som det var mitt kall att få bygga upp det här.

Så gick det till.

Stefan
Spännande, Och när var det här?

Joachim W.
Augusti förra året (2016)

Stefan
Rätt fantastiskt egentligen, att det var i Augusti. Det är 9 månader sen. Jag gick in på er hemsida, och det ser riktigt etablerat ut redan. När du satte igång ditt företag, och du fått din idé, var det något du kände du att du behövde för att komma igång. Vad upplevde du som problem som snabbt behövde lösas? Det är ju inte alltid det ekonomiska som är står i vägen.

Joachim W.
Jag kände direkt att jag behövde en plattform för det här konceptet. Och i efterhand har jag känt att jag säkert hade kunnat starta med i princip en enkel Facebook sida. Min första tanke var ändå att först skaffa en hemsida. I förlängningen kanske man vill ha en app. Om jag hade valt en Facebook sida i starten så hade det varit igång på 5 minuter. Nu blev det flera dagar, veckor. Så om jag skulle ge något tips till andra nystartade entreprenörer skulle jag fråga: behöver du en app eller ens en hemsida. Kanske inte. Prova och se om behovet finns. Då kanske det räcker med en enkel Facebooksida. Då får man ett omedelbart ”My Hair is on Fire” moment. Är behovet omedelbart. Då kanske de först tycker att Facebook räcker till att börja med. Sedan kommer hemsidan, och i förlängningen kanske en App.

Stefan
Men om du föreställer dig att du inte skaffar en hemsida initialt, och bara fokuserar på en Facebooksida, hur tänker du runt att folk kanske inte skulle se det lika seriöst, som låt säga en hemsida? Att gömma sig bakom en Facebook profil är ganska enkelt.

Joachim W.
Och en email adress är ganska enkelt att gömma sig bakom också.
Ja, det där är ju en balansgång. Jag menar inte att det hade räckt med en Facebooksida endast. I och med mitt att mitt företags koncept handlar om att skapa ett nytt beteende, att hyra arbetsplats i andra människors hem, så krävs för seriositeten ändå en hemsida. Så att det ser representabelt ut.

Stefan
Att starta en firma rent teoretiskt är ju ganska smärtfritt och enkelt. Man registrerar sitt företag, och sen är det bara att köra. I teorin. Men i praktiken tillkommer flera parametrar. När ditt företag var igång, vad tycker du var den första problematik att lösa för att komma igång på allvar?

Joachim W
Att man som värd, uthyrare av sitt boende som en arbetsplats för andra, snabbt och enkelt ska kunna lägga upp sin lägenhet, och sen tjäna pengar på det. Och den andra delen göra det enkelt för alla de olika frilansare och entreprenörer som sökte en arbetsplats. Och att matcha ihop dem. Så länge jag åtminstone hade fått igång den delen, var jag igång med företaget och tjänsten. Med plattformen igång kunde jag rent manuellt fokusera på att få tag i intresserade. Ordna med texter, bilder, skapa annonser och så vidare.

Stefan
Sitter du också och jobbar i dessa lägenheter idag?

Joachim W

Jag tror att det finns något roligt och lärorikt i att sitta på olika ställen. Men jag gör det också för att lära mig om vår egen tjänst. Det finns saker som är svåra att upptäcka om man inte använder tjänsten. Som att det inte fanns en portkod på vissa ställen tex. Och hur man gör med nyckelöverlämning.

 

Stefan
Hur fungerar det idag, kan man hyra en dag eller bara veckovis?

Joachim W.
Bara veckovis. Det är många som efterfrågar att bara sitta en dag eller två. Men nej. Det är även av respekt för våra värdar, som hyr ut. Det är mycket rutiner och praktiska saker man måste gå igenom, så om någon bara vill sitta en dag, då är det inte värt allt arbete för värdarna, som då kanske tjänar kaffepengar i förhållande till all tid de lägger ned för endast en dag. Vi tror inte att folk skulle vilja hyra ut då.

