KKV konstnärernas Kollektivverkstad har kommit till Telestaden i Farsta.

Jag blev själv medlem i (KKV) Konstnärernas kollektivverkstad 2002, när Scandic Infra City hotell i Upplands Väsby, längs med EA:an mot Arlanda, beställde tre konstverk, målningar. De beställdes via inredningsarkitektsfirman ansvarig för inredningen av bland annat hotellets lobby.

Idag hänger de tre målningarna fortfarande i hotellets lobby. Just storleken på målningarna, tidsaspekten och tillverkningen av både målardukar och spännramar, möjliggjordes av att jag som konstnär hade tillgång till KKVs hela verkstads lokaler såsom den tidigare Monumentalverkstan med 5.5 till 11 meter högt i tak, samt träverkstad för att såga och snickra ihop träramarna i större format. Extra stora målardukar beställdes och syddes senare ihop av segelmakeri på Skeppsholmen, Stockholm.

Nu har KKV, konstnärernas Kollektivverkstad har kommit till Telestaden i Farsta. När jag skriver detta har de precis börjat komma igång i sina nya lokaler.

Fotograf Holger Ellgaard, via Wikipedia

Jag hoppas detta leder till något gott. Jag var en gång själv medlem i KKV och arbetade med konst (måleri) i KKVs tidigare lokaler i Sickla, Nacka. Mycket av den offentliga konsten vi ser i vår utomhus- och inomhusmiljöer har skapats i KKVs verkstäder. Det är ekonomiskt fördelaktigt för både beställare och konstnär när lokaler som detta är tillgängliga för konstnärer. Det är även fördelaktigt för konstverkets konstnärliga tillkomst när konstnären får ett lugn, vetandes att verkstäder i form av lokaler och vissa basverktyg såsom sågmaskine brännugnar finns. Sånt som annars endast kommersiella företag har råd att anskaffa.

Problemet är att beställare inte alltid har förståelse – eller respekt inför konstnärens arbetstid och arbetsmaterial samt specifika konstmaterial. Och vill pressa priset så hårt att inte mycket finns kvar att leva på. När man ser på konstnären mer som en passionerad figur mer än en yrkesperson.

KKV är en nycket viktig funktion för konsttillverkning och offentliga utsmyckning.

 

PS. Eftersom som detta är min egen bloggtext och ingen tidning, kan jag tillåta mig en viss egen tillfredsställelse att jag själv fick bidra och hjälpa KKV på mitt eget sätt, när jag blev medlem. När jag blev medlem hade en medlem, konstnär, en egen enkel hemsida och en undersida med lite undermåliga inscannade jpeg bilder – för internet var väldigt nytt runt 2002 – med medlemsansökans blanketter. Inte mycket annat fanns.

Här min bloggtext “KKVs nya hemsida är klar” back in the days, 2005, när den då helt nya var klar. Tidens rusar.

Jag tog därför själv initiativet till att skapa KKVs första genomtänkta hemsida. Och den estetik jag satte från början i hemsidans design, den används fortfarande. Därefter, några år senare fick KKV möjlighet att få en uppdaterad hemsida, gjord av elever från en webb-skola – som skulle spara tid ur rent administration synpunkt, olika funktioner. Jag var fortfarande medlem och var med i att hjälpa KKV i att försöka säkerställa att det blev som vi ville ha den. Idag har även även den gjorts om. Fortfarande med samma designestetik.

Stort grattis till KKV och deras fantastiska nya möjligheter i deras nya fina lokaler i Farsta Telestaden. KKV har kommit långt sen det grundades. Speciellt om man betänker att KKV riskerade att upplösas och läggas ned när det fanns i Sickla, Nacka, i och med att en tidigare ägare av lokalerna ofta höjde hyran, som drog upp kostnaderna väsentligt, och Nacke kommun kom in och räddade situationen. Dock, det man kanske sade just där och då, det hölls inte i sin helhet. Och flytten har nu gått vidare till Farsta. Alla kan förhoppningsvis vara styrkta och glada idag.

Artikel i Mitti: “Farsta blir Nordens konstnav

Som en tidigare medlem kan jag inte annat än skicka ett stort grattis och ett ofantligt stort TACK till KKVs styrelse och medlemmar involverade i hela denna räddning av KKVs framtid och flytt till Farsta. De är värda all tack de kan få. De borde alla och envar få minst en kram av var och varannan medlem.

Tack!

Stefan Lindblad

Konstnär, tidigare medlem i KKV, Illustratör och grafisk designer

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Prenumerera på bloggen via e-post

Sign up to my blog. Easy to subrcibe, and equally easy to sign off!

Similar Posts