Intryck & upptäcktsfärd från Seriefestivalen, SPX Stockholm 2015

Stockholms internationella seriefestivalen, Small Press Expo, arrangeras av Serieteket i Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Det var på tiden att jag drog mina ben i den riktningen. I år var det extra roligt då jag visste att Irma Eriksson som jag lärt känna och intervjuat, (klicka och läs intervjun) fanns med som utställare. Irma Eriksson gör två serier, bland annat den excellenta Imy the Comic.

Seriefestivalens logga!

Jag tog cykeln genom ett soligt och glatt stockholm. Fylld med glada turister och lokalbefolkning. Sergels torg hade traditionsenligt en demonstration på gång. Utanför Burger King, där jag erkänner att jag åt två snabba burgare för 10 SEK styck, stod en man och kvinna som säkert drömt om ett liv i the fast lane. Med en dröm om glitter, glam och neonljus, och lite så där tillräckligt farligt, så att de känt att de levde ett spännande liv. Men idag står de sorgligt nog neddrogade och försöker bara överleva. Och drömmer kanske om ett bättre liv. Allt medans barnfamiljer och demonstranter äter burgare och pommes frites, och barn ropar att de vill ha en glass och ballonger. Medans andra handlar kläder i stora kedjornas butiker, och köper böcker om kultur, går på matinéteater och spelar schack i kulturhusets lokaler.

Stefan-Lindblad-Sergels-torg_2015

När jag tagit mina två burgare, går över Sergelstorg, plattan, förbi demonstrationen, passerar skådespelerskan som spelade Pippi Långstrump i originalfilmerna och genom entrén, slås jag av hur allting plötsligt förändras. Det blir pop-kulturellt. Det står en äldre man i 60-års åldern med en mantel runt halsen som vore han en superhjälte i kostymbyxa och pikétröja, och det känns alldeles naturligt. Samtidigt som en ung kvinna med svarta platåskor och stor hög frisyr med ett litet dinglande skelett på kanske 10 cm ovanför pannan, säljer sina egna serieböcker. Och världen utanför känns som bortblåst. Lika snabbt som i en vindpust när entrédörren stängs.

Stefan-Lindblad-Seriefestivalen_SPX_Stockholm-Comic-Con_2015

Väl inne på seriefestivalen slås jag efter ett tags vandrande förbi det ena utställarbordet efter det andra, om hur bra tecknare det finns. Det var ett tag sedan jag var förbi Small Press Expo, Seriefestivalen. Och nog fanns det bra tecknare även då. Dock slås jag av en känsla om inte just i år var ett så där lite extra bra år. Där högsta-nivån helt enkelt är på lite högre nivå. Jag kan ha helt fel. Men det är den upplevelsen jag får.

Jag är ju själv yrkesverksam tecknare, illustratör, formgivare av bland annat böcker och loggor, och konstnär, och trivs med att gå omkring och se vad kolleger har gjort. Och vad de är på gång med. Både de som likt mig själv har det till ett heltidsyrke, och de som kanske just kommit igång. Det är inspirerande. Och de allra flesta pratar med mig. De säger hej. De är kommunikativa. Och det blir en del snabba, spontana och intressanta möten. Jag får till och med ett trevligt snabbt möte med Svenska tecknares Jenny Lindahl Persson, verksamhetsledare. Hon kommer ihåg mitt namn. Man kan nästan tro att hon är amerikan. För den som inte vet, amerikaner är ruggigt bra på att komma ihåg namn! Personligen är jag alldeles för dålig på namn, men ansikten – det är min grej.

Lisa Harald, Viktor Engholm, Seriefestivalen, SPX, Comic Con, Stockholm, Sweden

Lisa Harald & Viktor Engholm
Två av de första jag får möjlighet att prata lite serier, förlag och lättläst litteratur med, och se deras egna verk, är Lisa Harald coh Viktor Engholm. Två riktigt trevliga personer att språka med. Lisa Harald visar en bok, en antologi hon finns med, om kvinnlig kärlek mellan kvinnor och sin egen serie – och har ett riktigt snyggt visitkort, med utsökt tecknade bilder. Viktor visar bland annat sin egen serie som han fått publicerat av Argasso förlag. Och då jag själv illustrerat lättläst litteratur för barn & ungdomar så blir det naturligt att jag fångas av hans seriebok.

Lisa Harald hemsida >
Viktor Engholm hemsida >

Laura Lohikoski, Johan Jönsson, Lars Johansson, Seriefestivalen, SPX, Comic Con, Stockholm, Sweden

Laura Lohikoski, Johan Jönsson & Lars Johansson var tre serieskapare jag också mötte på mässan som delade bord. De var lättsamma och trevliga att prata serier med – och vegansk kladdkaka som Laura hade recept & baktips på. Lars J:S “Overman”, Laura L:s “The nerd thats me”, och Johan J:s fantasy, vikingaserie “Jon”. Efter ett antal bord jag passerat slås jag av alla fanzin som finns. Och ska finnnas på en seriemässa. Men jag slås också av hur många som skulle kunna trycka upp mer riktiga böcker. Istället för färgkopior. Att trycka böcker på svenska tryckerier i små upplagor som serieskapare gör, det blir ruskigt dyrt. Men det finns billigare alternativ. Och mångas serier, som Laura Lohikoskis serie, för att bara ta ett exempel, borde få en egen tryckt bok. Även svenska bokförlag trycker ofta utomlands, i länderna runt om sveriges gränser som Polen och baltikum. Och sen har vi ju svenska bokförlags skräck Amazon med sin “Createspace”, som är perfekt för “Self publishing”. POD, Print on demand som det också kallas. Sen har ju alla en budget att hålla sig inom. Inget är ju gratis bara för att det är billigare någon annanstans.