Men det är inte bara ur rent ekonomiska aspekter jag valt detta upplägg. Skälet till att jag bestämde från början att det är minst en vecka som gäller, är för att har du suttit en vecka, är det mer troligt att du kommit in i sammanhanget. Du har lärt känna de andra som sitter där och jobbar. Och då är det mer troligt att du vill använda detta över tid. Att det blir en del av din rutin och arbetsvardag. Men om du väljer bara en dag, så blir det kanske en rolig inspirerande dag men inte mycket mer.

Men HeyWork handlar inte om det. Det handlar om att det finns ett problem med att folk sitter ensamma och jobbar i tidig fas i sitt företagande för att man inte har råd med något annat. Lösningen är inte att du går en dag i kvartalet och sitter med andra. Lösningen är istället att du går dit. Det kanske är lite spänt första dagen. Andra dagen är det lite bättre. Tredje dagen har ni börjat ha lite värde av varandra. Fjärde dagen är ni kanske vänner. Och när arbetsveckan är slut, kanske man kommer överens om att sitta tillsammans på samma eller annat ledigt ställe veckan därefter. Då har du mer skapat en vana och ett nytt beteende. Istället för en kul endagsgrej som bara poppade upp. På det sättet hjälper vi folk in i ett nytt beteende.

Stefan
Förståeligt, och det finns andra lösningar där man kan komma och sitta en dag i taget redan.

Det sociala är en viktig del, som jag själv upplevt efter att frilansat länge. Haft egna lokaler och vid ett tillfälle hyrt in mig där andra sitter några år. Just det sociala att få träffa andra människor är viktigt.

Joachim W.
Du nämner själv vikten av det sociala. När jag startade HeyWork utgick jag från mig själv. Jag var nystartad, hade ingen omsättning och därmed inte råd med ett eget kontor. Det blev att jag satt hemma för det mesta. Eller på caféer emellanåt.  Men jag insåg ganska snabbt att caféer är inte speciellt sociala dom heller. Visst det är andra människor där men dom pratade jag ju knappast med. Jag hade lika gärna kunnat sätta upp skärmar med människor runtomkring mig. Det hade varit ungefär lika interaktivt.

Det som är bättre med vår HeyWork lösning är att folk är sociala och interagerar på riktigt. Det finns ingen social stigma att börja prata med andra.

Stefan
Det har du rätt i. Men hur blir det med disciplinen när man sitter och jobbar som ni gör.

Joachim W.
Det är en av de riktigt intressanta frågorna. Som jag också tidigt försöker adressera. Första dagen tror jag det blir ganska mycket prat. Så det blir kanske inte den mest produktiva dagen. Dag två börjar produktiviteten trappas upp. Men tanken är ju att vi alla sitter där för att vi har en drivkraft och vill bli framgångsrika med det vi håller på med. Vi är där för att jobba, men på ett roligare och socialare sätt. Det är helt okey att sitta med hörlurar. Men jag tror att ett av de största värdena med att sitta och jobba i lägenhet på det här sättet, är att man fångas upp av ett momentum och dras med av andras energi som en slipstream bakom en bil.

Det finns andra sammanhang som handlar om att nätverka, som meetup och såna saker. Men genom att sitta i en HeyWork lägenhet tror vi att du ökar dina möjligheter att lyckas. Du har större chans att få ut din potential om du sitter med andra människor med samma ambition och driv.

Stefan
Jag känner igen mig i vad du säger. Jag satt en senvår och sommar i Nacka Sickla, i kaféet nära biblioteket. Den långsammaste perioden för min bransch. Kunder drar på semester och ingen vill egentligen boka möten. Bredvid satt en day trader som startat eget. Hans skärmar snurrade av valutor, aktier, optioner i realtid. Vi fann varandra där den sommaren. Jag drogs med av hans säljande och köpande. Hans vinster, förluster och driv. Det fick mig att ringa ännu mer, och boka kundmöten. Mycket inspirerande. Vi fick båda ut något av sitta där och peppa varandra. Sen en dag kom ägaren av fiket och tyckte att jag satt lite för länge, trots att flera bord var tomma, hade köpt fika, bullar och lunch de två tre timmar jag satt där. Så jag drog.

