| | |

Bäst laptop för illustratörer är en fråga om teknik

Det som gör en laptop det bästa valet för illustratörer handlar mycket om kraft och kylning. Med andra ord – teknik. Och med det följer att priset går upp och det handlar lika mycket om originaldelar som hur datorn är byggd.

Jag rekommenderar laptops i en lista men, än bättre pekar jag på vad man ska titta efter när man köper sin laptop som illustratör.

Detta blogginlägg är en uppföljning till mitt tidigare inlägg ett antal år sedan, läs mer>

Tänk Prestanda (performance) när ni väljer laptop för illustratörer och bildarbete generellt. När vi pratar kylningssystem pratar vi direkt om prestanda. För att göra ett seriöst val av laptop för kreativt arbete måste man tänka på kylning. Ett minimum är två fläktar och kylrör som placerats intelligent runtomkring de allra känsligaste hårdvarorna.

Gaming, workstation eller den billigaste på marknaden

Det behöver inte vara en renodlad gaming dator, även om de flesta gaming datorerna har det som behövs – i teorin. Det som behövs är en laptop som är byggd för produktion – för illustratörer, designers och bildredigerare.

Mac Book Pro, Dell XPS och Asus Zenbook Pro är inte gaming datorer. Razer Blade 15 Base Model (2020) är dock en gaming laptop, det är Razers målgrupp. Men, Razer Blade 15 är en riktigt bra laptop för krävande illustratörer.

Vi behöver kraft. Processorkraft, bra grafikkort, kylning, snabbhet, tyst, bra skärm och lätt att ta med sig i ryggsäcken. 13 eller 15 (16) tum storlek är utmärkt lämpade för att bära med sig i en ryggsäck. En 17 tums laptop är i längden för stor och tung att bära med sig. För bildarbete behöver ni en extern desktop skärm för färgåtergivnings korrekthet. Gå därför inte efter en 17 tums laptop för att få stor skärm.

Ni måste kunna koppla ihop er Wacom ritplatta eller Wacom Cintiq med er laptop. Kolla så att det finns uttag att plugga in kablarna i. Nya laptops tenderar bli slimma och utan uttag. Möjlighet att koppla till en bärbar extern SSD hårddisk är viktigt – bilder tar upp plats. Inte bara förlita sig på Cloud/moln tjänster.

Den behöver ha bra batteritid för de som likt mig ofta arbetar på olika ställen utanför den vanliga arbetsplatsen – hemma, kontoret, på kafe och så vidare. Ett minimum är 5-6 timmar.

AMD och Intel äger marknaden gällande processorer. På samma sätt används ofta Nvidia GeForce grafikkort i närapå de flesta laptops känns det som. När ni ser att det står ”RTX” istället för ”GTX” ihop med ett Nvidia GeForce grafikkort, innebär RTX snabbare = bättre.

Köp inte en billig dator som redan innan rea är billig. För en bra ny, eller ett år äldre dator modell kommer ni landa på priser som minst 10 000 upp till 20 000 osv. Ca 14-15 000 ink moms anses  billigt. Bra pris.

Tips: Köp med fördel förra årets modell. Priset är väsentligt bättre året efter.

Stefan Lindblad, Illustratör

. Razer Blade 15 Base Model (2020) Nvidia GeForce RTX 2070.

Pris: Ca 20 500 ink moms. Gick sedan på Dustin sommarrea för 14999 ink moms. 5500 billigare.

Razer Blade 15 Base Model (2020) RTX 2070

Razer Blade 15 Base Model (2020) RTX 2070 är en laptop med mycket kraft och bra skärm. Den har tre fläktar och kylningen fungerar riktigt bra. RTX 2070 är Nvidia GeForce Grafikkort och ett riktigt monster till grafikkort trots allt. Den här laptopen har dessutom en Intel i7 processor 11 generationen. Och 16 GB Ramminne. Med en sån här konfiguration behöver man som illustratör inte oroa sig nämnvärt!

2 fläktar ett absolut minimum – 3 fläktar i Razer är extra glädje!

Eftersom alla laptops som nämns här snart byts ut då nya modeller kommer ut varje år, se närmare på konfigrationen och ha den som en utgångspunkt för den nya versionen av denna laptopmodell från Razer.

Den har ett batteri som bara håller i 5-6 timmar, som i och för sig kan vara okey om man tar med sig elkabel med sig till fiket. Och det är ju något man får göra i vilket fall som helst med de flesta laptops efter första och kanske andra året. Batterier slits ut.

Det som var markant synligt var att när vi kopplade en externa skärm, med HDMI kabel, så droppade batteriets timmar direkt ned till 2-3 timmar. Ta ut HDMI kabeln och vi kom tillbaka på 5-6 timmar, fulladdat batteri. Detta lade lite negativ känsla såklart. Dock är nog inte detta unikt för just Razers laptop. Det var helt enkelt inget jag tänkt nämnvärt på tidigare. Och en modern extern skärm kan dra mindre kraft från laptopens batteri.