Laura Lohikoski hemsida >
Johan Jönsson hemsida >

Lars Johansson hemsida >

Irma Eriksson, Seriefestivalen, SPX, Comic Con, Stockholm, Sweden

Mycket nära deras bord står min nu vän och serie-illustratörskollega Irma Eriksson från New Jersay, boende i Stockholm. Hon har snygga tryckta böcker och planscher. Ett snyggt bord och lätt för besökare att stanna till och se hennes verk “Imy the comic”. Att gå runt på en mässa med mycket folk och många intryck, tar lätt på krafterna. Det är skönt att bara kunna landa och småprata en stund. Irma bekräftar att hon snart åker över för att delta i Londons Comic Con. Om det inte regnar, utan solen skiner i London, så kommer hon ha en kanontrip till London ComiCon. Avundas resan och upplevelsen. En dag kanske jag får möjlighet att medverka själv.

Theos Ockulta Kuriositeter, Seriefestivalen, SPX, Comic Con, Stockholm, Sweden, Pagina bokförlag

Pagina är ett förlag jag personligen alltid förknippat med databöcker. Därför är det extra roligt att få upptäcka att de nu publicerat sin första seriebok “Theos Ockulta Kuriositeter”. Två glada pågar tänkte jag skriva, och det var det ju. Två glada och tillmötesgående serieskapare, som tillsammans skapat denna seriebok Theos Ockulta kuriositeter. När jag senare går in på hemsidan så ser jag att jag inte har fel – de är glada! Men, men, de är också bra tecknare och har gjort vad som verkar vara en riktigt trevlig serie att dyka ned i. Han inte med att gå igenom serien så mycket på mässan, men gör det om ni själva får tid. Välarbetade serier är alltid roliga att landa i.

Theos hemsida >

 

GASPARD ger ut SISTERS!

Franska serier är tillbaka i sverige – som sig bör. Tack Gaspard för det.
För alla oss som växt upp med belgiska och franska serier, så borde en serie som Sisters vara en rolig och spännande bekantskap, om ni ska köpa en serie till barn och unga. Det är alltid uppfriskande med att få läsa och upptäcka den belgiska och franska serietraditionen. Ja, alla vill teckna manga idag eller fantasy eller superhjältar, men franska serier är något som bland annat påverkat mig ofantligt mycket när jag var liten och sen även som ung tonåring.

Gaspard förlag, Sisters

Alla med självrespekt borde någon gång läst science fiction serien Linda och Valentin. Enligt min egen subjektiva åsikt. Samt Smurfarna, Asterix och Obelix, Lucky Luke, Gaston! och så vidare. Gaspards Sisters för barn och unga kan bli en ny spännande resa.

 

Viktor Jäderholm, Def comic artist, Seriefestivalen, SPX, Comic Con, Stockholm, Sweden

De dövas historia
Innan jag avslutade besöket för dagen, för att cykla hemåt med ett kafebesök för att landa, och arbeta med den här bloggartikeln, svänger jag återigen förbi ett bord jag tidigare inte han med att titta på. Vilken rolig överraskning. Boken om de dövas historia av Viktor Jäderlund har en bra historia att berätta, den om de dövas historia och som är vältecknad. Även Viktor har ett snyggt visitkort. Jag gillar snygg formgivning och snygga visitkort, därav att jag nämner detta nu för andra gången. Det är något fler serieskapare på mässan borde titta närmare på. Jag själv insåg visitkortets betydelse redan som 20-åring när jag missade en försäljning på en oljemålning till en konstsamlare på pendeltåget från konstmässan. Alla tusentals männiksor som åkte in till stan från mässan, gjorde att vi missade varandra. Och därmed en tavelförsäljning. Så ge er själva visitkort folk! Och ha dem alltid till hands. Även om ni kanske bara get bort ett kort om året. Det kan vara just den gången ni behöver det.

Viktor Jäderlund visade sig också vara en intressant person. Det var ett snabbt möte medans fler besökare ville ha hans uppmärksamhet. Tackar för att Viktor fixat en tolk/vän med sig som gjorde att vi snabbt kunde prata med varandra. Jag hade tidigare under dagen lagt märke till ena bokens omslag och tecknarstil och tack för tolkens hjälp!

Genom att bläddra igenom boken fick jag genast lära mig nya saker om de dövas historia. En bok alla borde läsa, även hörande.

Viktor Jäderlund hemsida >

Stefan-Lindblad-Seriefestivalen_SPX_bord_2015

Stefan-Lindblad-Seriefestivalen_SPX_besokare_2015

Stefan-Lindblad-Seriefestivalen_SPX_storseriebok_2015

En bra seriefestival i Stockholm. Roliga möten. Intressanta möten. Ta er dit ni också!

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk formgivare, konstnär
www.stefanlindblad.com
www.canvas.nu

Similar Posts