| | |

Svenska Covid-19 strategin, stödjer jag den

Det låter inte vackert, knappt poetiskt. Men om ekonomin knäcks då väntar the abyss.

Vad stödjer jag med den svenska covid-19 strategin. Stödjer jag allt. Och vad betyder allt egentligen. Nej, jag stödjer inte allt. Det jag inte stödjer är att så få tester gjordes initialt. Och det finns mer jag inte stödjer helt klart. Å andra sidan hade fler tester genomförts, och tidigt, inneburit att vi fått färre smittade? Vet inte. Som exempel, jag sitter nu och jobbar utanför vårt port. Det är soligt, varmt och jag får komma ut.

Samtidigt som jag sitter här och jobbar hemifrån med illustrationer kom två olika personer från hemtjänsten. Två olika bolag. En hade återigen inga handskar eller munskydd som jag kunde se. Hon kanske sätter på skydd när hon går in i grannens port, en äldre dam. Vad vet jag. Men hon verkar inte ha något skydd alls.

Den andra hemtjänst personen från ett annat bolag, hon har en handske på sig.

Hon ringer upp den andra grannen som är multisjuk. Genom fönstret sträcker hon sig och ger henne en påse med mediciner. Med handen utan handske. En handske som sagt, och sin tröjas krage uppdragen över näsa och mun medans medicinen ges till den i lägenheten. Sen pratar de, tröjan krage åker ned och inget ansiktsskydd längre. Cirka 1.5-2 meter ifrån varandra.

Nu kom den andra, den första från hemtjänsten ut, hon som var hos den äldre damen. Hon tar lite handsprit och cyklar iväg till nästa patient. Den med medicinen via fönstret hon berättar för mig att de inte har så mycket skyddsutrustning. Och att alla inte använder den som ändå finns

Så, dessa personer hade kommit även under en lockdown. Och säkert jobbat likadant i alla fall. Och riskerar sprida smittan vidare. Till och med till en multisjuk person.

Det jag stödjer med den svenska strategin är en hel del, ja. Men jag stödjer inte där så klart och tydliga onödiga fel och risker tas. Och alla gör vi fel till och från. Trots bra intentioner.

Jag stödjer att den svenska strategin gör vad den kan för att hålla igång ekonomin, definitivt. Det är redan kaos. Redan risk för 13% arbetslöshet. I England med lockdown talar de om att de kanske får deras värsta ekonomiska kris sedan 1790! Det är alltså tiden före industrialismen.

Vad riskerar vi att släppa löst om vi hamnar i sådana ekonomiska situationer. När så många drabbas skapas panik och våld långt värre än bunkring av toalettpapper. Det har historien visat om och om igen.

Stefan Lindblad

Illustratör

Similar Posts