CorelDRAW & Photo-Paint – skräddarsy dina arbetsytor

I motsats till Adobe Illustrator kan du i CorelDRAW och Corel PHOTO-PAINT (CorelDRAW Graphics Suite) skräddarsy dina arbetsytor. Det går alldeles utmärkt, och är en av dessa Corels programs styrkor att just skräddarsy sin arbetsyta med verktyg, färgpaletter och så vidare. Det går även att för varje ny programversion att importera och exporter sina arbetsytor, vilket är uppskattat om man inte vill sitta och göra om allt igen. Mitt tips är dock att inför varje ny uppdatering av programversion att ändå skapa en ny arbetsyta med alla verktyg, färgpaletter och andra “dockningsfönster” från början.  Ur stabilitetssynpunkt är det att rekomendera. Inget behöver gå fel, men det kan alltid smyga sig in något som lägger in en instabilitet. Men som sagt, gör alltid ditt anpassade utseende i program från början så flyter det utan tvekan på alldeles utmärkt och smärtfritt.

Jag använder den engelska språkversionen: Tools > Customize> (Verktyg>Anpassa) och lägg därefter  till ikoner för varje funktion du vill lägga till genväg till i din arbetsyta. Dessutom kan du låsa upp alla dockningsfönster, verktygspaletter etcetera och antingen låta dem vara fasta eller flytande. Reangera om alla placeringar efter ditt eget tycke och smak.

Om du skulle vilja återställa CorelDRAW och PHOTO-PAINT till standarduplägget som det är och var när program ursprungligen installerades, stäng av programmen och medans du startar om programen håll ned och tryck på F8-knappen på tangentbordet. Du får en fråga om du vill återställa till “Factory Default”, “fabriksinställningen tror jag det blir på svenska, jag använder som sagt den engelska språkversionen.

Personligen så gör jag inte så stora förändringa mer än att låta vissa Dockningsfönster (Paletter) flyta fritt och andra fasta, samt en del ikoner som jag lägger till i menyerna. Det blir därför rätt enkelt och snabbt för mig att sätta igång mina favoriter, arbetsyta/workspace utan att ens spara detta i system för eventuell exportering/importering. Men här fäljer ett sätt att spara dina arbetsytor/workspace.

Här är ett sätt att spara dina arbetsytor, “workspace”. Se denna sida på engelska men alldeles utmärt sida som förklarar hur du går tillväga. http://coreldesigner.wordpress.com/2009/05/07/customize-coreldraw-to-fit-your-workflow/

 

Stefan Lindblad
Illustratör, grafisk formgivare
www.canvas.nu

Similar Posts