Med det sagt är trots detta Razer Blade 15 Base Model (2070) en riktigt stark gaming och produktions laptop för illustratörer, designers, bildredigerare som dessutom är en tunn laptop med lite cool retrolook (den är tunn men inte superslim). Och lätt att ta med sig i ryggsäcken till fiket eller arbetsplatsen. Och en utmärkt dator att jobba med illustrationsprogram med, såsom CorelDRAW, Photoshop, Affinity Designer, Clip Studio Paint, InDesign och så vidare.

Superslim eller ej – Razer är tunn men inte supeslim, vilket innebär att luft flödar bättre omkring inne i chassit. Bättre för kylning = prestanda! Och er laptop kommer hålla längre. Värme sliter ut hårdvaran.

Vad är tunn, slim och superslim

Jämför profilen mellan dessa två. Razer är tunn, Dell XPS är tunn med en tunnare/slimmare profil i främre delen. Jämför mellan dessa bilder.

Recension på Noteboobcheck

. Dell XPS

Pris: från 20 000 och uppåt.

Dells priser är beroende på konfiguration på Dells XPS sida när man sätter ihop sin laptop/ väljer modell.

Dells XPS är utmärkta laptops för illustration. Snygga och riktiga kraftpaket. Svårt att bli fel med en Dell XPS. Kan ni köpa en ett år äldre modell från exempelvis Dustin eller Inet, för att spara några tusenlappar, slå till. Annars går det utmärkt att köpa er version av Dell XPS via Dells egen hemsida. Dell XPS Laptop.

Dell XPS

Eftersom alla laptops som nämns här snart byts ut då nya modeller kommer ut varje år, titta närmare på konfigrationerna och ha det som utgångspunkt inför nyare laptopmodeller från Dell. Serien XPS har Dell haft länge och för varje år kommer nya hårdvaror och nya konfigurationer. På Dells egen hemsida sätter ni ihop den konfiguration ni behöver.

De säljer datorstorlekar från 13 tum, 15 och 17 tum. Personligen föredrar jag 15 (15.6) tums. Men det är en smaksak.

Recension Tech Radar

. Asus ZenBook Pro 15 UX535

Pris  ca 19000

Asus ZenBook Pro 15 UX535

En egentligen alldeles utmärkt laptop för illustration. Asus Zenbook Pro laptops är det svårt att gå fel med. De är genuint bra maskiner. Denna modell, UX535, har ett mindre starkt grafikkort om man jämför med Razer Blade 15 Base Model som har ett RTX. Men detta Nvidia GeForce 1600 Ti Max Q är inte dåligt heller. Det är designat för tunna och slimmade laptops. Det finns en version av 1600 Ti Max-Q som är designat för laptops som inte nödvändigtvis är tunna laptops. Det som finns med denna tunna maskin Asus Zenbook Pro UX535, är aningen långsammare, men i sort sett är det ju samma grafikkort. Siten Netbookcheck jämför 1600 Ti med grafikkortet RTX 2060. Vilket är bra. Razer Blade här nämnd har ett RTX 2070 som är snabbare är 2060. VIlket då betyder att 1600 Ti är långsammare. Men det är utan tvekan starkt nog för 2D illustration.

När vi pratar Grafikkort, och i detta fall Processorer, påverkas dessa av kylningstekniken som är installerad. Asus Zenbook Pro har generellt riktigt bra kylning. Denna laptop, Asus Zenbook Pro UX 535, har 2 stycken fläktar. De är placerade för att leda bort värme från känsla saker som grafikkortet och processor. (GPU, CPU, Grafikminne).

En i7 Intel 10750H processor, Comet-Lake H. 6 kärnor, som är en High-End processor designad för större datorer. Det är en processor som till och med sägs klara av att spela dataspel med. Väger cirka 2 kg vilket gör det till en lätt dator att bära omkring.

Recension Netbook check

. Asus ZenBook Pro Duo 15 OLED, Nvidia GeForce 3070

Pris: 39 900 ink moms. Egentligen onödigt dyr, men hej, en utmärkt maskin!

Denna har en i7 processor och ett Nvidia GeForce RTX 3070 grafikkort. Batterislukande helt säkert men vilken kraft!

Notebookcheck recension

.Macbook pro

Vill ni ha en Mac laptop, då är MacBook Pro ett utmärkt val. Det kan inte gå fel. Typ.

.Microsoft Surface Pro för att rita direkt på skärmen

Microsoft ger ut flera olika Surface laptop modeller. Och det är viktigt att ha koll på vilka behiv man har. Jag tycker de är lite dyra till viss del men det är bra datorer. När jag köpte min Surface pro 6 så fick jag köpa till en penna, och det kan ju vara ok, men jag fick även köpa till ett tangentbord som även fungerar som ”Lock”. Alltså inte som med en traditionell dator där skärmen blir locket. Och dessa tangent bord kommer två olika modeller oftast.

