Intervjuserien: Joachim Wernersson grundare av HeyWork
I min intervjuserie har jag intervjuat människor från olika länder inom samma bransch som jag; illustration och design. Idag möter jag en företagare som gör något helt annat: möt Joachim Wernersson, grundare av HeyWork.
Text & bild, illustration: Stefan Lindblad
Företaget HeyWork, grundat av Joachim Wernersson, slog an en sträng hos mig. Det är något genuint trevligt, mysigt och nästan revolutionärt över det hela. När jag själv startade mitt frilansande och registrerade mitt företag, trodde de flesta att jag var student där jag satt med skissblock och pennor. Det är verkligen annorlunda mot idag. Nu befolkas ställen som Espresso House, Waynes Coffee, Starbucks och independent kaféer, av allt från tonåringar och studenter, till illustratörer, turister, designers, författare, löst affärsfolk och entreprenörer. Ofta med Laptops, ipads, smartphones. Och kundmöten är inte ovanliga på stadens kaféer. Joachim och HeyWork hyr ut arbetsplatser i folks lägenheter.
Joachim tar en smoothie och en gul halstablett. Själv tar jag en bryggkaffe med lite mjölk och en Chocolate Chip Cookie. Vi sitter i hörnet på fiket, i två sköna läderfåtöljer.
Stefan Lindblad
Hej Joachim, tack för att du tog dit tid att sitta ned en stund. Vi sitter på ett fik på stan, Espresso House i biljetthallen i Hötorgets tunnelbanestation, 10 meter från spärrarna. En arbetsmiljö jag som frilansare med eget företag är mycket van vid, att jobba och fika samtidigt. Det är ljud av kaffekvarnar och espressomaskiner i bakgrunden. Dofter av bullar och ibland lite för hög musik. I vårt fall även lite ljud av människor som kommer och går precis utanför till och från tunnelbanan. På väg någonstans.
Med ditt företag HeyWork företags tjänster så har du lagt till en dimension till, för frilansare och entreprenörer: hyra arbetsplats i människors privata hem. Jag gillar verkligen idén, samtidigt är den ju nästan lite crazy egentligen. Underbart!
Hur kom du på idén med att hyra ut arbetsplatser i andra människors hem?
Joachim Wernersson
Jag flyttade till USA för 3 år sen. Det var brytpunkten för när jag kände att jag ville gå all-in, och starta företag. Jag fick CSN pengar och upptäckte att det gav mig möjligheten att gå på föreläsningar på kvällarna, och jobba med företagsidéer på dagtid, utan oro för hyran. Det gick kanske två veckor, då jag upptäckte att det var ganska tufft att sitta helt själv. Det var inspirerande, men ensamheten gjorde det tufft. Då provade jag med att sitta på kaféer i området i LA där jag bodde. Men det var ändå inte helt optimalt. Det var lite störande miljö, och jag satt inte så bekvämt. Då upptäckte jag något som kallades Coworking space.
Stefan
Vad är ett Coworking Space?
Joachim W
Coworking space kan vara en stor kontorslokal, där alla som går dit är independants. Alla har sitt eget. Betalar ett medlemskap. Och istället för att alla har egna lokaler, delar man arbetsplats med andra i ett kontorslandskap. Men prismässigt var det inte ens i närheten av hur vårt HeyWork fungerar. Coworking medlemskapet kostade ungefär 4000 kronor, och det är ju en hel del. Speciellt om man är nystartad företagare och kanske inte har så mycket omsättning och inkomster. Speciellt om man inte vet om man egentligen har en produkt man tjänar några pengar på. Och jag kände att jag själv kanske kunde lägga max 1000 kronor i månaden. För annars skulle jag inte haft råd att äta och leva. Och då kände jag att just det här är det sämsta med att driva företag, i en tidig fas. Jag kan tänka mig att äta och bo billigt, men just ensamheten var det tuffaste av allt. Sen något år senare, på besök i USA, upptäckte jag en lösning där folk hyrde ut sitt boenden. Det var i praktiken ett kollektiv där man var tvungen att bo och arbeta tillsammans.
Då slog det mig att om man kunde ta bort boende kravet ur ekvationen skulle det vara ett utmärkt sätt att utnyttja lokaler som står tomma – det vill säga folks lägenheter som stod tomma dagtid. Det slog det mig att det då borde kunna gå att komma ned till de prisnivåer som jag hade råd med. Och jag kände direkt att om någon hade byggt upp något sånt, så skulle jag varit första personen på deras sajt. Kände direkt att detta var det jag själv behövde. Efter en del letande på Google och andra söknings-sätt fann jag ingen som erbjöd just den lösningen. Det blev mitt Eureka moment. Det kändes som det var mitt kall att få bygga upp det här.
Så gick det till.
Stefan
Spännande, Och när var det här?
