Svensk arkitektur havererar igen?

Vad är det som är så svårt. Varför kan inte svenska arkitekter, stadsplanerare och byggherrar få till det. Jag tog en snabb koll på de byggprojekt som ska bli till, och blivit till, i bland annat söderort i Stockholm. Bland annat gick jag in på www.stockholm.se.

Det de svenska arkitekterna, stadplanerarna och byggherrarna konstant misslyckas med, eller totalt struntar i, är att folk faktiskt ska bo i de där områdena, och hur deras framtid påverkas av deras byggen. Och hur även innerstan drabbas av förortens “problem”. Det är som i en familj, ingen kan stå utanför det som händer, ingen är opåverkad. Vare sig man vill eller inte. Det är ingen hemlighet längre att känslan av utanförskap frodas i de flesta förorterna, speciellt miljonprogrammen. Nu riskerar även de nya områdena som byggs råka ut för samma sak. Och det är därför extra viktigt att tänka på nu när det byggs mer än på länge.
Illustration av Stefan Lindblad, Copyright

Mitt förslag är bland annat att det byggs stadsmiljöer i förorten.
Med stadsmiljöer följer kvartersmiljöer, butiker, företag, grannskap, gemenskap och dynamik för att bara nämna några saker. I kontrast till den typ av stadsplanering och arkitektur som nu byggs. Komplex för endast boende och sen ett centrum i mitten. Där centrummet stänger kl. 19 och sen endast har en pizzeria eller pub öppen fram till 22-23, med medföljande fylla på restaurangen. I övrigt tyst vinpinande centrumtorg. Inget för ungdomar eller andra som kanske vill slinka ned på “stan” för en fika och snacka om allt och ingenting. Att få umgås med vännerna. Och möta nya. Inga uteserveringar, inget stadsliv och gemyt så långt ögat kan nå. Endast betonghus med garageportar och parkeringsplaster och en fotbollsplan vid skolan i området.

De enda gångerna som det möjligen kan bli lite annorlunda, det är när det byggs bostadsrätter i områden som Hammarby Sjöstad i Stockholm. Eller “villorna” på gamla betongpalats i Klara kvarteren i Stockholms “downtown”.

Jag är på intet först på plan att säga det här, men jag gör det i alla fall. Och det tråkiga är att svensken är dum. Urbota dum. Varför? Jo därför att trots att alla egentligen vet detta jag här snabbt tagit upp så blir det sällan nån förändring. Det har byggts så här sen mitten på 1900-talet och ingenting tyder på att det skulle förändrats i dessa “yrkesmän” och “yrkeskvinnors” huvuden. De fortsätter tyvärr att bygga problem, och bygga in dem rejält-som vanligt.

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär

Similar Posts

One Comment

  1. Håller med till 100%, men jag tror inte det är så att svenskar skulle vara mer korkade än andra människor. Exempel på kass stadsplannering finns över precis hela världen

Comments are closed.