Upphovsrätt gratis? Del 2

Så vad är upphovsrätt?
Jo rätten över ditt eget arbete, skapande och så vidare. Med referens till mitt tidigare inlägg; om en person arbetar en hel dag för att kunna betala sin hyra, köpa sina äpplen och päron, titta på sin egen inköpta tv-burk så respekterar jag detta och försöker inte ta detta som om det var mina egendomar också att bruka så som jag vill. Jag försöker inte ta dessa saker ifrån personen ifråga, det skulle kallas stöld självfallet, men det skulle även vara ett egoistiskt rofferi och inte respektfullt för den personens kamp för att kunna försörja sig.

Att göra en illustration eller målning är ett arbete.
Kreatören sätter ihop en mapp med referensmaterial, söker upp presumptiva kunder, kämpar på som de flesta andra för att försöka skapa sig ett yrkesliv, för att kunna betala sin hyra och köpa sina päron och äpplen.
Eftersom kreativt skapande i det här fallet är ett arbete så måste personen i fråga även få betalt för sitt utförda arbete. På samma sätt som kassörskan i butiken.
Med detta sagt, vad är det som gör det så svårt att förstå att illustratören och konstnären ser det som viktigt att skydda sitt eget arbete?

Har jag rätt eller är jag fel ute?

Similar Posts