CorelDRAW 2019 för Mac och Windows PC
| | | |

Nya CorelDRAW 2019 för Mac och Windows. För Mac också, gott folk!

Jag är själv en Windows användare och har använt CorelDRAW och Corel Photo-Paint sedan 1997 som illustratör och grafisk designer. Mer eller mindre på daglig basis.

Coreldraw på svenska Canvas onlinekurser
Canvas onlinekurser. www.canvas.nu/onlinekurser av Stefan Lindblad, illustratör

Nästan från dag ett, när jag själv började använda Coreldraw i slutet på 90-telet, har jag hört om CorelDRAW användare som velat ha en riktig “native” Mac version. De har hoppats, krävt närapå och drömt varje år och version om en native Mac version för CorelDRAW. Istället har man varit tvugna att installera en Parallell virtuell hårddisk på sina Mac datorer. Men nu är den äntligen här – Mac Version 1, för CorelDRAW Graphics Suite 2019

CorelDRAW 2019 för Mac och Windows PC

Illustration, vektor av Stefan Lindblad för Fokus Magasin. CorelDRAW för Mac 2019

I 30 års tid har det kanadensiska mjukvaruföretaget Corel funnits. Grundades av Michael Cowplan (född i England) och lagom till 30 års firandet i år släpper Corel Corporation sitt populära CorelDRAW Graphics Suite som en äkta “Native” Mac version, tillsammans med den vanliga Windows versionen. CorelDRAW 2019 är en vacker version på många sätt.Som så kallad Power-user av både CorelDRAW och Corel Photo-Paint (som båda ingår i CorelDRAW Graphics Suite), använder jag programmen mer eller mindre dagligen som illustratör och grafisk designer. Jag är PC Windows användare, och trots det är jag exalterad och glad över det faktum att det nu släppts en MAC version av CorelDRAW Graphics Suite 2019. Med tanke på att det aldrig funnits en riktigt ren “Native” Mac version av sagda CorelDRAW är detta en ganska stor nyhet i Coreldraw communityn.

Corel och deras utvecklarteam för just programmet CorelDRAW Graphics Suite 2019 har arbetat nära med Apple och deras utvecklare av MAc OS för att skapa en rikgit Native Mac-utgåva. Under tre år om jag läst rätt. Och det inebär som konsekvens en hel del positiva saker så klart. Och en hel del saker som kanske upplevs som mindre bra på en Mac dator i början – om man är van att arbeta i windowsmiljö. En Mac dator och en Windows dators respektive operativsystem har sina specifika språk och hur man gör olika saker. Som inte har med Coreldraw att göra. Sedan finns det som alltid en inkörningsperiod där viss uppdatering kommer behövas – vilket är vanligt med i stort sett alla dataprogram.

Min erfarenhet är att Corel lanserar uppdaterngar ganska fort, och pågår under hela året. Eftersom jag själv är betatestare av Coreldraw (Windows), och har direktkontakt med Corel, samt använt programmet så pass länge , så vet jag att personalen, deras team alltid jobbar på för att lösa saker på vägen. Vilket är varför jag alltid säger att man ska uppdatera så fort en uppdatering anländer.Jag nämner detta med bakgrund av att jag idag vet att en del Mac användare som är vana att använda Windows versionen i virtuell maskin på sina Mac datorer, saknar vissa funktioner och arbetssätt som är specifikt för Windows. Vissa saker är legitimabuggar och dessvärre kan buggar alltid lyckas komma genom nätet. SOm betatestare har jag handgripligen lärt mig att det som är en bugg på en dator är inte en bugg på en annan dator. OLika parametrar spelar in. Det finns arbetssätt som är legitima som sagt. Det som är så bra är att Mac användare börjat rapportera sina erfarenheter – efter en vecka sedan releasen! – på Corels officiella forum/community www.community.coreldraw.com. Men i det stora hela så är Windows och Mac versionerna desamma i vilka program och funktioner.

En viktig skillnad är att Macros plugins i Windows CorelDRAW är i VBA, medans de i Mac är skrivna i Javascript. Det kommer betyda att third party macros och pluginutveklare kommer behöva utveckla sina macros och plugins i Javascript också. I och med att Javascript även fungerar i Windows så ser jag en framtid där kanske de flesta kommer skrivas i endast Javascript, för att fungera i både Mac och Windows direkt. Men ha tålamod om ni testar Mac versionernen just nu i mars april 2019. Det kommer alltid finnas en bugg här och där. Håll utkik efter Uppdateringar på www.coreldraw.com.

