Böcker-Books | Uncategorized Gott & Blandat

Inspirerande möten på Litteraturmässan, kulturhuset i Stockholm

 

På förmiddagen plingade det till i min nya Huawei P10, min Instagram app: “snart börjar det! “. Det var Lena Andersson, förläggare på Berghs Förlag, som lade upp en bild på Berghs förlags Instagram. Från kulturhuset där mässan hölls i dagarna två, 5-6 maj. Jag drog dit!

 

Berghs förlag, Lena Andersson, Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad
Lena Andersson, förlagschef Berghs förlag, och basist i Syster Diesel

 Väl där mötte jag upp med Lena vid Berghs förlags bord, författare Bengt Engholm som också var där visade sig vara en trevlig bekantskap. Samtalet gick snabbt från hej, till CorelDraw, öl, rockstjärnan Lena, som även är basist i bandet Syster Diesel, litteratur, böcker, bokomslag, nya bokutgivningar och hur jag såg en fiktiv bild framför oss, där Lena som rockstjärna trashar hotellsviten i en småstads hotellrum, och slänger ut TV:n genom fönstret. Som det anstår en rockstjärna. Bara för att. Men som Bengt sade, det går ju inte med en platt TV. Jag föreslog att vi transporterade dit en 42 tums TV som Lena kunde få slänga ut genom hotellfönstret. Så det blev lite rock och stil på det hela. Tillbaka till böcker och verkligheten: årets böcker Berghs förlag visade upp såg spännande ut. Tänkte hur spännande den sommar kan bli, för de barn som får drömma sig bort en sommar med en av de böckerna omgivna av naturens magiska ljud.

 

Tidningen 00-tal Litteraturmässan, , Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

Litteraturmässan började dock först med ett trevligt möte på magasinet 10 TALs bord. Där stod Linnea från redaktionen. Utgivaren Madeleine var inte där själv. Alla tidningsomslag var lika snygga som alltid. Det är en riktigt snygg och bra tidning helt enkelt. 1995 frågade magasinets redaktion, som då kallades 00 Tal, om jag kunde måla en oljemålning i deras utställningsmonter på Stockholms Konstmässa i Sollentuna. Javisst sade jag. Kort därefter stod jag och målade en oljemålning LIVE. Allt medans besökare kommenterade min målning som om jag inte ens var där. Speciell upplevelse det där. Jag missade att komma med på TV. Precis när jag anlände för att börja måla gick nyhetsteamet från SVT därifrån. De missade att jag började måla. Det hade säkert gjort sig bra på TV. Det blev en notis i tidningen 00-Tal i alla fall.

 

Anders Lundberg, Peqoud Bokförlag, Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

Bok med ett alltid lika aktuellt ämne, depression, och snyggt drömskt dramatiskt omslag, med författaren på plats. Alltid trevligt att få möjlighet att få prata med författaren till boken, och självupplevda berättelse: “Storm i den pelare som bär”, författare Anders Lundberg, Peqoud Press. Värt att stanna till inför i bokhandeln, om ni är ute efter en viktig bok. Som recensionen beskriver en bok som kräver sin läsares känslomässiga uthållighet.
1995 gick Kary H. Lasch bort. En av Sveriges viktigaste fotografer. Som jag lärde känna och blev god vän med. Trots vår åldersskillnad. Han var från Prag. Slog sönder en fiol när hans fiolläraren slog till honom för sista gången, när Kary spelat fel. Enligt Kary hade han sagt: ”slå en gång till och jag går”. Han spelade alltid klassisk musik i sin studio på vinden på Östermalm.

Kary blev kvar i Sverige. När han 1939 var på turistresa i Stockholm inte kunde återvända till Tjeckoslovakien och Prag: Nazi Tysklands arméer hade invaderat hans land.

Aspekt förlag, Litteraturmässan, , Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

Bokförlaget Aspekt ger ut Tjeckisk litteratur, flera med illustrationer, översatta till svenska. På seriemässan förra året gjorde jag en lika trevlig bekantskap med tjeckisk serielitteratur. Aspekt förlag ger ut intressant litteratur och med utsökta bokomslag. Tjeckisk litteratur har alltid haft sin plats i Sverige. Sök efter deras böcker, ett besök till deras webbsida, ett köp av en bok, det kommer ger er en inspirerande läsupplevelse i sommar.

 

Strosade vidare bland borden, som en upptäcktsresande fram till Carlsson Bokförlag, hörn med utmärkt utsikt över resten av mässgolvet.

 

Carlssons förlag, Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad
Carlsson Bokförlag trevliga och glada gäng.

 

På deras bord viktiga spännande berättelser. Ämnen som borde engagera oss alla. Minns böckerna : ”Boris Jeltsin” av Stig Fredriksson, ”Den skötsamme arbetaren i Tidningen Kulturen”. Historier som är både tidlösa och dagsaktuella på samma gång. Och vilket glatt gäng de var!

När jag såg böckerna de publicerade, en del berättelser om människor som tyvärr påverkar allas våra liv och samhällen på ett negativt sätt. Det är samtidigt ämnen som i de bästa av stunder får de positiva krafterna att ta krafttag. Lite som när Princess Leia i Star Wars vägrar låta Darth Vaders kejsare få vinna. I vår tid behöver vi inte drömma oss bort i Star Wars universum, det finns dessvärre alldeles för mycket verkligt att bekämpa i vår egen tid.

 

Bokförlaget Winzhi,Litteraturmässan, Stockholm, 2017, Stefan Lindblad

 

“Huawei!”. Visst kan jag ta ett foto med er tre. Jag har också en Huawei, just skaffat min Huawei P10. En av männen hade en Huawei Honor 8, och den andre hade vad jag tror var en Huawei Mate. Och hon hade en Samsung tror jag. Så, där stod vi och jämförde Huawei smartphones. Jag tog ett kort av dem, med  Huawei Mate.Sen skratt och prat om böcker. Jag hade kommit till Bokförlaget Wanzhi:s bord. Där låg den röda kinesiska boken Lyckan skriven av Jia Pingwa, översatt av Anna Gustafsson Chen. Som har en Samsung, tror jag. Jag erkänner att jag inte läst någon av deras böcker, men böckerna verkade inte mindre lustfyllda för det. Jag visade hur jag själv inspirerats av kinesisk illustration när jag skapade min egen andra målarbok: “The Eclectic Colouring Book”. Hur jag färglade mina egna teckningar med inspiration från kinesisk färgskala.
Det var dags att dra vidare. Det blev en tur ut till Ågesta med Mia och vår bästa jycke Bella, och vår kompis Eva, tillika illustratör. Det blev en dag med olika spännande intryck. Från stadens och mässans intensitet, till naturens upplevelser.

 

Stefan Lindblad

Illustratör

Similar Posts