Men jag köpte min Surface pro 6 för att rita på i huvudsak som sagt och samtidigt kunna arbeta normalt med som vilken laptop som helst. Den fungerar som en Ipap Pro med skillnaden att surface pro verkligen är en dator i vanlig mening med möjlighet att installera alla sina vanliga program. Medans ipad pro är annorlunda i detta.

Läs mer om de olika modeller som finns innan ni väljer version. Därefter kolla in Webbhallen eller Dustin eller Inet så ser ni vilka priser och erbjudande som finns.

Microsoft Surface X – som även påminner om en Surface Pro 6 och 7

. Microsoft Surface Laptop 4

Pris från 12900 upp till 20900

Microsoft Surface Laptop 4

Microsoft Surface Laptop 4 är en bra laptop, men se upp så ni inte köper fel version av denna modell. Den kan komma med både en i5 eller i7 processor. Och den kommer även med antingen 8 GB eller 16 GB ramminne. En superslim dator. Superslimma dator blir ofta lite mer varma än laptops med mindre slim design. (Med slim design syftar jag på själva laptopens chassi, skalet). Den är tunnare närmare händerna och tjockare närmare skärmen. En superslim är verkligen tunn. Och i alla maskiner samlas det värme som måste föras ut ur maskinen via kylning, fläktar och så vidare.

Titta närmare på Dustin.se

Operativsystem

Jag är ingen Macdator användare själv, så jag kan inte skriva så mycket om dem mer än vad deras specifikationer säger. Läs mer på Apples egen hemsida om de Mac Book Pro modeller de har. Mac Book Pro 16.

En fundamental aspekt är vilket operativsystem du använder. Du kan använda Linux om du vill, men om du väljer operativsystem för Windows eller Mac, kan du använda fler olika etablerade program. Photoshop och Coreldraw finns inte för Linux, exempelvis. Så enkelt är det.

Snabbhet syftar på ramminne och grafikkort, chips och processor CPU. Låter nästan som fredagsmys

Vare sig man använder Macs M1, Intel eller AMD Ryzen och så vidare, tittar man vid köp av laptop på vilken modell och vilken generation samt så klart hur snabb, stark och hur mycket de därmed klarar av att processa.

Kylning är en laptops bästa vän

Kylning är en oerhört viktig fråga och därför tittar jag personligen alltid efter vilket kylsystem som finns. Hur rör dras och hur många fläktar som finns. Utan bra kylning blir datorn snabbt för varm. Hårdvara slits ut fortare och datorn orkar inte köra som det är tänkt över tid. Värme är det man inte vill få mycket av. Köp inte en laptop dator med endast en (1) fläkt till att börja med. Köp aldrig en dator med endast en fläkt idag, som illustratör. En fläkt kommer påverka negativt hur din dator kommer orka med att starta samt köra dina olika grafiska program som CorelDRAW, Photoshop, CLip Studio, Painter, Affinity och så vidare.

Ett minimum är 2 fläktar och med ett bra kylsystem räcker 2 fläktar alldeles utmärkt. Tre fläktar gör att ljudnivån höjs men det behöver inte för den delen låta galet mycket. Därför viktigt att kolla vad för sorts gaming laptop du köper.

Tyst laptop ger dig mindre huvudvärk

Att tänka på vid köp av speldator – gaming laptop, är ljudnivån. Beroende på vilken sort du köper kan det vara väldigt högljudda laptops på grund av alla fläktar och kraften som driver på för att hantera de tunga dataspelen. Speciellt om du köper en bra gaming laptop. De har alltid minst två fläktar. Idag ofta 3.

Sen finns det mer slimma och tystare gaming Laptops. Såsom Razer Blade 15 Base Model med tre fläktar och Asus Zenbook Pro.

Det finns flera modeller och är byggda för olika sorters resurskrävande användning. Det är därför inte säkert att du som illustratör behöver den allra dyraste och mest hypade laptop. För grafiska program, även om det är resurskrävande att arbeta med många sorters bildarbeten i flera timmar, behöver inte nödvändigtvis den starkaste Laptop som finns på marknaden.

Men det blir olidligt för många att sitta en arbetsdag med digital illustration med mycket högljudda fläktar i onödan. Välj därför en gaming dator, laptop, som är tystare. Rent visuellt ser man det på att tystare laptops är tunnare.

Läs dataprogrammens specifikationer

Min gamla Asus Zenbook Pro 15 UX501VW, med 8 GB ramminne, Nvidia GeForce GTX grafikkort klarar i stort sett allting jag tecknar digitalt. Det beror på kombinationerna ramminne, grafikkort, kylning, processor och så vidare. Och en utmärkt skärm på det!

