| | | | | |

Illustration på Roberto som läser böcker och fikar på café

Han är stammis på samma Espresso House som jag går till. Han kommer på förmiddagarna, beställer sin frukost: kaffe och något till. Robertos egentid som denna illustration heter, innebär för hans del ofta att han läser böcker i lugn och ro på café och fikar. Själv brukar jag ramla in aningen senare. Typ en halvtimme efter. Säger hej, pratar med personalen, som vet hur vi vill ha vårt fika. Den står redo utan att vi behöver säga något. Alltid en trevlig uppsluppen morgonstämning.

“Roberto, vilket ord tänker du på när du sitter här?

“Egentid, avkoppling”

Jag kollar min mail, läser nyheterna – nyhetsfreak som jag är. Lite svenskt och lite internationellt. Tecknar i skissblocket och anteckningsblocket. Tecknar direkt i min Microsoft Surface Pro i något av mina illustrations och design program. Det brukar vara en och annan artikel en redaktör eller AD skickat, som ska illustreras. Illustrationsjobb för tidningar brukar jag få bäst idéer till, på ett café.

Det är viktigt att vi människor får tid för återhämtning till att ladda batterierna. Som start på ens arbetsdag. I vår egen takt. Avkoppling helt enkelt.

“Roberto, påtår!

“Yep. Det slår mig hur vi ser det som självklart igen, att alla kan sitta på kaféerna nära varandra. Om än som i små öar, flockdjur som vi är. Lite som att se alla köerna på flygplatserna. Efter två jobbiga pandemiår vill alla resa igen – vi drar till Arlanda och ned till Greklands vita stränder. Och alla knökas ihop i långa köer. Men behovet att få leva fritt och umgås igen är stort.”

Dagens lästips av Roberto, perfekt när morgonens sol strålar in och väcker trötta ögon – deckare, kriminalare, thrillers. Typ Michael Connelly, Harlan Coben, och en skön feelgood med lite spänning såsom J. P. O’Connell Hotel Portfofino. Som även blev en tv serie på Netflix.

Teckning, illustration av Stefan Lindblad, 2022

Roberto är ett så självklart motiv. Vid skrivande stund skapar jag teckningar digitalt till min hemsidas portfolio och kunder. Bilden på Roberto fick jag idén till efter att jag tecknat av min sambo Mia, som satt och jobbade framför datorn. Hon arbetade med ljud, videoredigering och bildredigering för en kortfilms trailer. Ni kan se teckningen här – “Mia at Work” – Mia arbetar.

Stefan Lindblad
Illustratör

Espresso House

Similar Posts