|

Botkyrka och att från början vara glömd som bostadsområde

Illustration, teckning Stefan Lindblad

Är född på Söder. Men jag växte upp i Hagsätra, Skärholmen, Norsborg, Fittja, Alby – och Södertälje. Tills jag blev 16. Sen flyttade vi in till stan, kungliga Södermalm.

Redan på den tiden som liten pojke och tonåring, med backspegeln till hands så fanns redan problemen med Botkyrka. Inte i närheten av vad som finns idag, men det resultat vi ser idag är på grund av människor som blev politiker och tjänstemän som inte brytt sig om konsekvenserna av deras handlande. Och brist därav.

Dagar efter 12 åring blev skjuten, intervju med boende i Botkyrka.

Idioter vill skylla på att folk invandrat till Sverige. Det är den enkla bekväma förklaringen. Den större komplicerade förklaringen är det som är ganska uppenbart – flytta på problemen någon annanstans och strunta i konsekvenserna. Att inte ens prata om problemen har varit vänsterns stora skuld.

Partipolitiskt, Socialdemokraterna och VPK/Vänsterns skyldighet är minst lika stor som någon enskild persons skuld i det hela. De har låtit sig styras av populister som kallat dem för rasister idag, vid minsta försök till förändring, och tidigare bara sket dem i konsekvenserna. Och de var med, ihop med borgarna till att bygga problemen. Det pratades om detta redan för 30-40 år sen. Miljonprogrammet är inte jättegammalt.

Rädslan att bli kallad rasist, exempelvis. På något absurt sätt så sammankopplas per automatik rasism ihop med att se problemen och jobba för att lösa dem. Och gett SD fritt spelrum som resultat.

Ända sedan jag växte upp i Botkyrka så har dessa miljonprogram blivit befolkade av människor som först skulle flytta ut från innerstan. Sedan flytta dit då landsorten avbefolkats. Från hela landet Sverige. Sedan flytta dit alla, som till ett kluster av människor, från vitt skilda världsdelar och problematik. Där alla inte flytt sina länder av samma orsak.

Och samtidigt har ingen förklarat, eller fått igång förutsättningar för hur alla dessa människor på bästa sätt ska kunna fungera ihop. Botkyrka är en historiskt viktig plats för Sverige, en del av vår historiska vagga. Det är samtidigt en landsort som förvandlades 1967 från jordbruk till miljonprogram i raketfart. 1970 flyttade de första in i de nya lägenheterna. Och sedan dess har ingen riktigt tagit tag i att planera för hur en framtid skulle se ut där, förutom att flytta ut människor dit. Flytta ut problemen från Gamla Stan, de fina gatorna borta från maktens korridorer

Kommentarer, här: Facebook

Stefan Lindblad, illustratör

Similar Posts