| | |

Vägen till att bli egenföretagare som illustratör

1997 startade jag mitt företag, jag blev egenföretagare. Vart skulle det ta mig. Jag hade en ganska klar bild tyckte jag, men samtidigt hade jag en stor osäkerhet inför vad jag kastade mig in i. Jag hade egentligen endast en enda person som kunde min bransch som jag kunde rådfråga och få svar från: Han flyttade, emigrerade från landet – till Bali.

Två år innan, 1995, hade jag för första gången använt en dator. 1997 hade knappt en svensk en egen dator hemma eller ens på skolorna, som en självklarhet. Jag hade en mobiltelefon och det var ganska nytt det med.

Med min mobiltelefon, mitt gratis internet via Bip Botnia internet provider och mitt 56k modem bokade jag mina möten och skickade email med. Lade upp bilder via FTP server för nedladdning innan någon visste vad Cloud var för något. Och internetkafér.

Foto Stefan Lindblad. Snigel tar sig fram.

Mitt första möte var med en tidigare kund jag sålt profilreklam till – Riksbyggen Stockholm. Nu skulle jag sälja in mig som illustratör. 1997 gjorde jag mitt allra första uppdrag som egen frilans företagare för just Riksbyggen Sthlm. Han var guld värd.Han tyckte jag debiterad för lite, och sade att han ville ge mig uppdraget om jag höjde mitt arvode. Jag hade inga kunskaper om arvoden osv. Jag var helt blank och sköt lite från höften första halvåret. (Sen blev jag medlem i Svenska Tecknare och fick prata med arvodesrådgivare och det förändrade allt – en gång till).

Jag hade som sagt gett mig in på en lång för mig osäker väg. 2-3 år senare körde jag 100% som frilans. Mitt allra sista skyddsnät som teateranställd gav jag upp.

Alla har sin resa, och flera av oss har inget bakom oss som backar upp oss som ekonomisk trygghet, välbeställda föräldrar som betalar en bra skola och ger en bra utbildning eller ens ett nätverk att luta oss mot. Jag kastade mig ut för en klippa och hoppades att jag hitta fotfäste. Och jag lärde mig tonvis on the job – via internet och genom att navigera mig fram. Jag tog min mobiltelefon och satt ofta på ett kafé och bokade en sjuhelsikes massa kundmöten på kommunikations- och info avdelningar, reklambyråer, tidnings redaktioner. You name it. Jag jobbade häcken av mig.

Den här krabaten i fotot är på väg någonstans också. Det slingriga spåret har fått den att till slut hitta en rakare linje framåt.

Stefan Lindblad
Illustratör

Similar Posts