Tecknings upptäcktsfärd på Orust

Jag stannade nyligen nästintill en vecka på Orust, ön norr om Göteborg. Min sambo Mia och vår hund var på hundläger. Då tog jag chansen att göra dagsutflykter med bilen runt ön, med mitt Moleskine skissblock och pennor.

Vi var stationerade vid Orust lite större stad Henån. Det är där kulturhuset Kastanjen och turistbyrån ligger. Jag tog mig till och från Henån, Ellös fiskehamn och bageri, Dösar fornminnen, Svanesunds färjeläge bryggan. Bukten Västra Kilen vid brofästet, Krogane blomsterhandel, Rosies B&B Bed and Breakfast Gyllpeng. Varekil och Morlanda brygga. Fiskelägen såsom inland på ön. Henån och dess bensin mack Circle K blev ett naturligt vattenhåll. Ett spännande kriss krossande.

Orust är en vacker ö. Nästan lite för vacker när man kör runt med bil. Det är kossor överallt. Bokstavligen överallt. Och det böljande landskapet med höga kullar och berg, och djupa sluttningar är vackra, och jag nästan bara väntar på att DCI Barnaby ska komma gåendes som vore det hans grevskap i brittiska landsbyggden. Men de saknar dock en sak – platser att stanna på. Fler platser än idag att enkelt stanna med ens bil och njuta av utsikten och kanske bara sitta ned en stund, eller ta upp kamerian och ta ett foto. Inandas luften längs med stränderna, eller känna lugnet vid kossornas ängar. Man ska ju inte behöva stanna till på en busshållplats med hopp om att ingen buss kommer.Trots bristerna på att bara kunna stanna till, så där helt Impromtu, när andan faller in, och utsikten och den spännande miljön bjuder till, så hittade jag platser. Exempelvis en lite halvt dold parkeringsplats, för att kunna besöka fornminnen. Bortsett från en vit vägsskylt som det stod Dösar på, så fanns nästan inte en endaste skylt. Det kan ju både ses som bra och mindre bra. Förståeligt som oförståeligt. Men inte desto mindre spännande att gå ut i skog och mark på upptäktsfärd. på jakt efter 2500 före Kristus. Det blir 4500 – 5000 år gamla spår från människor. Stenåldern.

 

Teckningar av Stefan Lindblad, Målarboken The Eclectic Colouring Book. Adlibris, Bokus, Amazon och Book depository

 

En vacker ö som är värd ett ytterligare besök i framtiden. Mina turer runt ön betydde att jag tog fram mitt Moleskine skissblock och tuschpennpr. tecknade det jag såg, där jag fick möjlighet att sitta ned. Här ett urval av de teckningar som kom till under upptäcktsfärden runt Orust, Juni 2017.

Se fler teckningar, illustrationer från Orust på mitt Instagram.

 

Stefan Lindblad

Illustratör, tecknare och grafisk designer

www.stefanlindblad.com

Similar Posts