Joachim W.
Augusti förra året (2016)
Stefan
Rätt fantastiskt egentligen, att det var i Augusti. Det är 9 månader sen. Jag gick in på er hemsida, och det ser riktigt etablerat ut redan. När du satte igång ditt företag, och du fått din idé, var det något du kände du att du behövde för att komma igång. Vad upplevde du som problem som snabbt behövde lösas? Det är ju inte alltid det ekonomiska som är står i vägen.
Joachim W.
Jag kände direkt att jag behövde en plattform för det här konceptet. Och i efterhand har jag känt att jag säkert hade kunnat starta med i princip en enkel Facebook sida. Min första tanke var ändå att först skaffa en hemsida. I förlängningen kanske man vill ha en app. Om jag hade valt en Facebook sida i starten så hade det varit igång på 5 minuter. Nu blev det flera dagar, veckor. Så om jag skulle ge något tips till andra nystartade entreprenörer skulle jag fråga: behöver du en app eller ens en hemsida. Kanske inte. Prova och se om behovet finns. Då kanske det räcker med en enkel Facebooksida. Då får man ett omedelbart ”My Hair is on Fire” moment. Är behovet omedelbart. Då kanske de först tycker att Facebook räcker till att börja med. Sedan kommer hemsidan, och i förlängningen kanske en App.
Stefan
Men om du föreställer dig att du inte skaffar en hemsida initialt, och bara fokuserar på en Facebooksida, hur tänker du runt att folk kanske inte skulle se det lika seriöst, som låt säga en hemsida? Att gömma sig bakom en Facebook profil är ganska enkelt.
Joachim W.
Och en email adress är ganska enkelt att gömma sig bakom också.
Ja, det där är ju en balansgång. Jag menar inte att det hade räckt med en Facebooksida endast. I och med mitt att mitt företags koncept handlar om att skapa ett nytt beteende, att hyra arbetsplats i andra människors hem, så krävs för seriositeten ändå en hemsida. Så att det ser representabelt ut.
Stefan
Att starta en firma rent teoretiskt är ju ganska smärtfritt och enkelt. Man registrerar sitt företag, och sen är det bara att köra. I teorin. Men i praktiken tillkommer flera parametrar. När ditt företag var igång, vad tycker du var den första problematik att lösa för att komma igång på allvar?
Joachim W
Att man som värd, uthyrare av sitt boende som en arbetsplats för andra, snabbt och enkelt ska kunna lägga upp sin lägenhet, och sen tjäna pengar på det. Och den andra delen göra det enkelt för alla de olika frilansare och entreprenörer som sökte en arbetsplats. Och att matcha ihop dem. Så länge jag åtminstone hade fått igång den delen, var jag igång med företaget och tjänsten. Med plattformen igång kunde jag rent manuellt fokusera på att få tag i intresserade. Ordna med texter, bilder, skapa annonser och så vidare.
Stefan
Sitter du också och jobbar i dessa lägenheter idag?
Joachim W
Jag tror att det finns något roligt och lärorikt i att sitta på olika ställen. Men jag gör det också för att lära mig om vår egen tjänst. Det finns saker som är svåra att upptäcka om man inte använder tjänsten. Som att det inte fanns en portkod på vissa ställen tex. Och hur man gör med nyckelöverlämning.
Stefan
Hur fungerar det idag, kan man hyra en dag eller bara veckovis?
Joachim W.
Bara veckovis. Det är många som efterfrågar att bara sitta en dag eller två. Men nej. Det är även av respekt för våra värdar, som hyr ut. Det är mycket rutiner och praktiska saker man måste gå igenom, så om någon bara vill sitta en dag, då är det inte värt allt arbete för värdarna, som då kanske tjänar kaffepengar i förhållande till all tid de lägger ned för endast en dag. Vi tror inte att folk skulle vilja hyra ut då.
Men det är inte bara ur rent ekonomiska aspekter jag valt detta upplägg. Skälet till att jag bestämde från början att det är minst en vecka som gäller, är för att har du suttit en vecka, är det mer troligt att du kommit in i sammanhanget. Du har lärt känna de andra som sitter där och jobbar. Och då är det mer troligt att du vill använda detta över tid. Att det blir en del av din rutin och arbetsvardag. Men om du väljer bara en dag, så blir det kanske en rolig inspirerande dag men inte mycket mer.
Men HeyWork handlar inte om det. Det handlar om att det finns ett problem med att folk sitter ensamma och jobbar i tidig fas i sitt företagande för att man inte har råd med något annat. Lösningen är inte att du går en dag i kvartalet och sitter med andra. Lösningen är istället att du går dit. Det kanske är lite spänt första dagen. Andra dagen är det lite bättre. Tredje dagen har ni börjat ha lite värde av varandra. Fjärde dagen är ni kanske vänner. Och när arbetsveckan är slut, kanske man kommer överens om att sitta tillsammans på samma eller annat ledigt ställe veckan därefter. Då har du mer skapat en vana och ett nytt beteende. Istället för en kul endagsgrej som bara poppade upp. På det sättet hjälper vi folk in i ett nytt beteende.