Själv känner jag inte att jag skulle vilja sitta med bara illustratörer, om jag hyrde en arbetsplats i en av era lägenheter. Har ni tänkt på erbjuda matchade grupper. Där människor och företag med helt olika erfarenheter ur livet får sitta med varandra?

Stefan Lindblad, illustration, Porträtt Joachim Wernersson, HeyWork

 

Joachim W.

Matchmaking är en av de viktigast frågorna. Det är något jag tänker på varje dag. Hur man skapar bra dynamik i lägenheten. Om jag tar mig själv som exempel så föredrar jag att sitta med människor som arbetar väldigt hårt, med mycket driv och som är högpresterande i någon mening. Men jag förstår att för andra kan det vara andra saker som är viktigare. Kanske att man hamnar i ett sammanhang där folk är väldigt sociala och pratar väldigt mycket. Eller en grupp som är väldigt omtänksamma och stöttande. Det är såklart olika vad man föredrar.
Sen en annan sak kan ju vara vad de man sitter med arbetar med. Vi hade tex ett par programmerare som gärna ville sitta med människor som inte programmerar. Anledningen var att om de sitter tillsammans med människor som arbetar med försäljning så trodde de att de skulle bli inspirerade att kontakta fler kunder. Så det finns sådana aspekter också som är viktiga för att man ska trivas.

Stefan
Är det något du lagt märke till under den här tiden, som står ut lite grand. Något du kanske inte tänkte på initialt?

Joachim W
Det jag har lagt märke till är att det finns så många människor som vill att det här konceptet ska fungera. Det finns människor som sagt att de till och med kunnat hyra ut, utan att tänka på att tjäna på det, bara för att de vill att det ska fungera. De kunde tänka sig att vänta på sina pengar för uthyrningen. De tycker helt enkelt så mycket om idén. Och delar på sociala medier. Jag trodde först att folk bara skulle se till sina egna intressen och tjäna pengar. Och så är inte alltid fallet.

Stefan
Joachim, vilket roligt möte! Tack för att du tog dig tid. Och för att inte ta upp din tid för mycket idag, och vi båda behöver jobba trots allt. Den här intervjun ingår i min intervjuserie på min blogg som du vet. Och det jag alltid frågar de som intervjuas är: Vad tar du till frukost? Kaffe eller te?

Joachim W.
Jag äter bara havregrynsgröt till frukost. Dricker aldrig kaffe. Kanske jag en dag börjar dricka kaffe. Tror inte jag kommer lyckas stå emot i framtiden. Det är många som försökt sälja in det till mig. Men just nu är det inget kaffe.

 

 

Stefan Lindblad
Illustratör, designer

Digitala nomader, förr kallades vi konstnärer och studenter – vi var ensamma på fiken

Posted on Leave a commentPosted in Café, Kaffe, Uncategorized

Satt igår på Espresso House på Birjer jarlsgatan med min kompis Sofia och fikade. Minnen om hur man fikade förr dök upp. När jag började sitta på fik, och ett och annat hotell, och jobba, då trodde folk att jag var student. Jag satt med pennor och skissblock. Sen kom 1997. Jag registrerade mitt företag, som jag jobbar med idag. Då satt jag fortfarande som en nomad – illustratör, konstnär, skrivandes och tecknades, även om jag hade en ateljé´att gå till också. 1997 började folk i gemen förstå att något som hette internet och email fanns. Reklam på internet lät som ingen framtid att satsa på – en gammal fotomodell jag kände berättade att han börjat sälja reklam på internet på sitt jobb Icon Medialab.Tyckte inte det lät som en framtid att satsa på. Rätt kul i efterhand. Jag hade just då, 1995 tror jag till och med att det var, lärt mig att datorn inte var skärmen. Men se där, det är det ju ofta idag med alla ipads.

 

 

När waynes Coffee expanderade än mer, och Espresso House exploderade på marknaden med ett cafe i varenda hörn, gata upp och ner, då plötsligt kom alla att börja sitta på fik och jobba. Jag är inte ensam längre. Och ingen frågar om jag är student. Det är en stor skillnad.

