Uncategorized Gott & Blandat

Windows 8´s onödiga extra steg att stänga av datorn

Jag är ingen Mac head, vill inte heller ha en Mac dator. Jag är glatt nöjd med min PC laptop, men det betyder inte att jag tycker allt Microsoft gör är bra gjort och gjort med väl avvägda genomtänkta beslut. Som Windows 8 och den förbannade startknappens försvinnande eller ännu värre – STÄNGA AV DATORN knappen.

Varför i dessa tider, 2012, har man gjort något som till och med förfinats i Windows 7 till att bli ännu enklare och snabbare att stänga av datorn och ett bra snabbt sökfält i startknappen i just Windows 7, till att bli långsammare och med fler stressande steg i Windows 8. Jag kan inte fatta detta. Vad var det som gick fel på kontoret den där dagen. Var det någon på Microsoft som inte tog med bullar till jobbet som de lovade? Eller vad i helsike gjorde beta testarna när de betatestade Windows 8.

Microsoft gör nu något åt detta, snälla! Vi ska inte behöva surfa runt på internet i jakten på hur man stänger av sin dator.

Här en lite äldre artikel – Läs mer> , och i den ser man hur svallvågorna går, men också hur dumt oförstående försvarare av idiotiskt ”användarvänligt” användande av ett program kan gå. När jag å andra sidan beta testar ett grafiskt program (se min blogg) så vet jag om att de som utvecklar programmet och vi beta testare alltid gör allt för att saker ska vara så snabba och enkla som möjligt för alla användare. Microsoft har tyvärr lyssnat på fel personer i att det blivit för onödigt många steg för att utföra de mest basala saker som att banne mig stänga av en datorn och söka info – utan att behöva hacka sig fram med lösningar via Google.

Sen en sak till är ju detta med Metro Style. Jag gillar Metro style user interface, UI, till viss del. Jag gillar det hela konceptet i min Nokia Lumia windows Phone, vad jag inte gillar är att det i Desktop/Laptop varianten blir lätt tungarbetat när man vill sätta igång och arbeta och vill arbeta med flera fönster/program öppna på en gång. Om man befinner isg i Metro Style i Windows 8 så blir det en fullskärms variant punkt slut. För att komma ur detta blir man tvungen att gå till Desktop läge, för att där öppna i olika fönsterstorlekar. Detta fungerar, men då har vi återigen detta med alla dessa extra klick man måste göra i en Desktop/laptop. Och varje extra klick och steg blir till en irritation. Det sänker ens vilja att ens starta datorn när lösningnen från Microsoft är att man ska ladda ned eller uppfinna kortkommandon eller tiles att klicka på. Varför kan inte Microsoft fixa detta på en gång right out of the box!

Mindblowing madness

Ja det är kul med appar – om de tillför något. Allt som oftast försinkar appar ens arbete. Jag själv har slutat ladda ned appar för tidningssajter exempelvis då deras mobilversioner med klassisk html/css är snabbare och gör det dem ska göra på ett snabbt och effektivt sätt – leverera nyheter. Om appar gör att jag ska sitta och vänta på att de ska laddas färdigt, ja då tillför de ingenting gott. Jag är rädd att detta är vad som börjat ske med Windows 8 desktop/laptopvarianten. Bummer. Hoppas att Microsofts medarbetare & inspirationskällor inser detta. Läs mer>

http://thenextweb.com/microsoft/2012/11/24/how-to-summon-windows-8s-secret-start-menu-of-sorts/

Nu har jag hittat lite tips om hur man löser lite av detta just här och nu. Se länk.

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk formgivare
www.canvas.nu

 

Similar Posts