| | | | | |

Case: Illustration till tidningen Kommunalarbetaren

En före och efter bild som visar hur illustrationen började som en enkel skiss

Allt börjar med en kontakt, telefon, email, idé, skiss, brainstorma och sen efter mitt tecknande är illustrationerna klara att skickas till kunden, uppdragsgivaren.

Tidningen Kommunalarbetaren kontaktade mig för ett uppdrag. Efter brief skickade de mig artikeln som skulle illustreras och jag satte igång med att skissa på papper.

Skissblocket, skisser av illustratör tecknare Stefan Lindblad. Tuschpennor. Illustrationsuppdrag till tidningen Kommunalarbetaren.
Skisser Stefan Lindblad

Jag läser allt jag antecknat och allt i artikeln jag fått skickad till mig och gör research. Plockar ut vad som är bildmässigt intressant, vad vi eventuellt pratat om innan som kanske kunden velat puscha lite extra på. Och vad som viktigt som lyfter premissen och ämnet bäst i artikeln, med markeringar på den utskrivna texten med tuschpennan. Ibland gör jag allt från start till färdig bild i datorn, helt digitalt.

Men samtidigt gillar jag att göra starten på ett uppdrag mindre pretentiöst för att få igång kreativiteten i hjärnan. Låta allt komma fram och snabbt ned på papper. Även om det är litet och obetydligt till att börja med. Inte låta prestation hindra flödet.

Skiss med papper och penna

Ofta när tiden är knapp och jag vill undvika onödiga knutar, som prestationsångest, typ, fungerar för min del ofta en kaffe på ett fik och sen – off we go!

För min del startar det mesta med enkla streck på papper. Få ned något på papper är det som blir en sorts startpunkt. Och använder jag det enkla opretentiösa anteckningsblocket innan jag går över till skissblocket.

Go digital, färdig illustration

När mina olika blyertspennor och tuschpennor skisser är gjorda – ofta enkla och ibland ruffiga – går jag över till datorn där jag börjar teckna rent och färdigt i datorn. Färger och komposition börjar ta mer form. Jag bestämmer snabbt en färgpalett med färger som jag tycker passar för uppdraget och lägger till färg som accenter om det behövs.

Uppdragsgivaren har fått se grova snabba skisser så vi är på rätt väg. Det är alltid viktigt.

Lite tech info

För de illustratörer som undrar, jag arbetar med Wacom Cintiq ritplatta, och/ eller Surface Pro. Och programmen är oftast Corel PAINTER, Clip Studio och CorelDRAW.

Mina mest använda skissblock är ofta Moleskines anteckningsblock, A 5-ish och Moleskine Sketchbook, Talens Art Creation A5 eller ett annat märkes svarta skissblock med spännrem. Blyertspennor och tuschpennor såklart. The classics!

Så här såg mina första snabba skisser ut till den här artikeln om motivation till tidningen Kommunalarbetaren.

Skisser Stefan Lindblad
Skisser Stefan Lindblad

Och här slutresultatet. Det blev riktigt bra om jag får säga det själv.

Färdig illustration Stefan Lindblad
Färdig illustration Stefan Lindblad

Mycket är roligt med att teckna illustrationer för tidningar och magasin. En är att få se de kreativa som Art Director, grafiska formgivare och layoutare som sedan tar mina illustrationer och formger sidorna där min bild, min teckning ska fungera ihop med texten och tidningen.

Stefan Lindblad

Illustratör

Similar Posts