Kidsen verkar tro att sitta på fik är något deras generation uppfunnit, eller nått i den stilen. Istället har revolutioner konspirerats, spioner träffats. Författare skrivit historiska romaner och deckare eller barnböcker. Konstnärer, designers, illustratörer har suttit som alltid och skapat. Och dragit många pennstreck dansande på papper. Långt innan Moleskines varumärke köptes upp och salufördes som något genuint författare som Hemingway använt. Vilket de säkert gjort. Det fanns kanske inte så många alternativ.

Mycket har hänt tidigare i livet. Och det är roligt det som sker idag. Det är roligt att se hur annorlunda allt ter sig idag. Som om  det alltid varit så här. Där Espresso House ligger idag, på Birger Jarlsgatan i Stockholm vägg i vägg med TGI Fridays, låg ett kafé kallat Mon Cherie, eller något liknande. Jag brukade gå dit ibland. En dag tecknade jag en snabb skiss av första maj tåget som gick förbi.

Idag kallas man digital nomad, helt okey. Och en del paketerar om det man alltid gjort – teckna ute – och kallar det för ”Urban Sketching”. Som om det var en ny företeelse. Vilket känns rätt påklistrat, men, hey, okey, kör för det. ”It´s all make belive!”

Som en gång Romerske kejsaren Marcus Aurelius sade i sina Meditations:  ”Time is a sort of river of passing events, and strong is its current; no sooner is a thing brought to sight than it is swept by and another takes its place, and this too will be swept away”. Bok II, (kapitel?) IV, 43″

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk designer, konstnär

En målning som påverkat mig

Posted on Leave a commentPosted in Konst & kulturpolitik, Uncategorized

Det är intressant vad som påverkar en i livet. Som den här målningen på Zinkensdams tunnelbanestation station, på Södermalm i Stockholm. Jag vill inte påstå att den format mitt bildseende eller bildspråk som jag har idag, som konstnär och illustratör. Men den har ändå påverkat mig. Den påminner om hur jag själv byggde upp mina målningar som ung konstnär på 16-18 år. Allt förändras därefter rätt dramatiskt, i mitt bildspråk och rent tekniskt.

Som ung påverkades jag mycket från både pop konst, klassicism, modern konst och comics. Bland annat. Det är alltid en mångdubbelt stor informations mängd som processas, som sen blir del i en stor källa. Den här målningen har hängt på samma plats, väldigt länge. Inte alls så länge dock, som jag tro. Inte alls de 30 ÷ åren jag ser framför mig. Hjärnan spelar spratt med en. Dessa två färger som bildar tre fält med färg. Enkla former som jag väljer tolka som en skog, perspektiv med horizont med den röda himmelens spegling i sjön,  eller kanalen,  nedanför. Enkel och bra målning. Stark. Mystisk. Drömsk. Subtil.

 

 

Stefan Lindblad

Illustratör, grafisk designer och konstnär

Bästa Laptop för illustratörer och grafiska designers

Posted on Leave a commentPosted in Uncategorized

 

För snart två månader sedan köpte jag en ny laptop: ASUS ZenBook PRO UX501VW.

Den här datormodellen har 1 år på nacken, men rockar fortfarande. Och jag köpte den för två månader sen. 

Jag lyckas aldrig köpa en hyfsat ny laptop för under 7000 kr. Inte så nu heller. Det blev 13990 på Dustin. Jag brukar köpa ny Laptop och läsa alla tester, recensioner värda att läsa, de som verkligen går in i detalj, datanördigt om man så vill. In i så många små delar, komponenter som möjligt. Helt enkelt för att förstå hur datorn, laptopen är konstruerad, för maximerad prestanda, för att bäst fungera för mig som illustratör. Jag behöver ett kraftpaket. Som denna gång även är snygg att bära omkring. Den här gången ville jag verkligen ha en riktigt bra latop, konstruerad för produktion, som dessutom såg snygg ut på lokala fiket. Vilket egentligen betyder att den är tunn och lätt att bära omkring. 

