När ni behöver en teknisk illustration, ord från en illustratör

Vektorillustration. Uppdragsgivare: Multicom security Illustration av Stefan Lindblad CorelDRAW X7

Tekniska illustrationer, produktbilder, manual illustration, teckningar, IKEA bilder… ja, det kan heta vad som helst faktiskt. Ett av de mer explosiva namnen är väl just det som kallas för Explosive illustration. Så, eftersom jag är illustratör och tecknare som också gör design, form och grafik, låt mig berätta lite mer. Och föreställ er gärna hur just ni och ert företag behöver hjälp med de bilder, och form, i den här genren som ni behöver.

Det finns en uppsjö med exempel då en teknisk illustration kan behövas. Ta exempelvis när ni köper en produkt på IKEA eller ett par Sony hörlurar. Kanske en ny dator och så vidare. Ni köper en produkt, öppnar förpackningen, och där finns den. Den där manualen i form av bok eller vikfolder, eller garantibladet, som visar vad som gäller med just er produkt. Eller hur ni helt enkelt får produktens röda lilla lampa att börja blinka. Eller hur ni sätter ihop den nyinhandlade möbeln från låt säga IKEA. Det är då ni tar fram exempelvis er manual beskrivning, produktbladet, vikfoldern med de där manual illustrationer.

De kan tecknas och formges med en enkel teknad linje. Exempelvis bara svarta teckningar mot vit bakgrund. Eller en svartvit tekning, illustration med olika gråskalor eller high ligts. Eller allt på en gång.

A Handy200M: Recorder. Front. Mikrofon med korgväv-textur. ”Handy Recorder H2”. Illustration, teknisk ritning, beskrivande bild. 2D illustration, CorelDRAW X7 Manual illustration ”manufacturing drawings” av Stefan Lindblad

Man kan också teckna dessa tekniska illustrationer väldigt stilfullt. Så det känns som mode och stil och ger en specifik känsla och atmosfär, samtidigt som de är där för att hjälpa till. Eller high-tech för att ge en bra teknisk förståelse för en teknisk produkt fungerar eller sätts ihop.

llustrationer till AKLA. First Aid Burn Gel, Burn Free. Fyra instruktions, manual illustrationer, 2D vektor.

 

Tekniska illustrationer kan vara mycket komplicerade saker att teckna, illustrera, och görs ofta med fördel digitalt i exempelvis program som CorelDRAW, Corel Designer, Auto CAD eller varför inte Adobe Illustrator. De kan också vara enklare. Det som dock är meningen med dessa illustrationer är att göra det så begripligt och förståeligt som möjligt för den som ska titta på manualen, produktbeskrivningen i katalogen och broschyren som medföljer produkten de köpt. Personligen fokuserar jag på att skapa 2D vektorillustrationer och gärna i perspektiv. Så att det kan upplevas 3D om så vill. Medans andra kanske arbetar uteslutande med 3D och de 3D-anpassade programmen. Sen finns det igen de som gör tekniska bilder för hand. De bilder jag gjort, som ni ser ihop med denna artikel är gjorda som 2D vektor.

Illustration av Stefan Lindblad. 2D vektorillustration. SONY hörlurar. 2015

Det är just detta som är konsten – synligt och begripligt. Och om man dessutom gör bilderna attraktiva, så gör man det av två skäl. Ett för att just attraktiva bilder gör det mer lustfyllt för användaren att de fakto ta upp produktbeskrivningen, manualen och göra rätt på en gång när de ska skruva ihop den nya gungstolen. Inte roligt om en skruv kommer fel och de faller ned i farten när de gungar. Och två, självfallet göra det begripligt för användaren som får bilden, papperet i sin hand eller skärm. Guida dem rätt.

Exempelvis kan man dra användarens uppmärksamhet till extra viktiga funktioner. Förtydliga på olika sätt och vis. Ett så kallat ”Fisheye” kan lösa både det ena och det andra. Fisheye fungerar som en närbild, utsnitt av en detalj. Som ett zoomverktyg, förstorningsglas. Färger kan användas med fördel för att ytterligare förstärka både upplevelse och uppmärksamhet.

Att fokusera på vad kunden, användaren redan vet, och vill veta mer om, bör i slutändan alltid vara i fokus när man skapar en teknisk illustration.

Om ni är i behov av en teknisk illustration, kontakta mig gärna så kanske vi kan komma fram till en bra lösning för ert behov.

Stefan Lindblad
Illustratör & grafisk designer
www.stefanlindblad.com

http://canvas.nu/tekniskaillustrationer/

http://canvas.nu/infografik/index.html

Similar Posts