Illustration av Stefan Lindblad, Corel PHOTO-PAINT 2019

Ni kan ladda ned en testversion som fungerar i 15 dagar direkt från Corels hemsida – CorelDRAW 2019 for Mac och CorelDRAW 2019 for Windows.

PC Windows versionen av CorelDRAW Graphics Suite som jag använder och testat i riktig arbetssituation är mycket stabil och snabb. Fungerar så klart utmäkt med Wacom ritplattor och Cintique som sig bör.

Det är en hel del som Corel har jobbat med inför den här releasen av version 2019. Dels så har de arbetat som vanligt med att få ut PC Windows versionen. Och med Mac versionen dels skapat från grunden i princip en helt ny produkt. Dessutom har de ytterligare arbetat vidare med programmets UI, gränsnsnittet. Nya verktyg och nya funktioner och den helt nya CorelDRAW.app och CorelDRAW.app PRO som kommer lite senare i år efter releasen 12 mars.

CorelDDRAW. App och CorelDRAW. App PRO

Med CorelDRAW.app (och PRO) 2019 har man en cloud-baserad, moln liknande programlösning där man kan arbeta med filer och dokument när man är på språng. Man kan med CorelDAW App både illustrera och Designa samt ha tillgång till alla sina fildokument som CDR (CorelDRAWs eget native filformat), PNG, PDF, JPEG och vectorfilformat som SVG. CorelDRAW . app fyller ett område som tidigare inte funnits. Detta är en mycket spännande lösning som redan fått många att lyfta på ögonen. Det här ökar produktiviteten för de som behöver en sådan här lösning.


CorelDRAW.App illustration, illustrator Stefan Lindblad. Vector illustration för Fokus nyhetsmagazin

CorelDRAW Graphics Suite 2019 MAC OS version rekommenderade minimi system krav

MAC

macOS 10.14, 10.13 or 10.12, with the latest revision. Multicore Intel processore with 64-bit support4 logical cores eller högre. 2 GB RAM (8 GB RAM eller mer)4 GB hard disk space for application files (Solid-state drive recommended)1280 x 800 screen resolution (1920 x 1080 recommended) atamus eller ritplatta. Internet uppkoppling kröävs för att verifiera ens licens av CorelDRAW Graphics Suite, samt få tillgång till vissa programvaror som ingår i programpaketet, online funktioner och content som typsnitt, clipart och så vidare. 

WINDOWS PC

Windows versions minimi System krav Windows 10*, 8.1, Windows 7, 32-bit eller 64-bit, med senaste Updates och Service Packs. Intel Core i3/5/7 eller AMD Athlon 642 GB RAM. 2.5 GB hårddisk utrymme. Multi-touch screen, datamus eller ritplatta. 1280 x 720 skärmupplösning 100% (96 dpi). Microsoft Internet Explorer 11 eller högre. Microsoft .NET Framework 4.7 CD drive optional (för box installation). Installation från CD kräver en nedladdning på upp till 800 MB. Internet uppkoppling kröävs för att verifiera ens licens av CorelDRAW Graphics Suite, samt få tillgång till vissa programvaror som ingår i programpaketet, online funktioner och content som typsnitt, clipart och så vidare.

I och med detta så kommer de som inte vill vara hänvisade till exempelvis Adobe Creative Suite kunna välja CorelDRAW Graphics Suite 2019. Och inte vara hänvisade till barta Adobe och dess betalningslösning som endast erbjuder en prenumerationstjänst – evigt betalande prismodell för att kunna använda Adobe Creative Suite (som photoshop, Illustrator, Indesign). Corel valde tidigt en annan lösning, där de erbjuder dels både den traditionella DVDn, eller nedladdnigsvariant (samma som DVD dock nedladdning och ingen DVD), med en licens och en engånsgbetalning. Samt en prenumerationslösning till de som vil och föredrar en prenumerationslösning likande Adobes. så kallad “Perpetual License version”, och “Subscription version”.

Här ett litet urval av de olika artiklar jag hittat om senaste CorelDRAW Graphics Suite 2019 för mer läsning. 

CNET CorelDRAW comes back to Mac, | Macrumors CorelDRAW returns to Mac, | 9to5mac CorelDRAW 2019 comes to mac , |  Betanews CorelDRAW 2019 unveils Mac, | Thurrot CorelDRAW Arrives with a Mac version too, |  Digital Arts Online CorelDRAW on Mac and in your browser

Tekniksmart | Mac World idg | Creativebloq CorelDRAW Mac finally arrives | Sign Africa |

Stefan Lindblad
Illustrator and graphic designer.

Similar Posts