Den är byggd för produktion, därav ordet ”Pro”. Samtidigt som den ansågs fungera även som speldator och för produktion är den mycket tyst. Extremt tyst närapå. Speldator har ofta fläktar som låter väl mycket för min smak. Det gäller att inte endast titta på en sak, en komponent.

Idag skulle jag inte köpa en laptop med mindre än 16 GB ram minne. Nu är det mer vanligt med 32 GB ramminne, och snart säkert 64 GB. Men det handlar som sagt om mer än bara ramminne.

Grafikkort och processor

Köp ingen laptop med endast i3 processor. Detta ska inte ens behöva sägas men det är bortkastade pengar.

Min Microsoft Surface Pro 6 har en i5 processor men fungerar alldeles utmärkt att illustrera med. Jag har CorelDRAW, Corel PAINTER och Clip Studio Paint installerat. Jag köpte min Surface Pro 6 i huvudsak för att kunna teckna på skärmen med en digital stylus penna och adminstrativt jobb när jag sitter på fik. Och det fungerar riktigt bra. Att Microsoft valde sätta i en i5 kan eventuellt vara för att en i7 skulle förbrukat batteriet lite för mycket.

Illustration Stefan Lindblad, Microsoft Surface Pro 6

Desktop extern skärm slukar batteriets energi

En sak jag och min flickvän som arbetar som grafisk formgivare upptäckte med just hennes Razer Blade 15 (2020) Nvidia GeForce RTX 2070, var hur snabbt batteriet gick från att klara 6 timmars arbete ned till kanske 1-3 timmar, bara genom att koppla in hennes äldre externa skärm. Det tog några sekunder och sen droppade batteriet direkt.

Detta kan såklart gälla även andra laptop modeller. Jag nämner detta då en modernare desktop/extern skärm eventuellt inte slukar lika mycket energi från batteriet.

När vi drog ut externa skärmens HDMI kabel igen så fick Razer Blade 15 Base Model (2020) 2070 längre batteritid igen. Det var mycket tydligt.

En dator med mycket kraft kräver mycket av sitt batteri. Jag nämner den utmärkta Razer Blade 15 Base Model (2020) flera gånger, för dess specifikation är imponerande. Den är så packad med kraft att batteriet inte klarar mer än 5 till 6 timmars arbete. Och där tycker jag att Razer borde kanske valt ett starkare batteri.

i5, i7, i9 intel eller AMD Ryzen processor?

Det är viktigt att en illustratörs laptop med låt säga en i7 eller i9 processor inte sitter med endaste en fläkt exempelvis. Och inte heller för gammal generation av Intel eller AMD Ryzen processor. Med det menas att varje år kommer det ut en ny modell/generation av i7 & i9.

Värt att ha i åtanke: ju högre, snabbare processor du har – i5 ller i7 – ju snabbare tar säkerligen ditt batteri slut. Och därför ansåg jag själv vid val av Microsoft Surface Pro 6 som jag köpte, var ett förståeligt val. Den laptoppen som är 12.9 tum och lite konkurrent till iPad Pro, tas med runt till olika platser, och man vill ju att batteriet håller längre när man tecknar och så vidarerunt på olika platser.

Okey, sammanfattningsvis, vilken laptop ska jag köpa?

Med min lilla lista och lilla genomgång med olika förslag på Laptops för illustratörer och andra kreativa, hoppas jag det kan hjälpa lite på vägen. Razer var för mig i alla fall tidigare ett lite okänt namn för just Laptops, då deras datamöss osv varit mer kända för e vidare publik inom gaming. Razer har mycket fokus på Gaming världen och man ser det lite här och där både på och i datorn. Och en alldeles utmärkt laptop för illustratörer.

Köp inte en laptop för mer än 20 000 om ni inte behöver. Samma pris ooch modell kan kosta 14-15 000 för en ett år äldre modell. Värt att tänka på.

Dell XPS är utmärkta laptops. Samma sak gäller Asus ZenBook Pro och deras Asus Rog är utmärkta. Ta även en titt på Asus Tuf laptops. Var uppmärksam med Asus Tuf då det är en lite billigare gaming dator med olika val gällande grafikkort osv. De använder exempelvis GTX grafikkort istället för snabbare RTX. GTX är inte dåligt, men lite äldre tknik. Min egen fyra år äldre Asus Zenbook Pro 15 , inköpt 2017, har ett Nvidia GeForce GTX grafikkort men fungerar ändå utmärkt. Du kan alltså klara dig utmärkt med ett GTX, men med RTX är du kanske mer rustad för tyngre arbete och in i framtiden.

Hoppas detta varit till viss hjälp.

Stefan Lindblad
Illustratör

Similar Posts

Kommentera gärna! - Comment, yes!