Body Kun kroki-modell docka för illustratörer

Måste ändå säga, denna lilla kroki-modell “Body Kun Doll” från SHF SH Figurarts är användbar. Har använt den som referens medans jag tecknade direkt i Corel Painter.

Support the artist

Update: Detta inlägg uppdaterades väsentligt, och gjorts mer utförligt beskrivet 2019-07-02. Detta efter att så många börjat hitta inlägget via Google sökningar.

Det finns flera varianter av kroki-dockor, och den jag valt finns både som man och kvinna. Och de ser realistiska ut. I motsats till den klassiska dockan i trä. Den som känns mer som en inredningsdetalj i folks hem. Jag har valt den manliga figurinen.

Foto Stefan Lindblad. Body Kun krokidocka, mannequin action doll från SHF Figurarts

Den kvinnliga figurinen har lite för mycket fokus på japanska serier, manga. där det kvinnliga huvudet inte är helt proportionerligt på samma sätt som den manliga figuren. Och inte lika realistisk, tyvärr. Men fungerar säkert bra ändå. SHF Figurarts har dessutom gett ut flera varianter av dessa figurer. Priserna kan variera väsentligt. Jag hittade min 2018 via Wish.com för cirka 200 kronor. Medans andra sålt den för 800-1000 kronor. Så, leta runt om ni hittar en. Det finns även varianter där man kan köpa både manliga och kvinnliga krokimodell figurerna på en gång.

Länk till SH Figurarts

Länk till Amazon

Länk till Heromic, en version som påminner om den jag köpte, dock inte densamma.

Jag använder krokifugurerna, som ofta kallas Body-Kun Mannequin Dolls, främst för att kunna se hur det ser ut när en människa står, sitter eller ligger utifrån olika perspektiv. Inte huruvida det är en man eller kvinna. Därför valde jag den som jag upplevde som bäst anatomiskt sett. Det finns en arm som man kan fästa figuren i, och på så sätt se figuren uppifrån, från sidan och nedifrån. Det faktumet i sig gjorde att jag snabbt kunde teckna människor som faller ned för ett stup i form av en tårta, till den illustration jag gjorde till en tidning. Dock, för den här redaktionella illustrationen, uppslag över två helsidor i ett månadsmagasin, höll jag figurerna oftast i min hand och tecknade av direkt i Corel Painter. med min Wacom ritplatta. Se bild härintill: “70-åring under ständig attack”.

Illustration av Stefan Lindblad, 2018

Det sparade mig en hel del tid. Istället för att fantisera om hur detta skulle se ut med armar och ben och kroppar som vrider sig i fallet, eller bett någon stå modell för dessa olika fall – ganska mycket begärt hur mycket man än känner någon. Eller jagat runt på Bing- eller Google bildsök efter referenser. Min lilla kroki figurindocka löste det hela galant. En riktig tidsbesparare.

Se galleriet med olika exempel. Klicka för att se bilder i helformat

Jag rekommenderar verkligen de här så kallade Body Kun Mannequin dolls. De är små, enkla och inte perfekta. Men för mig som tecknar människor ganska ofta, är det bra och behändigt att snabbt se linjer, perspektiv osv. Inte för att teckna av dessa som någon sorts perfekt anatomisk representation av en människa, mer en som ger en väsentligt bättre bild än de klassiska i trä. Jag har aldrig gillat kroki-dockorna i trä. De är fina, men ganska begränsande att använda rent professionellt i mina ögon.Jag hittade min Body Kun från SHF Figurarts för 200-250kr på Wish.com. På samma sajt, Wish och Amazon.de, kunde jag hitta samma för mellan 19 € (euro) upp till galna 100 dollar/euro. Så, det gäller att kolla priserna. Den ende i Sverige som säljer en version av dessa är onlinebutiken Heromic för cirka 800 kronor. Se länk ovan.

Stefan Lindblad
Illustratör & grafisk designer
www.stefanlindblad.com

Similar Posts