| | | | | |

Är du emot prat om miljön och blir arg eller har du ett alternativ till bättre batterier

Diskussioner kan verkligen få en på bra eller sämre fot med andra människor, så vi startar väl med detta: ”Varför är du så jäkla arg? Vad är det du ser som så problematiskt med att göra bättre?”

Miljön, exempelvis är ett utmärkt problematiskt temperamentshöjande ämne. Det får känslorna att kicka in. Och det borde väl inte gått många människor förbi att miljön och naturkatastrofer står för en hel del ”obekvämligheter” det här året, lika mycket som tidigare år. Och i ökande. Vi har en obehaglig framtid framför oss. Eller åtminstone en diskussions-höjande framtid framför oss.

(Du kan läsa det här inlägget på min LinkedIn profil, också: Läs här)

Måste du ha bensin eller diesel i ditt fordon får att känslomässigt må bra? Nej  kan jag svara åt dig. Men du blir likt förbaskad arg och kanske aggressiv om någon vill att du ska sluta använda bensin och diesel.

Det du egentligen vill är att få åka bil, inte bränslet egentligen. Jag vill också åka bil.

Illustrationer Stefan Lindblad. Projekt ”One Drawing Two Storiescc

Å andra sidan jag själv har som människa i en storstads närförort ett riktigt stort behov av bil. Ett fordon som räddat vår hund. Genom att köra ut till naturreservat, där det inte hörs smällare och fyrverkerier – från att slippa blöda i sina tarmar av stress, och slippa dö av stress från fotbollsfans bangers och människors ovilja att sluta med fyrverkerier. För att få vår hund och vårt livspussel att gå ihop. För att om du så vill, för att sköta våra jobb och jag mitt företag och vår hunds livskvalité. Men, det är fullständigt ointressant för dem.

De smäller av lite mer oljud istället, och ler.

Samma människor som använder elbil eller hybridbil eller för den del bensin eller diesel, kan vara just de som skjuter av en adhoc, random, fyrverkeripjäs, eller en eller två bangers utanför occh innanför en fotbollsarena.

Och de ser inga problem framför sig om vad det innebär.

För vår del så påverkar bangers, fyrverkerier så pass mycket att vi måste ha en bil. Ja, vi gillar att köra bil, den tar oss till platser. Men vi måste verkligen ha den för att få vårt liv med jobb och hund att fungera.

Det är därför jag kan bli irriterad på en del miljöförkämpar när de inte kommer med bra alternativ. De lyfter ett viktigt problem, men inga alternativa lösningar. Typ så. Men jag har normala samtal med dem när jag pratar om just detta. Lyfta perspektiven lite. Som normala människor pratar med varandra.

Så, när man vill göra det omöjligt att använda bensin eller diesel, så borde man i min värld även göra något åt allt smällande.

För att köpa en elbil idag innebär en offantlig investering oftast endast de med djupa plånböcker eller stadigt jobb med hög lön har råd med. I motsats till en bensin eller diesel.

Jag behöver inte bensin eller diesel för att må bra. Jag bråkar aldrig över att bensin eller diesel ska bort från våra fordon. Det jag inser dock är att alternativen idag är alldeles för dyra för mig, just nu.

För att lösa ett problem innebär för att lyckas en mycket större action än bara få oss alla köra på batterier.

Vad innebär inte batterierna för människor och miljön idag och i framtiden. Är verkligen elbilsbatterier som vi känner dem idag, den perfekta lösningen – nej.

Kan man göra batterier annorlunda?

Ska alla ladda sin egen bil varje gång, eller ska vi tanka batterier som på en mack istället? Alla använder samma format, designmässigt, även om villa batterier har mer kraft än andra?

Så, istället för att bli så jäkla arg på miljöfrågor, vad kan du se som ett bra alternativ?

Sluta var ett problem som en gammal sur gubbe i hörn. Gör något positivt istället.

Stefan Lindblad

Illustratör, tecknare

Similar Posts