Adobe Reader, Acrobat en PDF längd gräns för riktigt stora bild & document-format – CorelDRAW har det inte

Adobe Reader, Acrobat har en PDF längds begränsning för stora bildformat & dokument-format. I motsats till andra filläsare och program, såsom CorelDRAW (CorelDRAW Graphics Suite) från Corel. Varför är det så?

Jag skulle kunna vara felinformerad, men troligtvis inte… Om det stämmer att storleksbegränsningen finns i Adobes program, då kan det vara en god idé för dig eller ditt föreatg att fundera över om ni istället inte ska börja använda orelDRAW, istället för Adobe Illustrator när det arbetas med riktiga storfomat för utomhusbruk eller din Adobe PDF läsare. CorelDRAW och CorelDESIGNER har alltid, internationellt, bland en stor majoritet”signmakers”, skyltmakare, designers programvalet för just Storformat. Trots att det inte nämns värst mycket i vissa svenska medier. Adobe regerar media helt enkelt.

Detta kom upp i ett diskussionsforum med skyltmakaren Alan Drury som äger och driver www.adsignwriting.co.uk  i England. Alan har stött på just detta. I CorelDRAW X5 skapade Alan Drury en digital banner i storleken 6 x 0.5 meter (motsvarar ca 200 inches, Adobe CS5 har tydligen en gräns upp till ca 220 inches). Alan märkte att trots att CorelDRAW (programmet som ingår i CorelDRAW Graphics Suite ), enkelt både skapade, läste  och öppnade stora bild-filstorlekar i så stora format och än större än så, kunde han inte använda PDFläsare från Adobe, såsom Adobe Reader & Adobe Acrobat. Han blev tvungen att använda ett annat program för visning av sina storformats filer/bilder.

Detta kan verka vara en mindre sak för vissa, men för den som först tror att det är ett problem i CorelDRAW, när det inte är det, och eventuellt använder Adobe Illustrator eller InDesign istället, blir inte klokare då problemet ligger hos Adobe Reader/Acrobats PDF begränsningar. Dessutom inte roligt om det innebär en extra investeringskostnad programvara i tro att det är CorelDRAW som bråkar, när problemet ligger hos Adobes program.

Men återigen varför är den där gränsen där?

Jag vet inte men jag kan filosofera över det, och en orsak kan vara att Adobe Illustrator och Adobe In design inte kan skapa eller hantera sådana stora dokument / bilder.  Men du löser detta genom att öppna dina CorelDRAW skapade PDFer i andra PDFläsare så som Foxit Reader eller CutePDF från andra företag än Adobe.

 

Ps.
Trots att detta är ett äldre inlägg från mig än artikeln i AGI, tyckte jag att detta kunde vara av intresse. Därav en länk till en nyare notis artikel i AGI.
http://agi.se/2012/10/03/vitt-grafiska-investerar-i-storformat/
http://agi.se/tag/storformat/

 

Stefan Lindblad
Illustration, grafisk design & konst
Officiellt utnämnd CorelDRAW Master av Corel
www.canvas.nu

Similar Posts