Färghantering, CorelDRAW tryck & webb, PRINT 2013 Kista, 5-7 februari

Färg är sexigt. Färg är viktigt.
Colour Mangement, färghantering är en viktig del i all bildframställning vare sig det är tryck, webb eller som konstnär och illustratör som arbetar analogt och traditionellt. Färg går inte att komma ifrån.

På PRINT 2013 i Kista, Stockholm 5 – 7 februari kommer det talas färg och en hel del tryck minst sagt. Det kommer hållas flertalet seminarier om färghantering, färgstyrning och allt vad man vill kalla det. På engelska kallat Color Management, ja det kan till och med stavas Colour Management med ett U. som “Frasier” kanske skulle sagt.

print2013

Det kommer hållas en del seminarier i ämnet som jag förstått på PRINT 2013 programet. I dagsläget vet jag inte om Corels CorelDRAW Graphics Suite med Corel PHOTO-PAINT (Photoshops motsvarighet) samt Corel PAINTER, kommer nämnas. Vilket är lite underligt kan tyckas. Batteri Kommunikation som håller i utbildningar och seminarier på Print 2013 är å andra sidan lite väl Adobe orienterade å andra sidan…

I mitt arbete som illustratör, grafisk formgivare och därmed även gör originaljobb använder jag uteslutande CorelDRAW Graphics Suite, idag version X6 där CorelDRAW & PHOTO-PAINT ingår, samt Corel PAINTER.

CorelDRAW Graphics Suite X6, Stefan Lindblad illustration vektorisering

I och med förra versionen X5 gick CorelDRAW Graphics Suite igenom en fullständig och från grunden, omgörning av färghanteringen. Inget är som det tidigare var. Och i och med senaste versionen X6 fortsätter Corel leverera det som troligen är marknadens enda grafiska program som är helt ICC Complient.  Det vill inte säga lite det. Och som beta testare av programmet fick jag first hand uppleva vilket fantastiskt arbete som lades ned. Och hur det nu inte står någon konkurrent efter, och mycket möjligt passerat konkurrenterna. Och hur de fortsätter utveckla och förbättre det som numer finns. En mindre revolution helt enkelt.

Obs!
Ladda ned lagligt och gratis Corels färghanterings gude för version X5 >>, som är applicerbar med X6. SKriven av Gennady Petrov, Senior Software devloper at Corel Corporation (Senior programutvecklare). Han ledde översynen av färghanteringens arkitektur till CorelDRAW Graphics Suite X5.

De basala och viktiga dialoger och inställningar därtill kan påminna om hur andra grafiska program har saker upplagt. Vilket gör det ganska enkelt och smidigt att gå från det ena programmet till det andra. Samtidigt är det flertalet helt unika för Corel underbara färgverktyg i form av själva färghanteringen: verktyg för skapande, färgpaletter, styles, Color Proofing, Dokument Paletter och jag vet inte var jag ska börja och sluta egentligen.
Jo, jag gillar CorelDRAW Graphics Suite 😉

Färghantering är inte bara något som tryckerier arbetar med, och i CorelDRAW och Corel PHOTO-PAINT finns allt det de behöver, och med ett riktigt användarvänligt arbetsflöde. Utan färg är också något en illustratör, konstnär, designer och grafisk formgivare arbetar med varje dag de sitter vid sin dator och producerar. Och för dessa alla yrkesgrupper finns det mer än väl verktyg för alla.

Om du inte hört talats om CorelDRAW och företaget COREL tidigare, här lite intressant snabb genomgång på Corels blog på www.coreldraw.com >

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk formgivare
www.canvas.nu

Similar Posts