Boktips, The Creative Digital Darkroom

Det finns inte så många böcker skrivna om fotografi som använder Corel Photo-Paint X4, som ett program att använda när man arbetar med fotografier, som i vore det ett digitalt mörkrum. Detta å andra sidan betyder inte att du inte kan  använda en bok, i detta fall boken ”The Creative Digital Darkroom”, som en referens bok, även om det säger sig använda Photoshop som program. Photoshop är mer känt, och eftersom bokförlag tänker pengar först, och bokens författare/ fotografer använder PS, så är det PS. Men eftersom Corel PHOTO-PAINT X4 och Photoshop fortfarande har i princip samma verktyg, så är det helt okey att lära sig från den här boken. Ton kurva är Ton kurva och Nivåer i PS kallas Contrast Enhancement (engelska versionen) i Photo-Paint X4. Min flickvän Mia köpte den här boken, hon använder PS CS3 och jag använder PPX4, och den är lika bra för oss båda. Allt detta sagt för att verktyg är bara verktyg. En hammare är alltid en hammare. Oavsett vad den kallas runt om i världen.

Vad jag tycker är bra är att författarna/ fotograferna Katrin Eismann & Sean Duggan verkar ha lyckats, när de säger att detta är en bok om digital fotografering, om att arbeta med bilder digitalt och inte om Photoshop. Och det är bra. Det är det som gör att den här boken fungerar.

Boken kan bland platser finns på Bokus>>, och på O’Reilly Publishings webbsida>>
ISBN 9780596100476

Stefan Lindblad
Illustratör & konstnär

Similar Posts

7 Comments

  1. Fin blogg :D!!
    Vad tycker du om mina photoshop bilder? Lämna gärna en kommentar om du skulle gilla de.
    Haft en skön kväll?

  2. Hej Camilla!

    Nu hann jag tyvärr inte titta igenom så mycket på din sida, och ska nu iväg med min sambo/flickvän, och jag hittade inte så mycket photoshop bilder, men om du vill lära dig mer om hur du kan jobba i just programmet Photoshop, eller för den delen samma program som jag jobbar i , Corel Photo-Paint X4, så kan jag rekomendera dessa tre webbsidor. Alla riktigt bra.

    http://www.coreldraw.com
    (CorelDRAW & Photo-Paint community, mycket bra sida)

    http://www.psdtuts.com/
    (Photoshop)

    http://www.moderskeppet.se/
    (Photoshop)

    Det verkar på sida som att gillar att fotografera, och då använder Photoshop för bildredigering. Boken jag rekomenderade är en bra bok, som inte bara säger ”Gör så här i Photoshop”, utan även talar om fotografering ur ett vidare perspektiv. Rekomenderas till de som fototgraferar.

    Försök att se bilder mer i att göra en bra bild, än i ”photoshop bild”. Photoshop och Photo-Paint eller Photoimpact som du också nämnde, är verktyg. Du är den som gör bilden. Det är du som ”berättar” bildens historia, vare sig det är en liten obetydlig sten på gatan eller något till synes större. Inte photoshop. Med Photoshop eller Photo-Paint X4 som ett verktyg kan du sen arbeta vidare med bilden och göra den ännu bättre, skapa något mer än bara den lilla stenen på marken. Men utgå från att först göra en bra bild, och sen ”vad kan jag göra med den här” eller ”det här tänker jag göra med den här”.

    Ha kul!

    Stefan Lindblad
    illustratör & konstnär

  3. Hej igen Camilla!

    Nu har jag tittat på dina photoshopbilder igen. Gick igenom min egen blog och såg frågan från dig om jag kunde titta på dina photshopbilder och ge kommentarer.

    Först, det ÄR kul och det är bra att testa de olika effekterna som man kan använda i program som Photoshop och Photo-Paint (som jag använder. Min sambo använder photoshop). Men det är bra att ibland gå ifrån de mest synligt effektrika effekterna om man så säger.

    Bland alla bra verktyg som finns i både photoshop och photo-paint är på något sätt Tone Curve (tonkurva) bland de mest användbara samt de olika photo filter (fotofilter) och blandninglager. (Lens objects och Merge Mode som det heter i Corel Photo-Paint.)

    Testa att arbeta med foton du tagit som inte är ”kompisbilder”. Prova för tränings skull att använda stads och naturbilder. Och bilder på människor, exempelvis porträtt, där du kan använda exempelvis tonekurva (tone curve) för att fånga kontrasten och spelet mellan ljus och mörker. Det skulle dina bilder vinna på.

    Boken som jag skriver om här i min blogpost är en helt utmärkt bok. Jag rekomenderar den verkligen.

    Sen kan jag rekomendera gamla fotoböcker med fotografier, akademibokhandeln har en hel del bra böcker på regeringsgatan i stockholm. Och antikvariat självfallet. Vissa bättre än andra.

    Ta en av dina egna bilder och försök arbeta fram liknande stämningar. Och börja enklet. Sen gå vidare med de häftiga effekterna. Men börja från scratch.

    Kanske du kan ta portättbilder av dina kompisar eller bilder av människor på kafé. Försök även fota från lite olika vinklar. Inte bara rakt framifrån utan kanske snett nedifrån. Kanske ställa kameran på kafébordet och bara trycka av av en bild. Det kan bli en hel del spännande bilder på det sättet.

    Lycka till med fotandet. Det är roligt att fota och genom att göra det ofta så övas ens bildseende upp. Även för en illustratör som mig själv. Jag ser på min sambo Mia hur hon också fotar från olika vinklar. Marknivå, bordsnivå, vanliga vinklar, ovanifrån. Från sidan ja från överallt.

    Hälsningar
    Stefan

  4. Hej!

    Jag har den men kommer inte sälja den, den är alldeles för bra. Dessutom är det min sambos exemplar. Men den finns att få tag i antingen direkt via huvudförlagets hemsida eller Bokus i sverige. Det ser ut som att det är olika utgåvor men med samma innehåll. Den på Bokus verkar fått nytt omslag.

    Jag länkade i och för sig till köpställena i min blogpost ovan på slutet, men här är dem igen 😉

    http://www.bokus.com/b/9780596100476.html?pt=search_result

    http://oreilly.com/catalog/9780596100476/

    All de som använder Photoshop borde egentligen även köpa CorelDRAW om så bara för boken som programmet ingår i, aningen dyr då kanske 😉 6-7000, men det är för att en mycket erfaren och kompetent tryckare i USA, David Millisock, har skrivit ett kapitel om färghantering, Colour Management. Han har själv sedan gett ut en längre bok i PDF format. Utifrån färghanteringen i CorelDRAW Graphics Suite X5 i och för sig men fungerar för andra program säkert också. Han använder både CorelDRAW och alla adobe program dagligen självfallet.

    Kan köpas här direkt från hans webbsida http://www.graphictechnology.com/

    Lycka till.

    Stefan Lindblad

Comments are closed.