Canon skapar inga riktiga 64 bitars skanner drivrutiner – troligtvis bryr de sig inte

Edit! 2013-01-05
OBSERVERA!

Första gången jag skrev detta inlägg, januari 2012, så upptäckte jag brister i drivrutiner från Canon. De gick ut med att en scanner jag köpt var 64 bitars kompatibel, vilket den inte riktigt var. Här lite ny uppdaterad info.

Med NYA uppdateringen ”Update 1″ så har COREL uppdaterat och gjort direktskanning möjlig igen i CorelDRAW och Corel PHOTO-PAINT, via WIA. Problemet uppstod där scanners utan 64 bits drivrutiner inte fungerade att skanna direkt med. Det var INTE Corels fel utan brister i scannerföretags drivrutiner till scannrar som felaktigt påståtts ha 64bits drivrutiner. Så om ni sitter med exempelvis en ouppdaterad programversion, uppdatera!

Uppdatera er CorelDRAW Graphics Suite X6 License till X6.1 gratis.
Klicka här > http://www.corel.com/corel/pages/index.jsp?pgid=800161&ppid=5000008

———————————-

 

Om du har funderat på att köpa en ny skanner från exempelvis Canon, som hävdar i sin reklam och på sina supportsidor att det finns Windows 7, 64 bitars drivrutin till din skanner – tyvärr är det inte alltid med sanningen överensstämmande. Många gånger är det rent ut sagt lögn och struntprat. Varför?.

Om du har en 64 bitars dator med Windows 7, 64 bit, (mycket vanligt i dessa dagar) kommer du inte kunna scanna något direkt via ditt 64 bitars datorprogram, helt enkelt för att Canon inte gjort någon ansträngning till att skapa en TWAIN 64 bitars drivrutin. Endast 32-bitars. Kom ihåg, det är TWAIN vi pratar om.

Du ser detta tydligt om du installerar din Canon scanners drivrutiner/DVD. Sen går till C: / Windows / Twain. Den mapp du ser kommer det troligtvis bara stå “Twain 32” på eller något liknande. Skulle det stå “TWAIN 64” så kan du ha tur.

Canon har löst detta, anser de själva genom att kräva av dig att du använder Canons eget scanner-programvara MP Navigator för just 64 program bitars dator. Från MP Navigator kan du ställa in skannern för att öppna bilderna i dator programmet, vilket inte är samma sak. Det är inte världsomstörtande på något vis, men MP Navigator i mina ögon är inte lika användarvänligt som TWAIN-programvaran som öppnas direkt via datorprogrammet.

 
Och om du scannar mycket vid olika tillfällen, som exempelvis bilder eller kvitton, då ser du snabt skillnaden. Speciellt om du dessutom använder din scanner-skrivare-dator kombinerat.

Problemet som uppstår är att många endast kommer beskylla sina framtida datorprogram när det istället troligtvis ligger hos företag som tillverkar scanners.

Detta är mycket irriterande om du är van vid att använda TWAIN för skanning direkt via ditt datorprogram. Det finns många programtillverkare som antagligen får skulden, eller kommer att falskeligen beskyllas för detta problem såsom Microsoft, Apple, Adobe, GIMP, Corel, Autodesk osv., när det är företag som Canons och deras utvecklingsteam som inte gör sitt jobb i min mening. Varför Canon agerar på detta sätt vet jag inte, men jag skulle satsa mina pengar på lathet helt enkelt.

Jag skulle inte bli förvånad om andra skannertillverkare som HP, Epson mm gör samma misstag som Canon, men jag har bara en Canon scanner så jag har inte kunnat testa.

Idag kanske du sitter med en Windows 7 64 bitar eller Windows 8 med 64 bitars beta eller Apple Mac OS 64 bit, på din 64 bitars dator – men du använder ett 32 bitars program. Den dag du dessutom använder 64 bitars program då ser du en skillnad.

Stefan Lindblad

www.canvas.nu

Illustration, grafisk design & layout.

Similar Posts