Visitkortet lever ännu med QR code och vCard funktionen

Fler och fler säger sig ha slutat använda det traditionella visitkortet. En del säger sig aldrig ens skaffat sig ett till att börja med. En del ser inte ens nyttan med det traditionella visitkortet i vår digitaliserade värld. Lösningen – skaffa ett pappers visitkort med digital funktion!

Det det finns fortfarande många tillfällen då visitkortet på papper fungerar alldeles utmärkt. Och ibland utklassar det digitala, just för att det är så enkelt och snabbare ge till den man möter. Det är också mer personligt att ge den man möter ett visitkort på papper med all kontaktinformation. Man får något i handen. Som någon tagit sig tiden att trycka, för att ge till någon. Visst, jag gillar också Linkedin, sociala medier och min egen webbsida. Och jag använder dessa i mitt nätverkande. Men att få ge någon mitt visitkort på papper, eller att få ett visitkort är fortfarande speciellt. Och i dagens digitaliserade samhälle kanske detta visitkort på papper blir något exklusivt.

 

Lösningen för dagens digitaliserade samhälle är enkel:  lägg till en digital funktion tryckt på ett pappers visitkort. Möjligheten finns ju redan i sin enklaste form: QR-Code.

Mina pappersvisitkort börjar ta slut. Och det är korrekt att jag delar ut färre pappersvisitkort idag än för bara 3-5 år sen. Men eftersom jag fortfarande tror på visitkortet på papper, ser jag de möjligheter en enkel QR-code ger – en digital funktion. QR Code fungerar lite som en streckkod. Och du kan scanna, läsa av den med din smartphone. Skapa en QR-Code med de uppgifter och funktioner du vill att mottagaren ska få.

Du kan exempelvis skapa en vCard eller meCard funktionalitet, som gör det digitalt nedladdningsbart till din smartphone, och din adressbok i din mobiltelefon. Du placerar en helt enkelt en QR Code på ditt tryckta visitkort, se bilder i bloggen som exempel. Det är vad jag själv placerar på mitt visitkort när jag trycker upp nya.Om du inte vill att det ska vara adress och kontaktuppgifter, kan du skapa en direktlänk till din hemsida istället. Du kan även skapa en QR Code med enskilda funktioner istället för en full vCard/meCard funktion: URL (hemsida eller den sida du vill länka till, exempelvis din Linkedin), Contact, Email, Telefon, SMS, Text, Kalender event och en GEO-plats (Geografisk plats). Du kan skapa nästan vilka trycksaker som helst med en QR-Code tryckt på. Du kan enkelt använda den för olika kampanjer. Vissa kafferosterier har QR Code, – som svenska “Q Stamp” som tar en till just den specifika kaffeproduktens informationssida eller “5 kaffekoppen gratis!”. (Jag använder appen också). Du kan göra likadant. Det här är helt utmärkt för pappers visitkorten.

Skapa QR-Code med vCard, meCard funktioni CorelDRAW. Bild av Stefan Lindblad 2017

Jag är ju illustratör och grafisk designer och använder CorelDRAW Graphics Suite. I exempelvis version “2017” – CorelDRAW 2017 – finns QR-Code funktionen. Jag skapar helt enkelt ett visitkort på traditionellt sätt med text och bild samt min QR-Code.

I CorelDRAW går jag till Object – / Insert QR- Code. Markera och gå till Dockningsfönstret (paletten), och välj Object Properties. Därefter välj “Contact”. Därefter kan du enkelt skriva in alla dina kontaktuppgifter. vCard är förvalt och meCard kan du välja om det fungerar bättre för dina behov. Skicka sedan detta som ett tryckoriginal, PDF, till ditt tryckeri. Och nästa gång du delar ut ditt visitkort kan de som får kortet välja om de vill scanna av kortets QR – Code och importera kontaktuppgifterna till sin adressbok som ett vcard eller meCard till sin mobila enhet, smartphone.

Hur smart som helst, och hur personligt som helst.

Call to Action

Om du istället för QR-Code vill ha en Call to Action, kan trots allt även en QR-Code fungera som en Call to Action också. Det ena utesluter inte det andra. Alla följer inte samma mönster och beteenden. Om du skriver en kort uppmaning på ditt visitkort, som fungerar bra just för att det triggar nyfikenheten och får människor att göra exakt det du uppmanat dem att göra på visitkortet, utesluter inte det en QR-Code i sig.

Principen för visitkort är att du vill ha kontakt, nätverka, försäljning eller vad det nu kan vara som du vill få ut av ditt visitkort.

Ps. Ett tips är att förklara för den som får visitkortet att de kan scanna av och importera dina uppgifter. QR-Code har funnits ett tag, men alla kanske inte förstått hur det fungerar ännu.

 

Stefan Lindblad

Illustratör & grafisk designer
www.stefanlindblad.com
www.canvas.nu

 

Similar Posts