Millenium boken “The girl in the Spiders web”, 4:e av David Lagercrantz

David Lagercrantz Porträtt, illustration, teckning av Stefan Lindblad, Copyright 2015
David Lagercrantz Porträtt, illustration, teckning av Stefan Lindblad, Copyright 2015. Klicka på bilden för att se större version.

Idag läste jag om David Lagercrantz och Millenium boken, och började rita ett porträtt av honom, vilket kan ses här. Och kom att fundera på hur olika reaktionerna över boken är, beroende på vilket land och det sammanhang i vilket den diskuteras.

Utanför Sverige och Sveriges kulturelit och media frenesi, med horribla personliga påhopp, insinuationer på Lagercrantz,  har den nya Millenium boken The girl in the Spiders Web, skriven av Lagercrantz och inte Stieg Larrsson, ankommit världsscenen. Den ursprungliga trilogin som Stieg Larsson själv tyvärr aldrig fick se i tryck, har sålt cirka 80 miljoner exemplar världen över, and counting. Häpnadsväckande siffror verkligen. Jag vet, jag vet, vi är närmare 7 miljarder människor som lever på den här planeten Tellus. Men likväl, 80 miljoner är en mycket respektfull siffra att se. Så vad säger världens media samt kultur- och nöjesjournallistik om denna nya Milleniumbok? Den respekterade brittiska dagstidningen The Guardian uttrycker det så här, och jag citerar, /

“Without ever becoming pastiche, the book is a respectful and affectionate homage to the originals. Two of the new characters deliberately nod to the Pippi Longstocking books, which were one of Larsson’s inspirations for Salander; and the Swedish title, Men Who Hate Women, of the first Millennium book, The Girl with the Dragon Tattoo, is alluded to in a number of references to misogny and maltreatment of women. There may still be arguments about whether continuation novels should be written at all, but Lagercrantz could not have fulfilled the commission any more efficiently.”

Jag hoppas att det går bra för boken. Jag förstår och respekterar fans av boken som kan känna det märkligt att läsa denna bok av en annan författare, men det är en mycket bra författare och journalist, precis som Stieg Larsson själv. Du kunde verkligen inte be om någon bättre rustad, eller i den typ av division. Som förstår liv och arbete både som författare och journalist. Jag kan också förstå kampen mellan Stieg Larssons sambo som borde ha en bit av rättigheterna och pengarna till bokserien, med tanke på att far och bror till Stieg Larsson eventuellt inte hade den närmsta av relationer, som ryktet sades tidigare, med Herr Larsson. Med misstankar om att sambon kan ha bidragit på något sätt till berättelsen dessutom. Men att gå på attack i svenska medier på David Lagercrantz och ifrågasätta hans moral är att gå för långt. Om någon går att kritisera, kritisera utgivaren och pappan och brorsan om ni vill. Lagercrantz är en person som inte bör klandras, verkligen inte.

Lagercrantz är en bra författare, som också skrev Zlatans bok “jag är Zlatan”, som bara råkade få två erbjudanden han helt enkelt inte kunde vägra; boken om Zlatan Ibrahimovic och Millenium boken. Skulle du hade sagt nej? Jag tror inte det.

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk designer
www.canvas.nu

Similar Posts