Illustratör Stefan Lindblad © , illustration teckning Göta Kanal
Böcker-Books | Frilans & Småföretag | Illustratör

Illustrationer, kartor, till Spendrups Mariestads bok om öl – Den stora smakresan

Illustrationer, teckningar, kartor, boken, Den stora smakresan, Mariestads öl, Spendrups, bryggmästare, Richard Bengtsson

Sista två veckorna i juli 2018 satte jag igång och tecknade illustrationerna, som fungerar som kartor med teckningar i, till boken Den stora smakresan. Lagom jul fick jag mina egna ex av boken, direkt från tryckeriet.

Art Director Kai Ristilä formgav den här rätt fantastiskt roliga och utmärkta boken om mat och dryck. Och jag fick i uppdrag att  illustrera kartor.  Det vill säga skapa helsides illustrations-kartor – kartor med illustrationer i. En bok framförallt om hur öl bryggs, dricks och de smaker och upplevelser som följer. Och bokförlaget Lava (Vulkan) ihop med Spendrups har givit ut boken

illustratör Stefan Lindblad © illustration. ångbåten Juno, Göta kanal

Som person och yrkesverksam illustratör gillar jag research. Nu fick jag inte resa med på den här resan rent fysiskt, men research tog mig rätt långt ändå. Det gjorde att jag fick lära mig en hel del om hur öl kommer till, och om mat som matchar ölet. Från i det här fallet Mariestad, Spendrups. Jag är en som dricker extremt lite öl, i jämförelse med troligtvis alla andra i det här landet, men jag kan uppskatta ölsmaker ändå. Och i mitt fall gillar jag Mariestads alkoholfria öl.

Ni kan köpa boken Den stora smakresan på Adlibris.

De sista två veckorna i juli satte jag igång att skissa på illustrationerna. Jag hade ett nära samarbete med Art Director Kai Ristilä, där vi kom fram till vad för sorts farkost som skulle illustreras för varje enskild tecknad karta. Exempelvis ångbåten Juno, ett flygplan, ett tåg och ett fullmastat skepp.

Den här bokens illustrerade kartor som jag gjorde, illustrerar de olika platser Richard Bengtsson, Mariestads bryggmästare besökte på sin resa.

Kai Ristilä och jag råkade lustigt nog välja samma perspektiv på skeppet och tåget. Han valde ett foto för kapitlet. Och för varje illustration jag gjorde, så var det till ett kapitel. Och boken Den stora smakresan är fylld av vackra fotografier, så det kanske inte är så konstigt att vi var för sig, valde liknande perspektiv, men ändock lite lustigt. Kai valde foton som skulle in i boken, och jag tecknade. Jag minns hur jag börjat teckna fram ett häftigt perspektiv på tåget, samtidigt hade Kai redan valt ett liknande perspektiv i ett foto. Det var ingen större fara, jag tecknade helt enkelt om mitt tåg.

När jag kom till att börja teckna det gamla flygplanet, en DC3, slog det mig att det är ett plan jag ofta ser flyga över Stockholm under sommaren. Jag gillar flygplan. Jag gjorde en gång lumpen på Arlanda brandstation, räddningstjänsten. Och gillar verkligen flygplatser, och fick drömma mig bort lite, som om det var ett flygplan Indiana Jones skulle kunnat flyga med.

En av flera av de saker som varit roligt med det här uppdraget är resan. Resan med bokens texter, research, lära sig nytt. Det roliga och utmärkta samarbetet med Kai. Och på förlaget Lava Gabriella Sahlin. Direkt kontakt med folket på Spendrups har jag inte haft, men jag har under resans gång fått respons på, och hört vad de tyckte om illustrationerna, som sig bör.

Tack till alla jag fått samarbeta med. Och grattis till de som fick göra den fysiska smakresan på resan.

Ni kan köpa boken Den stora smakresan på Adlibris.

Stefan Lindblad

Illustratör

strong>Gillar ni bloggen, fått tips, och vill supporta, uppskattas alltid en fika. Klicka på kaffe-knappen nedan. Tack! Den tar er till PayPal.

Prenumerera på bloggen via e-post

Prenumerera på min blogg via email, lika enkelt att avsluta som att påbörja!

Similar Posts