Stefan
Förståeligt, och det finns andra lösningar där man kan komma och sitta en dag i taget redan.
Det sociala är en viktig del, som jag själv upplevt efter att frilansat länge. Haft egna lokaler och vid ett tillfälle hyrt in mig där andra sitter några år. Just det sociala att få träffa andra människor är viktigt.
Joachim W.
Du nämner själv vikten av det sociala. När jag startade HeyWork utgick jag från mig själv. Jag var nystartad, hade ingen omsättning och därmed inte råd med ett eget kontor. Det blev att jag satt hemma för det mesta. Eller på caféer emellanåt. Men jag insåg ganska snabbt att caféer är inte speciellt sociala dom heller. Visst det är andra människor där men dom pratade jag ju knappast med. Jag hade lika gärna kunnat sätta upp skärmar med människor runtomkring mig. Det hade varit ungefär lika interaktivt.
Det som är bättre med vår HeyWork lösning är att folk är sociala och interagerar på riktigt. Det finns ingen social stigma att börja prata med andra.
Stefan
Det har du rätt i. Men hur blir det med disciplinen när man sitter och jobbar som ni gör.
Joachim W.
Det är en av de riktigt intressanta frågorna. Som jag också tidigt försöker adressera. Första dagen tror jag det blir ganska mycket prat. Så det blir kanske inte den mest produktiva dagen. Dag två börjar produktiviteten trappas upp. Men tanken är ju att vi alla sitter där för att vi har en drivkraft och vill bli framgångsrika med det vi håller på med. Vi är där för att jobba, men på ett roligare och socialare sätt. Det är helt okey att sitta med hörlurar. Men jag tror att ett av de största värdena med att sitta och jobba i lägenhet på det här sättet, är att man fångas upp av ett momentum och dras med av andras energi som en slipstream bakom en bil.
Det finns andra sammanhang som handlar om att nätverka, som meetup och såna saker. Men genom att sitta i en HeyWork lägenhet tror vi att du ökar dina möjligheter att lyckas. Du har större chans att få ut din potential om du sitter med andra människor med samma ambition och driv.
Stefan
Jag känner igen mig i vad du säger. Jag satt en senvår och sommar i Nacka Sickla, i kaféet nära biblioteket. Den långsammaste perioden för min bransch. Kunder drar på semester och ingen vill egentligen boka möten. Bredvid satt en day trader som startat eget. Hans skärmar snurrade av valutor, aktier, optioner i realtid. Vi fann varandra där den sommaren. Jag drogs med av hans säljande och köpande. Hans vinster, förluster och driv. Det fick mig att ringa ännu mer, och boka kundmöten. Mycket inspirerande. Vi fick båda ut något av sitta där och peppa varandra. Sen en dag kom ägaren av fiket och tyckte att jag satt lite för länge, trots att flera bord var tomma, hade köpt fika, bullar och lunch de två tre timmar jag satt där. Så jag drog.
Själv känner jag inte att jag skulle vilja sitta med bara illustratörer, om jag hyrde en arbetsplats i en av era lägenheter. Har ni tänkt på erbjuda matchade grupper. Där människor och företag med helt olika erfarenheter ur livet får sitta med varandra?
Joachim W.
Stefan
Är det något du lagt märke till under den här tiden, som står ut lite grand. Något du kanske inte tänkte på initialt?
Joachim W
Det jag har lagt märke till är att det finns så många människor som vill att det här konceptet ska fungera. Det finns människor som sagt att de till och med kunnat hyra ut, utan att tänka på att tjäna på det, bara för att de vill att det ska fungera. De kunde tänka sig att vänta på sina pengar för uthyrningen. De tycker helt enkelt så mycket om idén. Och delar på sociala medier. Jag trodde först att folk bara skulle se till sina egna intressen och tjäna pengar. Och så är inte alltid fallet.
Stefan
Joachim, vilket roligt möte! Tack för att du tog dig tid. Och för att inte ta upp din tid för mycket idag, och vi båda behöver jobba trots allt. Den här intervjun ingår i min intervjuserie på min blogg som du vet. Och det jag alltid frågar de som intervjuas är: Vad tar du till frukost? Kaffe eller te?
Joachim W.
Jag äter bara havregrynsgröt till frukost. Dricker aldrig kaffe. Kanske jag en dag börjar dricka kaffe. Tror inte jag kommer lyckas stå emot i framtiden. Det är många som försökt sälja in det till mig. Men just nu är det inget kaffe.
Stefan Lindblad
Illustratör, designer