För egen del måste den dessutom vara minst 15.6 tum och som mest 15.6 tum skärmstorlek. Så mina krav är ganska precisa, inte sant.. det är just för att 15.6 tum, för min del, är den perfekta laptops skärm storleken. Inte för liten och inte för stor. Den är precis så liten och så stor, att jag kan bära med mig den i ryggsäcken. Och inte väger för mycket, och därmed gör det bekvämt när jag arbetar mobilt. Vilket jag ofta gör. Denna Zenbook Pro från Asus uppfyller mina önskemål. 

När jag sitter på min vanliga arbetsplats, har jag den ihopkopplad via HDMI kabel, med min externa skärm från Dell, Ultrasharp. Med andra ord kan man bortse från att den här Asus laptop inte går att docka. HDMI räcker. 

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=sCFKqBV8ank” ]

Eftersom detta inte är en recension, utan de länkar jag till istället, och jag mer vänder mig till de som likt mig arbetar professionellt, så kan jag i alla fall säga så mycket, att jag starkt rekommenderar Laptopen ASUS ZenBook PRO UX501VW. Lägg märke till att ”PRO” i det här fallet står för PRO som i produktion, och inte professional. Det är för att även om denna laptop från ASUS mycket väl kan användas som speldator – vilket ofta nämns i olika recensioner och Youtube videos, så ligger styrkan i just produktion. Den är byggd för såna som jobbar i produktion: Illustration, bildredigering, grafisk design och viss video redigering. Produktion med andra ord.

Med alla nya modeller som kommer ut hela tiden, och om ni inte hittar denna utmärkta modell, använd denna som en mycket bra utgångspunkt för den ni tittar på istället. Om ni hittar denna: slå till. 

Urval recensioner 

Notebook review, en riktigt bra recension och genomgång. 

YouTube unpacking video, Denna visar en klassisk uppackning av datorn, samt öppnar skalet. Utmärkt då vi ser placeringen av fläktarna. 
YouTube Jämför Asus Zenbook Pro 501 med Dell XPS

Stefan Lindblad

Illustratör, grafisk designer, konstnär
www.stefanlindblad.com

Ny version av CorelDRAW Graphics Suite

Posted on Leave a commentPosted in CorelDRAW, CorelDRAW, Corel PHOTO-PAINT

Corel har nyligen släppt sin helt nya version av CorelDRAW Graphics Suite, och kallar versionen för 2017. Med andra ord inte det vi kanske trodde: X9, utan just 2017. Den senaste version 2017 är version 19.0. Det har med andra ord släppts 19 versioner sen den 16 januari 1989. Mycket har hänt sen dess.

Detta är ingen recension, eftersom jag är en av de som beta testat programmet, samt utnämnd till en av åtta CorelDRAW Masters i världen. Det jag kan säga är att version 19, alltså 2017, är en spännande ny version, och jag använder både CorelDRAW och Corel Photo-Paint 2017 för fulla muggar. Det finns just nu ingen svensk version tyvärr. Personligen använder jag alltid engelsk version. Men vi får hoppas att det i framtiden åter kommer en svensk version.  Speciellt då jag ofta får den frågan. Gränssnittet är detsamma som lanserades i och med version X7 och X8. Det är touch anpassat för att fungera utmärkt även på en tablet. Och anpassat för 4 och 5k upplösning monitorer, skärmar. 

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9PXDeHNWIf4″ ]

 

Här några utdrag med de nyheter som kommer med corelDRAW Graphics Suite 2017, översatt från den officiella ”Reviewrs gudie”.

 

 • Ny! LiveSketch ™ -verktyget, CorelDRAW: Ett evolutionerande verktyg som använder en
  Artificiell intelligenssteknik som kallas ett ”neural network”.
 • Ny! Stylus lutning, bearing och rotation: CorelDRAW & Corel PHOTO-PAINT
  Graphics Suite 2017. Detta gör det enklare att få det mesta när du jobbar med tryckkänsliga verktyg på din pekskärm, och när du arbetar med Wacom ritplattor.
 • Använda TOUCH på exempelvis en Wacom ritplatta: I Windows 10 aktiveras Tablet-läget när du
  Lossar en ritplatta, tablett, från basen, som exempelvis en Microsoft Surface PRO. CorelDRAW & Corel PHOTO-PAINT växlar automatiskt till Touch-arbetsytan när
  Tablet läge är aktiverat. Obs! Automatisk växling av arbetsyta är inte tillgänglig för Windows 8 eller Windows 7
 • Ny! Microsoft Surface Dial Support: Om en Microsoft Surface Dial är en del av ditt arbetsflöde, erbjuder CorelDRAW 2017 inbyggt stöd för att ge dig ett större utbud av sätt att skapa och interagera med tekniken.
 • Förbättrad! Windows 10 support: CorelDRAW Graphics Suite 2017 är helt kompatibel med och certifierad för Windows 10. Ger ökad pålitlighet och prestanda, så användare kan maximera sin produktivitet när man arbetar med världens mest populära operativsystem, windows 10.
 • Förbättrat stöd för UltraHD 5K : Uppdaterat gränssnitt och stöd för 5K-skärmar betyder att kreativa proffs bekvämt kan använda både CorelDRAW och Corel PHOTO-PAINT på de mest Högupplösta bildskärmarna, inklusive UltraHD. Det här tillåter att du kan redigera foton med sin ursprungliga upplösning och se de subtilaste detaljerna i bilden. Och med fler pixlar, och att flera fönster kan öppnas sida vid sida. Både på en skärm, och flera externa skärmar. För ett effektivt arbetsflöde.
 • Förbättrad avancerat stöd för flera bildskärmar:
  Stöd för Per-Monitor UI-skalning och förbättringar med stöd för flera bildskärmar, tillåter professionella yrkespersoner inom kreativa yrken att utnyttja skarpheten och fidelity hos nya High-DPI-bildskärmar och bärbara datorer, medan de fortfarande använder lowerDPI monitorer för att maximera designutrymme. (kräver
  maskinvara som stöder, samt Windows 8.1 eller senare). Detta säkerställer att användargränssnittet skalar rätt och visas skarpt. Och läsbar på skärmar av alla upplösningar. Till exempel, kan du dra ett dokument ur programfönstret och placera det inom ytterligare en skärm.
 • Förbättrad! Real-Time Stylus (RTS) support: Du kan använd din RTS-kompatibla ritplatta eller enhet, för högsta precision och responsiv tryckkänslighet med Windows Real-Time Stylus, när  man arbetar i CorelDRAW och Corel PHOTOPAINT. Det finns dessutom ingen stylus drivrutin att installera, så du kan börja jobba direkt.
 • Förbättrad! Vektor förhandsvisningar, noder och handtag: CorelDRAW Graphics Suite 2017 förenklar arbetet med kurvor och föremål med omformade noder och handtag. Gör det lättare att se och manipulera. ”Förhöjd vektor förhandsgranskningar” hjälper dig att redigera mer effektivt genom att se till Noder och kurvor framträder tydligare gentemot bakgrundsfärger i din design.
 • Ny! Framstående interaktiva reglage: Det är enklare än någonsin att arbeta med objektfyllningar, OH-film, blandningar, extruderingar, drop skuggor. Tack vare förbättrade interaktiva reglage, som är mer synliga.
 • Ny! Anpassade nodformer: CorelDRAW 2017 förenklar formningskurvor och objekt genom att tilldela varje nodtyp en unik form, vilket gör det enkelt att identifiera slät, cusp, och symmetriska noder.
 • Ny! Anpassade färger för förhandsgranskning och kurvredigering: Med nya alternativ för anpassning av färg, kan du redigera objekt effektivare genom att låta dig välja färgerna för noder, handtag och förhandsgranskningar. Som kommer att framträda mer mot underliggande färger, vilket gör dem enklare att se.

 

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk designer, konstnär

www.stefanlindblad.com